Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Novartis: Στην άκρη $700 εκατ. για αγωγή στις ΗΠΑ

Στην αγωγή υποστηρίζεται ότι η εταιρεία έκανε παράνομες πληρωμές εκατ. δολαρίων σε γιατρούς, έτσι ώστε να συνταγογραφούν τα προϊόντα της. Μία σειρά από φερόμενες ηθικές αδυναμίες της έχουν ήδη κοστίσει $1 δισ. σε ΗΠΑ, Κίνα και Κορέα.

Novartis: Στην άκρη $700 εκατ. για αγωγή στις ΗΠΑ

Ενισχύει τους ετήσιους στόχους της η Novartis, όπως ανακοίνωσε η φαρμακευτική εταιρεία την Πέμπτη, ενώ παράλληλα ενημέρωσε ότι έχει κρατήσει στην άκρη $700 εκατ. με την ελπίδα επίλυσης αγωγής –που έγινε προ δεκαετίας- στην οποία υποστηρίζεται ότι η ελβετική επιχείρηση δωροδόκησε Αμερικανούς γιατρούς.

Oπως μεταδίδει το Reuters, οι μετοχές της εταιρείας ενισχύονται 5%, φτάνοντας στο πιο υψηλό σημείο από το 2015, με στήριξη από τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου, το guidance για τα κέρδη και την προοπτική αποφυγής της δίκης, σε μία περίπτωση που ξεκίνησε το 2011, με αγωγή πρώην εργαζομένου.

Σε αυτή υποστηρίζεται ότι η Novartis έκανε παράνομες πληρωμές εκατομμυρίων δολαρίων σε γιατρούς, έτσι ώστε να συνταγογραφούν τα προϊόντα της, συμπεριλαμβανομένων της θεραπείας για την υπέρταση Lotrel και του φαρμάκου για τον διαβήτη Starlix.

Η δίκη που επρόκειτο να γίνει τον Μάιο ακυρώθηκε, καθώς ξεκίνησαν συνομιλίες, σε μία προσπάθεια διακανονισμού της υπόθεσης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια αρκετών δισ. δολαρίων, εάν η εταιρεία έχανε στο δικαστήριο.

Όπως θυμίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, μία σειρά από φερόμενες ηθικές αδυναμίες τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν ήδη κοστίσει στη Novartis $1 δισ. στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και την Κορέα, ενώ έχουν βλάψει τη φήμη της, την οποία έβαλε σε προτεραιότητα ο Vas Narasinhan, όταν έγινε διευθύνων σύμβουλος το 2018.

Την Πέμπτη, η εταιρεία ανακοίνωσε 20% άνοδο στα λειτουργικά έσοδα δευτέρου τριμήνου, τα οποία έφτασαν στα $3,6 δισ., καθώς και ότι οι πωλήσεις της ενισχύθηκαν κατά 8%, στα $11,8 δισ. ξεπερνώντας την πρόβλεψη για $11,5 δισ. της Refinitiv.

Για το 2019 αναμένει ότι τα βασικά έσοδα θα αυξηθούν με χαμηλά ποσοστά διψήφιου έως μεσαίου ποσοστού, όπως σημείωσε ο CEO της. Είναι υψηλότερα από τον προηγούμενο στόχο για υψηλό μονοψήφιο ποσοστό. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v