Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιαπωνία: Προμελετημένος ο χθεσινός εμπρησμός

Στους 33 οι νεκροί από τον χθεσινό εμπρησμό σε στούντιο animation στην Ιαπωνία, ενώ άλλοι 10 άνθρωπιο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο δράστης, 41 ετών, φέρεται να φώναζε πως είχε υποστεί λογοκλοπή προτού περιχύσει στην είσοδο της Kyoto Animation κάποιο υβρό και βάλει φωτιά.

Ιαπωνία: Προμελετημένος ο χθεσινός εμπρησμός

Ο φερόμενος ως δράστης του πολύνεκρου εμπρησμού σε στούντιο animation χθες το πρωί στη δυτική Ιαπωνία φώναζε ότι είχε υποστεί λογοκλοπή και πιστεύεται ότι η επίθεση που διέπραξε ήταν προμελετημένη, σύμφωνα με δημοσιεύματα ιαπωνικών ΜΜΕ σήμερα, μία ημέρα μετά τον χαμό 33 ανθρώπων στο Κιότο, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο άνδρας, ηλικίας 41 ετών, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τις αρχές, «έμοιαζε πολύ δυσαρεστημένος, έγινε έξαλλος, φώναζε κάτι που νομίζω ήταν ότι είχε υποστεί λογοκλοπή», δήλωσε σε δημοσιογράφους μια αυτόπτης μάρτυρας της σύλληψής του.

Ο άγνωστος κραύγασε «να πεθάνετε!», πριν περιχύσει στην είσοδο της εταιρείας Kyoto Animation ένα υγρό, πιθανότατα βενζίνη, και βάλει φωτιά περί τις 10:30 [τοπική ώρα, 04:30 ώρα Ελλάδας] χθες Πέμπτη, ανέφεραν δημοσιεύματα.

Η φωτιά είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 33 άνθρωποι, ενώ άλλοι 10 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ανακοίνωσαν οι ιαπωνικές αρχές αργά το βράδυ της Πέμπτης. Επρόκειτο για τη χειρότερη μαζική δολοφονία στη χώρα από το 2001, όταν εμπρησμός στο Τόκιο είχε αποτέλεσμα να χαθούν 44 άνθρωποι.

Αστυνομικοί αναζητούσαν αποδεικτικά στοιχεία στο καμένο κτίριο σήμερα.

Ένας άνδρας με παρουσιαστικό παρόμοιο με εκείνο του υπόπτου πήγε σε πρατήριο καυσίμων για να γεμίσει δύο δοχεία χωρητικότητας είκοσι λίτρων, ανέφεραν ΜΜΕ. Δύο μεταλλικά δοχεία, ένας σάκος κι ένα καροτσάκι βρέθηκαν κοντά στο κτίριο, ενώ πέντε μεγάλα μαχαίρια είχαν αφεθεί κάτω, στο εξωτερικό του.

Ο ύποπτος δεν έχει καμία γνωστή σχέση με την εταιρεία που έγινε στόχος της επίθεσής του. Η άδεια οδήγησης που είχε πάνω του αναφέρει ότι η διεύθυνση κατοικίας του βρίσκεται στη Σαϊτάμα, νότιο προάστιο της ιαπωνικής πρωτεύουσας, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK. Ελάχιστα περαιτέρω στοιχεία είναι γνωστά για τον ύποπτο, που κρατείται από την αστυνομία κι έχει υποστεί σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο και στα πόδια, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ.

Το NHK μετέδωσε πλάνα στα οποία ο ύποπτος, πεσμένος στο έδαφος, μιλάει σε έναν αστυνομικό, χωρίς παπούτσια, με εγκαύματα στο δεξί πόδι, από το γόνατο και κάτω.

Η Kyoto Animation — εγκατεστημένη σε ένα ήσυχο προάστιο 20 λεπτά με το τρένο από το κέντρο της πόλης η οποία στην αρχαιότητα ήταν η ιαπωνική πρωτεύουσα — παράγει δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές και ταινίες κινουμένων σχεδίων μιας τεχνοτροπίας γνωστής ως anime.

Η περιοχή όπου βρίσκεται το στούντιο παρέμενε αποκλεισμένη από αστυνομικούς σήμερα το πρωί. Ελάχιστα από τα περίπου τριάντα οχήματα του πυροσβεστικού σώματος που επιχείρησαν για την κατάσβεση παρέμεναν στο σημείο, με τις σειρήνες και τα φώτα τους σβηστά. Ορισμένοι από τους πυροσβέστες πάντως συνέχιζαν να ρίχνουν νερό σε τμήματα του κτιρίου, που ακόμη κάπνιζαν.

Ο Τζουν Σιν, Κινέζος υπήκοος, τριάντα ετών, εργαζόμενος σε εταιρεία πληροφορικής στην Οσάκα, σε μικρή απόσταση από το Κιότο, πήγε στον τόπο της τραγωδίας το βράδυ χθες Πέμπτη για να αφήσει λίγα λουλούδια και να προσευχηθεί. «Λατρεύω τις σειρές anime», εξήγησε, «τις βλέπω απ’ όταν ήμουν μαθητής (...) Αυτό που έγινε ήταν φρικιαστικό, το μόνο που ήθελα ήταν να έρθω και να θρηνήσω. Έμεινα άναυδος», είπε απλά ο νέος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v