Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωταθλήτρια πληθωρισμού στην ΕΕ η Ρουμανία

Οι τιμές καταναλωτή τον Ιούλιο σημείωσαν αύξηση κατά 4,1%, έναντι 3,9% τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία

Πρωταθλήτρια πληθωρισμού στην ΕΕ η Ρουμανία

Το υψηλότερο ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση κατέγραψε τον Ιούλιο η Ρουμανία, με τις τιμές καταναλωτή να σημειώνουν αύξηση κατά 4,1%, έναντι 3,9% τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Πρόκειται για τον έβδομο διαδοχικό μήνα, που η χώρα καταγράφει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στην ΕΕ, ακολουθούμενη από την Ουγγαρία (3,3%), τη Λετονία και τη Σλοβακία (3% αμφότερες), σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου "Agerpres".

Στον αντίποδα, τον χαμηλότερο πληθωρισμό σε ετήσια βάση παρουσίασε η Πορτογαλία, καταγράφοντας αρνητικό πληθωρισμό (-0,7%), ενώ στην Κύπρο και στην Ιταλία οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,1% και 0,3% αντίστοιχα.

Συνολικά, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε 15 κράτη- μέλη, παρέμεινε σταθερός σε δύο και αυξήθηκε σε 11. Η υψηλότερη συνεισφορά στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (0,53 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενη από τις τιμές των τροφίμων και του καπνού (0,37 ποσοστιαίες μονάδες). Ειδικά στη Ρουμανία, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο (INS) η άνοδος του ετήσιου πληθωρισμού συνδέεται κατά κύριο λόγο με τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων (5,15%) και των υπηρεσιών (4,11%).

Στις αρχές Αυγούστου, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ρουμανίας (BNR), Μουγκούρ Ισαρέσκου (Mugur Isarescu), ανακοίνωσε ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας διατηρεί σταθερή στο 4,2% την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους και εκτιμά ότι το 2020 θα "κλείσει" με ποσοστό 3,4%. Σύμφωνα με το Agerpres, λίγους μήνες νωρίτερα, τον Μάιο, η BNR είχε δημοσιοποιήσει την πρόβλεψή της για πληθωρισμό 3,3% τον Δεκέμβριο του 2020.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v