Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Reuters: Παραποιημένες ράβδοι χρυσού στις παγκόσμιες αγορές

Ράβδοι χρυσού αξίας τουλάχιστον $50 εκατ. έχουν σφραγιστεί με ελβετικά λογότυπα, τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ δεν έχουν παραχθεί σε αυτές τις δομές. Ο χρυσός είναι πραγματικός, πολύ υψηλής καθαρότητας, αλλά είναι απομίμηση «επώνυμης» ράβδου.

Reuters: Παραποιημένες ράβδοι χρυσού στις παγκόσμιες αγορές

Κρίση πλαστογραφίας προκαλεί αναταραχές στην παγκόσμια βιομηχανία του χρυσού.

Οι ράβδοι χρυσού σφραγίζονται παρανόμως με τα λογότυπα των μεγάλων εργοστασίων και εισάγονται στην παγκόσμια αγορά, όπως σημειώνουν διευθυντικά και τραπεζικά στελέχη στο Reuters. Οι συγκεκριμένες ράβδοι είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Ράβδοι χρυσού αξίας τουλάχιστον 50 εκατ. δολαρίων έχουν σφραγιστεί με ελβετικά λογότυπα, τα τελευταία τρία χρόνια, αν και δεν έχουν παραχθεί σε αυτές τις δομές.

«Οι τελευταίες ψεύτικες ράβδοι… είναι εξαιρετικά επαγγελματικές», δηλώνει ο Michael Mesaric, διευθύνων σύμβουλος του εργοστασίου Valcambi. Όπως λέει, ίσως έχουν βρεθεί μερικές χιλιάδες, αλλά πιθανότατα κυκλοφορούν «πολλές, πολλές ακόμη».

Οι ψεύτικες ράβδοι χρυσού - ράβδοι φθηνότερου μετάλλου με επίστρωση από χρυσό - είναι σχετικά συνήθεις στη βιομηχανία χρυσού και συχνά είναι εύκολο να εντοπιστούν.

Ωστόσο, οι περιπτώσεις που αναφέρεται το Reuters είναι διαφορετικές: Ο χρυσός είναι πραγματικός, πολύ υψηλής καθαρότητας, αλλά είναι απομίμηση επώνυμης ράβδου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v