Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η S&P υποβάθμισε την Αργεντινή σε «επιλεκτική χρεοκοπία»

Αναβάλλει πληρωμές $7 δισ. σε βραχυπρόθεσμους τίτλους που κατέχουν θεσμικοί επενδυτές φέτος και θα επιδιώξει την «εθελοντική αναδιάταξη» μακροπρόθεσμου χρέους 50 δισ., δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ θα ξεκινήσει συνομιλίες για αποπληρωμές 44 δισ. που έχει λάβει από το ΔΝΤ.

Η S&P υποβάθμισε την Αργεντινή σε «επιλεκτική χρεοκοπία»

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors προχώρησε στην υποβάθμιση της Αργεντινής σε «επιλεκτική χρεοκοπία», αφότου η χώρα ενημέρωσε ότι θα καθυστερήσει τις πληρωμές σε χρέος ύψους 101 δισ. δολαρίων.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κυβέρνηση της Αργεντινής θα αναβάλει πληρωμές ύψους 7 δισ. δολαρίων, σε βραχυπρόθεσμους τίτλους που κατέχουν θεσμικοί επενδυτές φέτος και θα επιδιώξει την «εθελοντική αναδιάταξη» μακροπρόθεσμου χρέους 50 δισ. δολαρίων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ερνάν Λακούνσα το βράδυ της Τετάρτης. Επίσης, θα ξεκινήσει συνομιλίες για αποπληρωμές 44 δισ. δολαρίων που έχει λάβει από το ΔΝΤ.

Δεδομένου ότι οι νέοι όροι για το βραχυπρόθεσμο χρέος άρχισαν να ισχύουν αμέσως, η S&P θεωρεί ότι αυτή η χρεοκοπία θα «θεραπευτεί» και θα αυξήσει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Αργεντινής στη βαθμίδα CCC- στις 30 Αυγούστου, πρόσθεσε.

Αρνητική αντίδραση των αγορών στο αίτημα της Αργεντινής για αναδιάταξη χρέους

Οι αγορές αντέδρασαν με νευρικότητα χθες Πέμπτη στην Αργεντινή στο αίτημα της κυβέρνησης να υπάρξει αναδιάταξη της οφειλής της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), καθώς το Μπουένος Άιρες βρίσκεται μπροστά στο επικίνδυνο κοκτέιλ του κρατικού χρέους, του υψηλού πληθωρισμού και των προεδρικών εκλογών.

Οι επενδυτές, που είχαν ήδη αντιδράσει αρνητικά τις τελευταίες ημέρες μπροστά στο φάσμα της στάσης πληρωμών, φάνηκαν ανήσυχοι παρά τις ανακοινώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών της Αργεντινής, του Ερνάν Λακούνσα, με σκοπό να καλμάρει τις αγορές.

Στο κλείσιμο του χρηματιστηρίου του Μπουένος Άιρες ο δείκτης Merval κατέγραψε πτώση 5,79%, στις 23.984,23. Οι τίτλοι αργεντίνικων εταιρειών που είναι εισηγμένες στη Νέα Υόρκη και στην Ευρώπη υπέστησαν επίσης απώλειες, σύμφωνα με εξειδικευμένους ιστοτόπους.

Η επέμβαση της κεντρικής τράπεζας, που διέθεσε 200 εκατ. δολάρια στην αγορά συναλλάγματος, επέτρεψε πάντως να περιοριστεί η πτώση του πέσο, του νομίσματος της Αργεντινής. Μετά την υποχώρησή του κατά 3,5% κατά την έναρξη των συναλλαγών, η πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του πέσο μετριάστηκε. Στο τέλος της συνεδρίασης έχασε 0,61%, με την ισοτιμία του έναντι του αμερικάνικου δολαρίου να διαμορφώνεται στο επίπεδο 60,54:1.

Ο κεντροδεξιός πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι κάλεσε τους επενδυτές να δείξουν ψυχραιμία και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα συμβάλλει να κατευναστούν «ο φόβος και η σύγχυση».

Η κρίση επιτάθηκε μετά την βαριά ήττα του προέδρου Μάκρι στις προκριματικές εκλογές αυτού του μήνα, που μετέτρεψαν σε φαβορί των εκλογών της 27ης Οκτωβρίου τον κεντροαριστερό υποψήφιο Αλμπέρτο Φερνάντες.

Η οικονομία της Αργεντινής πλήττεται από το υψηλό δημόσιο χρέος (σχεδόν 100% του ΑΕΠ), τον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος συγκαταλέγεται στους υψηλότερους στον κόσμο (25,1% την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, ήταν 54,4% το δωδεκάμηνο), την κατάρρευση της κατανάλωσης, το κλείσιμο επιχειρήσεων και την εξάπλωση της φτώχειας (στο 32% του πληθυσμού το 2018) και της ανεργίας (10,1%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v