Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Ο στρατός «δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια» στο Χονγκ Κονγκ

Περισσότεροι από 850 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση επειδή συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. Το Χονγκ Κονγκ συγκλονίζεται εδώ και τρεις μήνες από κινητοποιήσεις, ένα κίνημα άνευ προηγουμένου μετά την επιστροφή του στην Κίνα το 1997.

Κίνα: Ο στρατός «δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια» στο Χονγκ Κονγκ

Ο ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ Τζόσουα Γουόνγκ, πρόσωπο του «Κινήματος των Ομπρελών» το 2014, συνελήφθη σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε το κόμμα του, μία ημέρα πριν τη διεξαγωγή μεγάλης διαδήλωσης στην πρώην βρετανική αποικία.

«Ο γενικός μας γραμματέας @joshuawongcf μόλις συνελήφθη σήμερα το πρωί περίπου στις 07:30», έγραψε το κόμμα Demosisto στο Twitter. «Τον έβαλαν με τη βία σε ένα ιδιωτικό φορτηγάκι (…) Οι δικηγόροι μας παρακολουθούν πλέον την υπόθεση».

Οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη επισήμως τη σύλληψη του Γουόνγκ.

Μαζί με τον Γουόνγκ συνελήφθη και η Άγκνες Τσόου –και οι δύο ηλικίας 22 ετών--, μια επίσης πολύ δημοφιλής προσωπικότητα του κινήματος, η οποία συνελήφθη στο σπίτι της, σύμφωνα με το κόμμα.

Το Χονγκ Κονγκ συγκλονίζεται εδώ και σχεδόν τρεις μήνες από κινητοποιήσεις υπέρ της δημοκρατίας, ένα κίνημα άνευ προηγουμένου μετά την επιστροφή του στην Κίνα το 1997.

Περισσότεροι από 850 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση επειδή συμμετείχαν στις διαδηλώσεις αυτές, ανάμεσά τους ακτιβιστής υπέρ της ανεξαρτησίας του Χονγκ Κονγκ Άντι Τσαν ο οποίος συνελήφθη χθες Πέμπτη το βράδυ.

Ο Τσαν, ιδρυτής του μικρού Εθνικού Κόμματος (HKNP), το οποίο απαγορεύθηκε από τις αρχές το 2018, συνελήφθη την ώρα που επιβιβαζόταν σε πτήση με προορισμό την Ιαπωνία, μετέδωσε ο ιστότοπος Hong Kong Free Press επικαλούμενος εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Τσαν φέρεται να συμμετείχε σε ταραχές και να επιτέθηκε εναντίον αστυνομικού.

Το Σάββατο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μεγάλη κινητοποίηση για να σηματοδοτήσουν την πέμπτη επέτειο από την άρνηση του Πεκίνου να διοργανώσει γενικές εκλογές στο Χονγκ Κονγκ, μια απόφαση που οδήγησε στη γέννηση του Κινήματος των Ομπρελών. Ο Τζόσουα Γουόνγκ, τότε 17 ετών, ήταν η πιο προβεβλημένη προσωπικότητα του κινήματος αυτού.

Ο Γουόνγκ καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης για τον ρόλο του στο κίνημα και αφέθηκε ελεύθερος μόλις στα μέσα Ιουνίου και ανακοίνωσε ότι θα ενταχθεί στο νέο κίνημα που έχει δημιουργηθεί στην πρώην βρετανική αποικία.

Επικαλούμενη λόγους ασφαλείας, η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ έχει απαγορεύσει την κινητοποίηση του Σαββάτου.

Στο μεταξύ στο κεντρικό της άρθρο η εφημερίδα China Daily τόνισε ότι οι Κινέζοι στρατιώτες που βρίσκονται στο Χονγκ Κονγκ δεν είναι εκεί μόνο για συμβολικούς σκοπούς και δεν θα έχουν λόγο «να κάτσουν με σταυρωμένα χέρια», αν η κατάσταση στην πόλη επιδεινωθεί.

Η Κίνα ολοκλήρωσε χθες Πέμπτη πλήρη αλλαγή φρουράς, όπως την αποκάλεσε, των στρατευμάτων που βρίσκονται στην πρώην βρετανική αποικία.

Ο κινεζικός στρατός διαθέτει πολλές χιλιάδες στρατιώτες στο Χονγκ Κονγκ μετά την παράδοσή του στην Κίνα το 1997. Παρατηρητές εκτιμούν σε 8.000 με 10.000 τον αριθμό των στρατιωτών αυτής της φρουράς που είναι χωρισμένη σε διάφορες βάσεις στη νότια Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ.

«Αν και η τοπική κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει νιώσει την ανάγκη να ζητήσει τη βοήθεια των στρατευμάτων, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα το κάνει, αν η κατάσταση το απαιτήσει», ανέφερε η China Daily.

«Αν η ήδη άσχημη κατάσταση επιδεινωθεί, με τη βία και τις ταραχές να απειλούν να ξεφύγουν από τον έλεγχο (…) οι ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται στο Χονγκ Κονγκ δεν θα έχουν λόγο να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια», τόνισε στο κεντρικό της άρθρο η εφημερίδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v