Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόωρες εκλογές θα ζητήσει ο Τζόνσον μετά την οδυνηρή ήττα

Η κυβέρνησή του είχε ήδη αναγγείλει πως εάν έχανε τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή και περάσει σήμερα νόμος κατά του Brexit χωρίς συμφωνία, θα ζητούσε πρόωρες εκλογές για τη 14η Οκτωβρίου. Ερώτημα αν μπορεί να τις επιβάλει. Αποπέμπονται 21 αντάρτες από τους Τόρις.

Πρόωρες εκλογές θα ζητήσει ο Τζόνσον μετά την οδυνηρή ήττα

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε χθες ότι θα καταθέσει στη Βουλή των Κοινοτήτων πρόταση να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, μετά την οδυνηρή ήττα του καθώς τα μέλη του κοινοβουλίου ενέκριναν πρωτοβουλία με σκοπό την αναβολή του Brexit, που προβλέπεται να γίνει την 31η Οκτωβρίου και προκειμένου να αποτρέψει σήμερα την υπερψήφιση νόμου που απαγορεύει έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Χθες έχασε κρίσιμη ψηφοφορία καθώς νόμος που δίνει τον έλεγχο στο κοινοβούλιο υπερψηφίστηκε με 328 ψήφους υπέρ (301 κατά), με τις ψήφους των κοινοβουλευτικών της αντιπολίτευσης αλλά και 21 μελών των Συντηρητικών που εναντιώνονται στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός είχε ήδη απολέσει την απόλυτη πλειοψηφία των Τόρις στο βρετανικό κοινοβούλιο νωρίτερα χθες, με τη μεταπήδηση ενός βουλευτή των Συντηρητικών σε ένα μικρό φιλοευρωπαϊκό φιλελεύθερο κόμμα.

Η πρόταση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα εξεταστεί σήμερα στο κοινοβούλιο. Χρειάζεται να εγκριθεί από τα δύο τρίτα των μελών του σώματος για να εγκριθεί, κάτι που σημαίνει ότι απαιτούνται και ψήφοι των Εργατικών. Επίσης σήμερα, οι κοινοβουλευτικοί θα ψηφίσουν επί του σχεδίου νόμου που απαιτεί από τον πρωθυπουργό να εξασφαλίσει την αναβολή του Brexit από τις Βρυξέλλες.

Οι Βρετανοί ενέκριναν με το 52% των ψήφων στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 την αποχώρηση από την ΕΕ. Η προηγούμενη κυβέρνηση, υπό την Τερέζα Μέι, συνήψε τη Συμφωνία Αποχώρησης με τις Βρυξέλλες έπειτα από δυόμισι χρόνια διαπραγματεύσεων, αλλά το κείμενο αυτό απορρίφθηκε τρεις φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Μετά την έλευσή του στην εξουσία στα τέλη του Ιουλίου, ο Μπόρις Τζόνσον άρχισε συνομιλίες με τις Βρυξέλλες, χωρίς όμως να έχει παρουσιάσει ως τώρα κάποια νέα πρόταση για την άρση του αδιεξόδου.

21 «αντάρτες» αποπέμπονται από τους Τόρις

Οι 21 βουλευτές της συμπολίτευσης, των Συντηρητικών, οι οποίοι εναντιώθηκαν στη γραμμή της κυβέρνησης και ψήφισαν υπέρ της πρωτοβουλίας για να εμποδιστεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, αποπέμπονται από τις τάξεις του κόμματος, σύμφωνα με δημοσιογράφο του BBC που επικαλείται πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση. Στους 21 αντάρτες συγκαταλέγονται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ αλλά και ο Νίκολας Σόουμς, ο εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Το υπουργείο Οικονομικών προσθέτει 2 δισ. λίρες στο κονδύλι για τις συνέπειες του Brexit

Το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας θα προσθέσει δύο δισεκατομμύρια λίρες (2,2 δισ. ευρώ) επιπλέον για την περίοδο 2020-2021 για την προετοιμασία και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Brexit, ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης οι υπηρεσίες του Σάτζιντ Τζάβιντ.

Η αναγγελία αυτή, που θα γίνει επισήμως σήμερα Τετάρτη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, κατά την παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού του ΗΒ, αυξάνει σε 8,3 δισ. λίρες (9,1 δισ. ευρώ) το συνολικό κονδύλι που έχει αφιερωθεί στην αντιμετώπιση των συνεπειών της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ, που αποφασίστηκε με το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

Το μεγαλύτερο μέρος των επιπρόσθετων κεφαλαίων προορίζεται για την αστυνόμευση των συνόρων της Βρετανίας και τα λιμάνια.

Εργατικοί: Δεν εμπιστευόμαστε τον Τζόνσον για εκλογές στις 15 Οκτωβρίου

Το βρετανικό αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα δεν εμπιστεύεται την πρόταση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να διεξαχθούν εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, πριν από την ημερομηνία κατά την οποία η χώρα πρόκειται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των Εργατικών για το Brexit Κιρ Στάρμερ.

Το Εργατικό Κόμμα θέλει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, πριν υποστηρίξει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

«Όταν (ο Τζόνσον) λέει για τις 15 Οκτωβρίου, μπορώ να σας πω πως όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μερικοί βουλευτές των Τόρις δεν τον εμπιστεύονται», δήλωσε ο Στάρμερ στο BBC.

Εξάλλου ο κορυφαίος σύμβολος του Μπόρις Τζόνσον, ο Ντόμινικ Κάμινγκς, αρνήθηκε πως χαρακτήρισε απάτη τις απόπειρες της κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες για το Brexit.

Όταν ερωτήθηκε σήμερα, αν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ είναι απάτη, ο Κάμινγκς δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ: «Όχι. Δεν το είπα ποτέ αυτό».

Κομισιόν: Συζητάμε μόνο προτάσεις συμβατές με τη Συμφωνία

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε την Τετάρτη ότι η θέση της Κομισιόν είναι σταθερή όσον αφορά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σημείωσε –για ακόμη μία φορά- ότι είναι πρόθυμη να εργαστεί με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου πάνω σε προτάσεις που είναι συμβατές με τη Συμφωνία Αποχώρησης, που έχουν κλείσει οι δύο πλευρές.

Σκωτσέζικο δικαστήριο: Νόμιμη η απόφαση Τζόνσον για το κοινοβούλιο

Η απόφαση του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου αργότερα αυτόν τον μήνα και μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου είναι σύννομη, αποφάνθηκε σήμερα σκωτσέζικο δικαστήριο.

Εβδομήντα πέντε βουλευτές είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη αμφισβητώντας το δικαίωμα του Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου. Υποστήριξαν πως η κίνηση αυτή του Τζόνσον είναι παράνομη και αντισυνταγματική επειδή έχει στόχο να εξαναγκάσει σ' ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου περιορίζοντας τις ευκαιρίες που έχουν οι αντίπαλοι αυτής της προοπτικής για να φέρουν αντίρρηση.

Ο δικαστής Ρέιμοντ Ντόχερτι δήλωσε πως το ζήτημα δεν είναι θέμα των δικαστηρίων, αλλά πολιτικό ζήτημα που θα πρέπει να κριθεί από το κοινοβούλιο και το εκλογικό σώμα.

Η Τζοάνα Τσέρι, η βουλευτής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος που ηγήθηκε της δικαστικής προσφυγής, δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, πως θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v