Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Brexit: Διετής προθεσμία στους ξένους απόφοιτους για να βρουν εργασία

Η κυβέρνηση δήλωσε πως οι νέοι κανόνες θα δίνουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να εργάζονται ή να αναζητούν εργασία, σε οποιοδήποτε επίπεδο ειδίκευσης. Στη συνέχεια θα μπορούν να μετατρέπουν τη βίζα τους σε βίζα ειδικευμένης εργασίας.

Brexit: Διετής προθεσμία στους ξένους απόφοιτους για να βρουν εργασία

Οι ξένοι φοιτητές θα μπορούν να παραμένουν στη Βρετανία για να αναζητήσουν εργασία μέχρι και δύο χρόνια μετά την αποφοίτησή τους, βάσει των νέων κανόνων που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Βάσει των κανόνων που ισχύουν σήμερα και τους οποίους εισήγαγε η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών, οι φοιτητές επιτρέπεται να παραμένουν στη Βρετανία μόνο για τέσσερις μήνες μετά την απόκτηση του πτυχίου τους.

«Η συμβολή των ξένων φοιτητών στη χώρα και στα πανεπιστήμιά μας είναι σημαντική τόσο από πολιτισμική όσο και από οικονομική άποψη. Η παρουσία τους είναι επωφελής για τη Βρετανία», ανέφερε σε μια δήλωση ο υπουργός Παιδείας Γκάβιν Ουίλιαμσον.

«Τα πανεπιστήμιά μας ακμάζουν με το να είναι ανοικτά παγκόσμια ιδρύματα. Η εισαγωγή της μεταπτυχιακής διαδρομής διασφαλίζει πως ο υψηλού κύρους τομέας της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας θα συνεχίσει να προσελκύει τα καλύτερα ταλέντα από όλο τον κόσμο στην παγκόσμια Βρετανία».

Η κυβέρνηση δήλωσε πως οι νέοι κανόνες θα δίνουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να εργάζονται ή να αναζητούν εργασία, σε οποιοδήποτε επίπεδο ειδίκευσης. Στη συνέχεια θα μπορούν να μετατρέπουν τη βίζα τους σε βίζα ειδικευμένης εργασίας, αν βρουν μια δουλειά που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις.

Δεν θα υπάρχει ανώτατο όριο στον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να κάνουν αίτηση για τη μεταπτυχιακή διαδρομή. Περίπου 450.000 ξένοι φοιτητές σπουδάζουν κάθε χρόνο στη Βρετανία.

Οι νέοι κανόνες θα ισχύσουν για εκείνους που ξεκινούν ένα προπτυχιακό επίπεδο ή ένα μεταπτυχιακό, από την επόμενη χρονιά και σε οποιοδήποτε πεδίο σπουδών, σε ένα «αξιόπιστο πανεπιστήμιο του ΗΒ ή σε έναν πάροχο ανώτατης εκπαίδευσης που διαθέτει μια αποδεδειγμένη καταγραφή επικύρωσης μεταναστευτικών ελέγχων».

«Ήταν καιρός. Θα έπρεπε να είχαμε ανατρέψει αυτή την ανόητη πολιτική πολλά χρόνια πριν. Η Βρετανία πρέπει να είναι πάντα ανοιχτή στα καλύτερα ταλέντα από όλο τον κόσμο», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών Σάτζιντ Τζάβιντ.

Όμως με τις ανησυχίες για τα επίπεδα μετανάστευσης να είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που ώθησαν τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, το μέτρο δεν έτυχε θερμής υποδοχής από όλους.

Η Migration Watch, που διεξάγει εκστρατεία για λιγότερη μετανάστευση, ανέφερε ότι είναι ένα «βήμα προς τα πίσω» το οποίο θα οδηγήσει στην παραμονή ξένων φοιτητών στη Βρετανία προκειμένου να βρουν απασχόληση σε εργασίες χαμηλής ειδίκευσης.

«Η κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκει ιδέες μόνο για το πώς θα αυξήσει τη μετανάστευση», ανέφερε στο Twitter.

«Τα πανεπιστήμιά μας προσελκύουν έναν αριθμό-ρεκόρ ξένων φοιτητών. Δεν υπάρχει λόγος να υποβαθμίσουμε τη φοιτητική βίζα, μετατρέποντάς την από την πίσω πόρτα σε μια διαδρομή για να εργάζονται εδώ οι φοιτητές».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v