Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατέρρευσε η Thomas Cook

Σε υποχρεωτική ρευστοποίηση η Thomas Cook καθώς οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις του Σαββατοκύριακου δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν πακέτο διάσωσης. Εγκλωβισμένοι εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες. Οι οδηγίες της βρετανικής κυβέρνησης.

Κατέρρευσε η Thomas Cook

Η Thomas Cook, η παλαιότερη ταξιδιωτική εταιρεία του κόσμου, κατέρρευσε σήμερα Δευτέρα, εγκλωβίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες ανά τον κόσμο και πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη εν καιρώ ειρήνης επιχείρηση επαναπατρισμού στην ιστορία της Βρετανίας, μεταδίδει το Reuters. 

Η υποχρεωτική ρευστοποίηση στην οποία εισέρχεται η εταιρεία σηματοδοτεί το τέλος μιας εκ των παλαιότερων εταιρειών της Βρετανίας, η οποία άρχισε τη λειτουργία της το 1841 με τοπικές σιδηροδρομικές εκδρομές, επέζησε δύο παγκόσμιους πολέμους και μετατράπηκε σε πρωτοπόρο των πακέτων διακοπών και του μαζικού τουρισμού. 

Ο διευθύνων σύμβουλός της Peter Fankhauser ανακοίνωσε την πτώχευση της εταιρείας καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει πακέτο διάσωσης από τους δανειστές, μετά τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις του Σαββατοκύριακου.

Η Thomas Cook, στην ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της, αναφέρει μεταξύ άλλων πως «σε συνέχεια της ανακοίνωσης που εκδόθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019, η Thomas Cook Group plc συνέχισε τις επαφές με σειρά βασικών μετόχων το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να διασφαλίσει τους τελικούς όρους για την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιοργάνωση της εταιρείας.

Παρά τις σημαντικές προσπάθειες, οι συζητήσεις αυτές δεν οδήγησαν σε συμφωνία μεταξύ των μετόχων της εταιρείας και των προτεινόμενων νέων παρόχων χρήματος. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, ως εκ τούτου, κατέληξε στο ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να λάβει μέτρα για να εισέλθει σε υποχρεωτική ρευστοποίηση με άμεση ισχύ.

Έχει υποβληθεί αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο για υποχρεωτική ρευστοποίηση της εταιρείας πριν το ξεκίνημα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σήμερα», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Thomas Cook, η οποία σημειώνει πως στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας, αρκετές άλλες εταιρείες του ομίλου έχουν επίσης εισέλθει σε υποχρεωτική ρευστοποίηση.

Παράλληλα, η εταιρεία ζήτησε την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με άμεση ισχύ.

Η βρετανική κυβέρνηση και η υπηρεσία αεροπορίας δήλωσαν πως λόγω της κλίμακας της κατάστασης είναι αναπόφευκτο πως θα υπάρξουν κάποιες αναταράξεις.

Όλες οι πτήσεις της Thomas Cook ακυρώθηκαν, ενώ οι πελάτες ενημερώθηκαν να μην πηγαίνουν προς τα αεροδρόμια μέχρις ότου ενημερωθούν μέσω της ειδικής ιστοσελίδας thomascook.caa.co.uk αναφορικά με την πτήση επιστροφής, που θα οργανώσει η κυβέρνηση. Η διαδικασία αφορά 150.000 Βρετανούς και συνολικά 600.000 ταξιδιώτες.

Τεράστιες επιπτώσεις

Όπως σημειώνει το Reuters, η κατάρρευση της Thomas Cook μπορεί να προκαλέσει σκηνές χάους σε όλο τον κόσμο, με ταξιδιώτες να έχουν εγκλωβιστεί σε ξενοδοχεία που δεν έχουν πληρωθεί, σε περιοχές από την Γκόα και την Γκάμπια, μέχρι την Ελλάδα.

Πιο μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε να πλήξει τους τουριστικούς τομείς στους μεγαλύτερους προορισμούς της εταιρείας, όπως στην Ισπανία και την Τουρκία, δημιουργώντας πρόβλημα στους προμηθευτές καυσίμων και αναγκάζοντας εκατοντάδες ταξιδιωτικούς πράκτορες στη Βρετανία να κλείσουν.

Στους 50.000 οι «εγκλωβισμένοι» τουρίστες στην Ελλάδα

Περίπου 50.000 τουρίστες έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, κυρίως στα νησιά, ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της Thomas Cook, είπε στο Reuters σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου τουρισμού. 

Οι τουρίστες, κυρίως Βρετανοί, έκαναν διακοπές σε Ζάκυνθο, Κω, Κέρκυρα, Σκιάθο και Κρήτη, δήλωσε ο αξιωματούχος.

"Κορυφαία προτεραιότητα είναι πλέον να επιστρέψουν σπίτια τους",  πρόσθεσε.

Οπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου,  οι περισσότεροι τουρίστες έχουν ασφάλεια ταξιδιού και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αναλάβουν την επιστροφή των επισκεπτών στη χώρα τους, όμως οι παράμετροι της πτώχευσης του Thomas Cook, που ένα από τα ισχυρότερα βρετανικά brand names στον χώρο του τουρισμού, είναι πολλοί, μεταξύ αυτών οι ξενοδόχοι να μην έχουν πληρωθεί ακόμη για τα θερινά πακέτα διακοπών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v