Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συρία: Να φύγουν άμεσα τα αμερικανικά και τουρκικά στρατεύματα

«Εάν αρνηθούν, έχουν το δικαίωμα να λάβουμε οποιοδήποτε ή όλα τα αντίμετρα που μας επιτρέπεται βάσει του διεθνούς δικαίου» προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας.

Συρία: Να φύγουν άμεσα τα αμερικανικά και τουρκικά στρατεύματα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουαλίντ αλ Μουάλεμ ζήτησε σήμερα την άμεση απόσυρση όλων των αμερικανικών και τουρκικών στρατευμάτων από τη χώρα του και προειδοποίησε ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν το δικαίωμα να λάβουν αντίμετρα εάν αρνηθούν.

Οι ΗΠΑ έχουν περίπου 1000 στρατιώτες στη Συρία, οι οποίοι πολεμούν εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Η Τουρκία, επίσης, έχει διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, στοχοθετώντας το Ισλαμικό Κράτος και τους Κούρδους μαχητές.

«Όποιες ξένες δυνάμεις επιχειρούν στα εδάφη μας χωρίς την άδειά μας είναι δυνάμεις κατοχής και πρέπει να αποσυρθούν αμέσως» σημείωσε ο αλ Μουάλεμ, κατά τη διάρκειας της ομιλίας του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Εάν αρνηθούν, έχουμε το δικαίωμα να λάβουμε οποιοδήποτε ή όλα τα αντίμετρα που μας επιτρέπεται βάσει του διεθνούς δικαίου» προειδοποίησε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε πέρυσι την πλήρη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, ενώ αργότερα πείσθηκε να αφήσει κάποιες δυνάμεις πίσω για να εγγυηθούν ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους δεν θα επανεμφανιστούν.

«Οι ΗΠΑ και η Τουρκία διατηρούν μια παράνομη στρατιωτική παρουσία στο βόρεια Συρία» σημείωσε ο Σύρος ΥΠΕΞ, περιγράφοντας τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Τουρκίας να δημιουργήσουν μια «ζώνη ασφαλείας» εντός της Συρίας ως παραβίαση της Χάρτας του ΟΗΕ.

Η Τουρκία σχεδιάζει την οικοδόμηση κατοικιών για να εγκαταστήσει στην περιοχή 1 εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v