Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Brexit: Συνάντηση διαπραγματευτών ΕΕ-Βρετανίας σήμερα

Ο Μισέλ Μπαρνιέ από την πλευρά της ΕΕ και ο Στίβεν Μπάρκλεϊ από τη βρετανική θα εξετάσουν αν υπάρχουν πιθανότητες να ξεμπλοκαριστούν οι συζητήσεις.

Brexit: Συνάντηση διαπραγματευτών ΕΕ-Βρετανίας σήμερα

Οι δύο διαπραγματευτές για το Brexit, ο Μισέλ Μπαρνιέ από την ευρωπαϊκή πλευρά και ο Στίβεν Μπάρκλεϊ από τη βρετανική, συναντώνται σήμερα για ένα πρόγευμα εργασίας στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εκτιμήσουν αν υπάρχουν πιθανότητες να ξεμπλοκαριστούν οι συζητήσεις, έπειτα από μία τεταμένη εβδομάδα και πριν τη διεξαγωγή μιας κρίσιμης ευρωπαϊκής συνόδου για το θέμα.

Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και του Ιρλανδού ομολόγου του Λίο Βαράντκαρ.

Οι δύο άνδρες φάνηκε να δίνουν κάποιες ελπίδες χθες στην πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας πριν τις 31 Οκτωβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένο το Brexit, διαβεβαιώνοντας ότι διαβλέπουν έναν «δρόμο» προς έναν συμβιβασμό για το θέμα-κλειδί των ιρλανδικών συνόρων. Ωστόσο δεν εξήγησαν πώς ακριβώς σκοπεύουν να βγάλουν τις διαπραγματεύσεις από το αδιέξοδο.

Η συνάντηση Τζόνσον-Βαράντκαρ αναμένεται να αποτελέσει μεγάλο κομμάτι της συζήτησης του Μπάρκλεϊ με τον Μπαρνιέ.

Οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει διορία ως σήμερα στο Λονδίνο για να παρουσιάσει μια αποδεκτή, συμβιβαστική λύση και ο Μπαρνιέ θα πρέπει στη συνέχεια να ενημερώσει το απόγευμα τους πρεσβευτές των 27 χωρών-μελών της ΕΕ για το αν υπάρχει ενδεχόμενο ή όχι να γίνουν πραγματικές διαπραγματεύσεις.

«Ο Μπαρνιέ θα πρέπει να πει αν μπορούμε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για ένα κείμενο», εξήγησε ευρωπαϊκή πηγή. «Στη συνέχεια ο δρόμος θα είναι μακρύς. Είναι εντελώς παράλογη ιδέα να υπάρξει ένα κείμενο συμφωνίας για τη σύνοδο της 17ης και 18ης Οκτωβρίου», πρόσθεσε.

Η συμφωνία για το διαζύγιο ΕΕ - Βρετανίας που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2018 μεταξύ των 27 χωρών και της Βρετανίδας πρώην πρωθυπουργού Τερέζα Μέι χρειάστηκε 18 μήνες διαπραγματεύσεων.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία στις 19 Οκτωβρίου, νομοσχέδιο που έχει περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο, απαιτεί από τον Τζόνσον να ζητήσει αναβολή τριών μηνών για το Brexit, αν και ο ίδιος έχει δεσμευθεί ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, «ανεξαρτήτως κόστους».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v