Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάει για αναβολή η απόφαση Τραμπ για δασμούς σε αυτοκίνητα της ΕΕ

Η διορία για να αποφασίσει ο Αμερικανός πρόεδρος λήγει την Τετάρτη, ενώ έχει ήδη αναβληθεί μία φορά, τον Μάιο. Aπέρριψε η ΕΕ αίτημα των ΗΠΑ για μίνι εμπορική συμφωνία και λιγότερους δασμούς σε... αστακούς και χημικά προϊόντα, σύμφωνα με το Politico.

Πάει για αναβολή η απόφαση Τραμπ για δασμούς σε αυτοκίνητα της ΕΕ

Να αναβάλει για ακόμη έξι μήνες την απόφασή του ως προς την επιβολή δασμών μέχρι και 25% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων αναμένεται ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Η διορία για την απόφαση λήγει την Τετάρτη, ενώ έχει ήδη αναβληθεί μία φορά, τον περασμένο Μάιο.

Νωρίτερα φέτος, ο Τραμπ ανέθεσε στον Εμπορικό Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ να διαπραγματευτεί συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ιαπωνία, με στόχο να διαχειριστεί την απειλή εθνικής ασφαλείας που «προκαλεί ζημιά στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία».

Οι ΗΠΑ υπέγραψαν μία περιορισμένου εύρους εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία τον Σεπτέμβριο, μειώνοντας τον κίνδυνο να επιβληθούν δασμοί σε ιαπωνικά αυτοκίνητα. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ μέχρι στιγμής.

Η ΕΕ απέρριψε μίνι εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε το αίτημα του εμπορικού αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόμπερτ Λάιτιζερ για κλείσιμο περιορισμένης εμπορικής συμφωνίας το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με επιστολή από την Ευρωπαία Επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ, που δημοσιεύει το Politico την Τρίτη.

«Ρωτήσατε αν υπάρχει πιθανότητα να συμφωνήσουμε γρήγορα μια μικρή δέσμη δασμολογικών μειώσεων σε ένα περιορισμένο σύνολο βιομηχανικών και αλιευτικών προϊόντων. Αναφέρατε τους αστακούς και τα χημικά προϊόντα ως δύο τομείς, στους οποίους οι ΗΠΑ θα καλωσόριζαν τις περικοπές δασμών από την ΕΕ», σημείωσε η Μάλμστρομ στην επιστολή της προς τον Λάιτιζερ, στις 6 Νοεμβρίου.

Προσθέτει ότι εξέτασε το αίτημα και αποφάσισε ότι «δεδομένων των περιορισμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, αυτή η περιορισμένη συμφωνία θα πρέπει να αποτελέσει τμήμα ενός ευρύτερου ντιλ για την απελευθέρωση των δασμών σε διμερές επίπεδο στα βιομηχανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της αλιείας». Η Μάλμστρομ πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να αρχίσει αμέσως διαπραγματεύσεις για μια τέτοια συμφωνία.

Tι σημαίνει αυτό: Η ΕΕ δεν θέλει να μειώσει τους δασμούς χωρίς να έχει παρόμοιες παραχωρήσεις από τις ΗΠΑ. Δείχνει επίσης ότι οι Βρυξέλλες δεν αναμένουν πλέον ότι ο Τραμπ θα επιβάλει δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα την Τετάρτη. Και όπως σχολιάζει το Politico, μάλλον έχουν δίκιο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v