Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ερντογάν απειλεί ξανά την ΕΕ λόγω Κύπρου

«Είμαστε μια χώρα που κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί σου... Οι διαπραγματεύσεις αυτές μπορεί να τελειώσουν ξαφνικά», προειδοποίησε. Απείλησε να ανοίξει τις πόρτες προς την Ευρώπη, για να σταλούν στην ΕΕ τα μέλη του ΙΚ.

Ο Ερντογάν απειλεί ξανά την ΕΕ λόγω Κύπρου

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ θα μπορούσε να διαταράξει τις συζητήσεις με το μπλοκ, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως θα μπορούσε να στείλει αιχμαλώτους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει από την Άγκυρα για την Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Ερντογάν έβαλε κατά της απόφασης της ΕΕ, δηλώνοντας πως η Τουρκία ενεργεί σύμφωνα με τα δίκαιά της, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

«Ευρωπαϊκή Ένωση, να το γνωρίζεις: η Τουρκία δεν είναι από αυτές τις χώρες που γνώριζες μέχρι τώρα. Είμαστε μια χώρα που κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί σου... Οι διαπραγματεύσεις αυτές μπορεί να τελειώσουν ξαφνικά», είπε χαρακτηριστικά.

Το Reuters υπενθυμίζει πως η ΕΕ βασίζεται στην Άγκυρα προκειμένου να αποσοβηθεί η έλευση μεταναστών στην Ευρώπη, μετά τη συμφωνία του 2016 για να «σφραγιστεί» η θαλάσσια διαδρομή από το Αιγαίο. Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένως απειλήσει πως η Τουρκία θα ανοίξει τις πόρτες για τους μετανάστες/πρόσφυγες προς την Ευρώπη, αν δεν λάβει βοήθεια από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Στην απειλή αυτή προσθέτει τώρα και το πρόγραμμα απέλασης και επαναπατρισμού μελών του Ισλαμικού Κράτους τα οποία έχει συλλάβει, ένα ζήτημα που έχει δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με τους Ευρωπαίους συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

«Μπορεί να το παίρνετε ελαφρά, όμως οι πόρτες αυτές (προς την Ευρώπη) θα ανοίξουν και αυτά τα μέλη του Daesh θα σας σταλούν. Μην προσπαθείτε να απειλήσετε την Τουρκία με τις εξελίξεις στην Κύπρο», προειδοποίησε ο κ. Ερντογάν.

Χθες Δευτέρα είχε πει πως αδιαφορεί για το αν οι ευρωπαϊκές χώρες θα δεχθούν πίσω τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους, και πως η Τουρκία θα συνεχίσει την απέλασή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v