Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία προς ΕΕ: Δεν θα υποκύψουμε σε απειλές

Οργή στην Άγκυρα για την υιοθέτηση πλαισίου περιοριστικών μέτρων από την ΕΕ. Την κατηγορεί ότι προσφέρει «μονόπλευρη και ακατανόητη στήριξη σε μια άκυρη (!) διοίκηση», και ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να «υποκύψει στις απειλές».

Τουρκία προς ΕΕ: Δεν θα υποκύψουμε σε απειλές

Συνεχίζει να προκαλεί η Άγκυρα, η οποία, σε ανακοίνωσή της μετά την απόφαση της ΕΕ να υιοθετήσει πλαίσιο για περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ, δηλώνει ξεκάθαρα όχι μόνο ότι θα συνεχίσει ακάθεκτη στις δραστηριότητές της, αλλά παράλληλα κατηγορεί την Ευρώπη ότι αυτή είναι που αγνοεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας, υπερασπιζόμενη «μονόπλευρα» μια… άκυρη(!) διοίκηση (εννοώντας την Κυπριακή Δημοκρατία).

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρονται τα εξής:

«Έχουμε επανειλημμένως και σθεναρά τονίσει πως στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα σταματήσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα και συμφέροντα της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’, παρ' όλα τα ακατανόητα βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απόφαση που ελήφθη σήμερα (11 Νοεμβρίου) στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει ξεκάθαρα πως τα μηνύματά μας μετά τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου στις 15 Ιουλίου και στις 14 Οκτωβρίου του 2019, έχουν πέσει εντελώς σε ώτα μη ακουόντων.

Από το 2004 μέχρι σήμερα, η Τουρκία και η ‘ΤΔΒΚ’ έχουν καταβάλει καλοπροαίρετες προσπάθειες για να μετατρέψουν τις πηγές υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο σε ένα στοιχείο σταθερότητας αντί εντάσεων, ως η πλευρά που έχει λάβει όλες τις εποικοδομητικές και θετικές πρωτοβουλίες.

Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση και η ΕΕ -όπως την καταχρώνται οι μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης- ούτε μπορούν να αντιληφθούν τα γεγονότα ούτε να λάβουν αποφάσεις σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της ισότητας στη διαδικασία αυτή.

Έχουμε επανειλημμένως δηλώσει από το 2004 πως φυσικά δεν θα επιτρέψουμε τον μονομερή σφετερισμό των δικαιωμάτων μας. Η μονόπλευρη και ακατανόητη στήριξη της ΕΕ σε μια άκυρη διοίκηση που αγνοεί το διεθνές δίκαιο, καθώς και η κατάσταση ομηρίας σε μια σημαντική ευκαιρία για συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει πράγματι να χρησιμεύσει ως παράδειγμα.

Θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε την εφαρμογή των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου καθώς και τη συνεργασία στην περιοχή προς μια διαρκή σταθερότητα και ευημερία όλων των λαών της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι προφανές πως η ΕΕ, έχοντας αντιθέτως χάσει από καιρό την αξιοπιστία της να σταθεί ως αμερόληπτος παράγοντας που θα μπορούσε να συμβάλει σε μια λύση στην Κύπρο, δεν θα μπορέσει ποτέ να λάβει εποικοδομητική και βοηθητική στάση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, δεν θα μπορούσε να είναι πιο ειρωνικό για την ΕΕ να κάνει αναφορές στην αρχή της καλής γειτονίας, μετά την εκκίνηση των off-shore δραστηριοτήτων μας, καθώς κωφεύει στις επανειλημμένες εκκλήσεις μας από το 2004 για σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και των νομίμων δικαιωμάτων τόσο της Τουρκίας όσο και της ‘ΤΔΒΚ’.

Είναι μια ματαιόδοξη προσδοκία για αυτούς που νομίζουν πως η Τουρκία θα υποκύψει στις απειλές και θα κάνει πίσω στα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Κανένας δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει πως θα συνεχίσουμε τις έρευνες και εξορυκτικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v