Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι έγινε στη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν

Παραμένει η σκιά των S-400 μετά την συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του. Ζήτησε εκ νέου έκδοση του Γκιουλέν ο Ερντογάν. Εντονη δυσαρέσκεια του Τούρκου Προέδρου για το αμερικανικό ψήφισμα για Αρμενία.

Τι έγινε στη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε εχθές ότι είχε μια «θαυμάσια, παραγωγική συνάντηση» με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας «μεγάλος οπαδός» του και χαρακτηρίζοντας «ειλικρινείς» τις συνομιλίες που είχαν οι δύο ηγέτες στον Λευκό Οίκο.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είπε ότι είναι ικανοποιημένος για τη συνεργασία των ΗΠΑ με την Τουρκία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Τόνισε ότι η Άγκυρα είναι ένας «μεγάλος σύμμαχος» στο ΝΑΤΟ και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί βρίσκεται κοντά στο στόχο να αυξήσει τη συμβολή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία στο 2% του ΑΕΠ της. Ωστόσο, σχολιάζοντας την αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, πρόσθεσε ότι δημιουργεί μια «πολύ σοβαρή πρόκληση» για τις ΗΠΑ. Εμφανίστηκε όμως αισιόδοξος ότι οι δύο χώρες θα καταφέρουν να επιλύσουν την κατάσταση.

Για την οικονομική συνεργασία τους, είπε ότι οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν «τεράστιες δυνατότητες». Αναφερόμενος εξάλλου στο θέμα της Συρίας, σχολίασε ότι η εκεχειρία, αν και «περίπλοκη», κρατάει και ευχαρίστησε την Τουρκία για τις προσπάθειές της.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του χαρακτήρισε «πολύ ειλικρινείς» τις συζητήσεις που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό ομόλογό του. Όπως είπε, του δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να αγοράσει αμερικανικούς πυραύλους Patriot, στη σωστή τιμή.

Η Τουρκία, είπε ο Ερντογάν, κρατά αυτή τη στιγμή σε φυλακές περισσότερους από 200 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό οι χώρες από τις οποίες προέρχονται να πάρουν πίσω τους πολίτες τους.

Σχολιάζοντας τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία, είπε ότι επέφεραν πλήγμα στην «αποσχιστική ατζέντα του PKK».

Οπως σημειώνει το ΑΠΕ, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην Ευρώπη λέγοντας ότι θα έπρεπε να πληρώνει περισσότερα για να καλύψει το κόστος διαβίωσης των Σύρων προσφύγων. "Πιστεύω ότι ειλικρινά η Ευρώπη θα έπρεπε να πληρώνει σε μεγαλύτερο βαθμό. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία πληρώνει τα περισσότερα", δήλωσε στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Ερντογάν στον Λευκό Οίκο.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος υποστήριξε ότι διατηρεί θαυμάσια σχέση με τους Κούρδους και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως και ο Ερντογάν έχει "θαυμάσια σχέση" με τους Κούρδους. Ο Τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του είπε ότι η χώρα του δεν έχει κάποιο θέμα με τους Κούρδους αλλά με τις "τρομοκρατικές οργανώσεις". Λίγο νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι τον θλίβει το γεγονός ότι ο Τραμπ και η Ρωσία παίρνουν στα σοβαρά τον Μαζλούμ Κομπάνι, τον διοικητή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), βασική συνιστώσα των οποίων είναι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η κουρδική πολιτοφυλακή την οποία η Άγκυρα θεωρεί παρακλάδι του PKK.

Θα βρούμε λύση

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι αυτός και ο Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν για το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 μαζί με Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές, λέγοντας ότι «θα βρουν μια άκρη». Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών στον Λευκό Οίκο, δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Τραμπ σχετικά με το πρόγραμμα των F-35, από το οποίο έχει απομακρυνθεί η Τουρκία μετά την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.

«Για αυτό είμαστε εδώ, μιλάμε για αυτό με τους σπουδαίους Γερουσιαστές μας. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές. Θα βρούμε μια άκρη. Προβλέπω ότι θα βρούμε μια άκρη» σημείωσε ο κ. Τραμπ. 

Κατά την υποδοχή του κ. Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, ο κ. Τραμπ τόνισε ότι η σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία είναι πολύ καλή, ενώ υποστήριξε ότι αυτός και ο Ερντογάν είναι πολύ καλοί φίλοι και ότι κατανοεί τα προβλήματα της Τουρκίας.

«Είμαστε φίλοι εδώ και πολύ καιρό» δήλωσε ο Τραμπ, έχοντας στο πλευρό του τον Ερντογάν, στο Οβάλ γραφείο. «Κατανοούμε ο ένας τη χώρα του άλλου».

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι αυτός και ο Ερντογάν θα συζητήσουν για το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 της Ρωσίας και για τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35. Όπως είπε, θα συζητήσουν ακόμα την υπογραφή μιας εμπορικής συμφωνίας.

Όσον αφορά την κατάσταση στη Συρία, ο Τραμπ επισήμανε ότι η κατάπαυση του πυρός τηρείται και ότι οι Κούρδοι δείχνουν να είναι ικανοποιημένοι. Πρόσθεσε επίσης πως ο Ερντογάν χαίρει μεγάλου σεβασμού στην περιοχή.

Eν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι τουρκική αντιπροσωπεία η οποία συνόδευσε τον Τούρκο πρόεδρο στην Ουάσιγκτον είχε εποικοδομητικές συζητήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους. «Συνοδεύσαμε τον πρόεδρο μας στην επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ. Συμμετείχαμε σε συζητήσεις μεταξύ αντιπροσωπειών οι οποίες ήταν πολύ εποικοδομητικές για τη συνεργασία μας» έγραψε ο κ. Αλμπαϊράκ  σύμφωνα με το Reuters.

Ερντογάν: Το ψήφισμα για τους Αρμένιους επισκίασε τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε χθες Τετάρτη την έντονη δυσαρέσκειά του για το ψήφισμα που ενέκρινε τον περασμένο μήνα η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για την Αρμενία, υπογραμμίζοντας ότι ρίχνει βαριά «σκιά» στη σχέση των δύο χωρών.

Στις δηλώσεις του με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ πλάι του, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «συμπαθούντες των τρομοκρατών», οι οποίοι προσπαθούν να «βλάψουν» τη σχέση ανάμεσα στα δύο κράτη, συμμάχους στο NATO, διασπείρουν «παραπληροφόρηση».

«Είπα στον κ. πρόεδρο ότι οι αποφάσεις που πήρε η Βουλή των Αντιπροσώπων την 29η Οκτωβρίου υπηρετούσαν αυτόν τον σκοπό, προσέβαλαν τον λαό μας κι επισκίασαν τις σχέσεις μας», επέμεινε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα, με συντριπτική πλειοψηφία — 405 ψήφοι υπέρ, 11 κατά — μη δεσμευτικό ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζεται γενοκτονία η μαζική σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς πριν από έναν αιώνα. Η Άγκυρα απορρίπτει πάγια τον όρο γενοκτονία.

Ο Ερντογάν ανέφερε πως το ζήτημα των σφαγών των Αρμενίων «πριν από κάπου 104 χρόνια, υπό συνθήκες πολέμου, πρέπει να συζητείται από ιστορικούς, όχι πολιτικούς» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να ανοίξει τα κρατικά αρχεία της σε όποιον εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Αργότερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας επανήλθε στο ζήτημα σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ, κάνοντας λόγο περί «επονείδιστης απόφασης» από μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων κι εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Γερουσία δεν θα διαπράξει «το ίδιο λάθος».

Ζήτησε εκ νέου έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες Τετάρτη ότι ελπίζει πως οι αρχές των ΗΠΑ θα απελάσουν τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν στη χώρα του.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τον Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια, «αρχιτρομοκράτη».

Η Άγκυρα ζητεί εδώ και χρόνια την έκδοση του Γκιουλέν, κάτι που δεν έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα η Ουάσινγκτον.

«Ελπίζω ότι θα μας παραδώσουν αυτόν τον τρομοκράτη, όπως παραδίδουμε εμείς τρομοκράτες στις ΗΠΑ όταν μας ζητείται», επέμεινε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο. 

Ο Γκιουλέν -άλλοτε σύμμαχος του Ερντογάν- διαψεύδει ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην απόπειρα ανατροπής του Τούρκου ηγέτη.

Επέστρεψε την επιστολή στον Τραμπ

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως επέστρεψε την επιστολή που του είχε αποστείλει ο κ. Τραμπ την ημέρα που ξεκινούσε η στρατιωτική εισβολή στη Συρία, με την οποία απειλούσε την Άγκυρα με οικονομική καταστροφή.

Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή του της 9ης Οκτωβρίου, ο κ. Τραμπ έγραφε μεταξύ άλλων στον κ. Ερντογάν «Δεν θες να ευθύνεσαι για τη σφαγή χιλιάδων ανθρώπων και δεν θέλω να ευθύνομαι για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας -στην οποία θα προχωρήσω» αν χρειαστεί. «Έχω δουλέψει πολύ σκληρά για να λύσω ορισμένα από τα προβλήματά σου», σημείωνε ο κ.Τραμπ. Στην επιστολή, ο μεγιστάνας ανέφερε επίσης πως ο στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Άμπντι, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), είναι διατεθειμένος να διαπραγματευθεί και να κάνει παραχωρήσεις, συμπληρώνοντας ότι επισυνάπτει αντίγραφο επιστολής του επικεφαλής της αραβοκουρδικής συμμαχίας αυτής, με βασική συνιστώσα να είναι η κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ).

«Παρουσίασα την επιστολή στον κ. Πρόεδρο και ένοιωσα ιδιαίτερη λύπη που ένας πρόεδρος των ΗΠΑ δέχθηκε ως συμβαλλόμενο έναν τρομοκράτη ονόματι Φερχάτ Αμπντί Σαχίν », δήλωσε ο κ.Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, όπως μεταδίδει η Daily Sabah.

Ο Σαχίν, επικεφαλής του YPG, είναι γνωστός με το Μαζλούμ Κομπάνι Αμπντι.

«Μας θλίβει που οι ΗΠΑ, τις οποίες αποκαλούμε στρατηγικό μας εταίρο, δέχονται έναν τέτοιον άνθρωπο. Ομοίως, αυτός ο άνθρωπος είναι δεκτός από τη Ρωσία. Είναι δύσκολο να το κατανοήσουμε αυτό στο πλαίσιο της μάχης κατά της τρομοκρατίας σε όλον τον κόσμο», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, γνωστοποιώντας παράλληλα πως παρουσίασε στον κ. Τραμπ και ορισμένα έγγραφα της CIA που υποδηλώνουν πως ο Σάχιν είναι τρομοκράτης.

«Η CIA τον έχει επίσης καταγράψει ως τρομοκράτη και μας έστειλαν αυτά τα ντοκουμέντα, και στη συνέχεια τα παρουσιάσαμε στον κ. Πρόεδρο σήμερα. Επίσης, επιστρέψαμε την επιστολή», πρόσθεσε, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες ως προς το πώς η CIA έδωσε τα έγγραφα αυτά στην Άγκυρα. .

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v