Νταβός: Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία το 2020

Είναι η πρώτη φορά στη 14χρονη ιστορία της έρευνας του Οργανισμού, που οι ανησυχίες για το κλίμα καταλαμβάνουν όλες τις πρώτες πέντε θέσεις. Η κλιματική αλλαγή θα είναι βασικό θέμα συζήτησης στην ετήσια συνάντηση, την επόμενη εβδομάδα.

Νταβός: Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία το 2020

Καμπανάκι χτυπάει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum - WEF) για την κλιματική αλλαγή, με τους περιβαλλοντικούς κινδύνους να καταλαμβάνουν για πρώτη φορά τις πρώτες θέσεις στις ανησυχίες των ερωτηθέντων.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, η αποτυχία να μετριαστεί η κλιματική αλλαγή, οι μεγάλες φυσικές καταστροφές, η απώλεια βιοποικιλότητας και η περιβαλλοντική ζημιά από τον άνθρωπο είναι μεταξύ των κινδύνων που εντοπίστηκαν ως οι πιο πιθανοί από τους ερωτηθέντες στην έκθεση του Οργανισμού για το 2020.

Είναι η πρώτη φορά στη 14χρονη ιστορία της έρευνας που οι ανησυχίες για το κλίμα καταλαμβάνουν όλες τις πρώτες πέντε θέσεις.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι οικονομικές αντιπαραθέσεις και η εσωτερική πολιτική πόλωση αναγνωρίστηκαν επίσης ως βραχυπρόθεσμα ζητήματα από τους παγκόσμιους εμπειρογνώμονες και φορείς λήψης αποφάσεων, όπως αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Η αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος θα αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης, όταν οι επιχειρηματίες και οι πολιτικοί ηγέτες θα συναντηθούν στο Νταβός της Ελβετίας για την ετήσια συνάντηση του Φόρουμ, την επόμενη εβδομάδα.

Σε μια παρουσίαση που προετοίμασαν για το Νταβός οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Deutsche Bank αναφέρουν ότι «το ζήτημα της εποχής μας» είναι το πόσα θα ήταν διατεθειμένες οι κοινωνίες να θυσιάσουν από την οικονομική ανάπτυξη για να αντιστρέψουν την κλιματική αλλαγή, καθώς και ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν για να βρουν λύσεις.

«Το πολιτικό τοπίο είναι πολωμένο, τα επίπεδα της θάλασσας αυξάνονται, ενώ πυρκαγιές καίνε», δήλωσε ο Πρόεδρος του WEF, Borge Brende. «Αυτή είναι η χρονιά κατά την οποία οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να συνεργαστούν με όλους τους τομείς της κοινωνίας, όχι μόνο για βραχυπρόθεσμα οφέλη αλλά για την αντιμετώπιση των βαθιά ριζωμένων κινδύνων».

Η έκθεση του WEF καλεί επίσης τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να συνδυάσουν τους στόχους για την προστασία του κλίματος με αυτούς που στηρίζουν τις οικονομίες, ενώ αναφερόμενη στις επιχειρήσεις, ζητά να προσαρμόζονται σε στόχους με βάση την επιστήμη, προκειμένου να αποφευχθούν μαζικές μελλοντικές απώλειες.

«Βλέπουμε ήδη τις εταιρείες να καταστρέφονται, επειδή δεν έχουν ευθυγραμμίσει τις στρατηγικές τους με τις αλλαγές της πολιτικής και των προτιμήσεων των πελατών», δήλωσε ο Peter Giger, στέλεχος της Zurich Insurance Group.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v