Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφιάλτης Σαλβίνι πάνω από τη Ρώμη

Τι διακυβεύεται με τη διαφαινόμενη νίκη του στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής. Το ράλι στο Χρηματιστήριο και τα ανοιχτά θέματα που επηρεάζονται από την πιθανότητα ενός comeback στη θέση του πρωθυπουργού.

Εφιάλτης Σαλβίνι πάνω από τη Ρώμη

Τα κέρδη των ιταλικών μετοχών απειλούν οι περιφερειακές εκλογές της Κυριακής στην Ιταλία, την ώρα που οι επενδυτές απολαμβάνουν τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο του χρηματιστηρίου της τελευταίας εικοσαετίας. Παράλληλα, ενδέχεται να μπουν σε αναμονή μεγάλα ανοιχτά πολιτικά και οικονομικά ζητήματα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, αυτές οι εκλογές μπορεί να αποδυναμώσουν την κυβέρνηση, ιδιαίτερα αφότου ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος.

Μία νίκη του Ματέο Σαλβίνι, που ηγείται της ακροδεξιάς Λέγκας, στο ιστορικό προπύργιο της Αριστεράς  Emilia-Romagna θα μπορούσε να αυξήσει την προοπτική πρόωρων εκλογών και να σηματοδοτήσει πιθανώς το δικό του comeback στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας.

Οι νέες ανησυχίες έρχονται, καθώς ο δείκτης ΜΙΒ στο χρηματιστήριο του Μιλάνου σημείωσε άνοδο κατά 28% την περσινή χρονιά, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοσή του από το 1998.

Οι μετοχές των τραπεζών είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, καθώς ο τραπεζικός δείκτης παίρνει τον δρόμο για τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Οκτώβριο, την ώρα που τα ιταλικά yields έκαναν άλμα, μετά την παραίτηση Ντι Μάιο.

Χρηματοοικονομικά

Οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των UniCredit, Intesa Ssanpaolo, Banco BPM, αλλά και ασφαλιστικές εταιρείες όπως η Assicurazioni Generali είναι ευαίσθητες στο spread ιταλικών και γερμανικών ομολόγων, που αναμένεται να αντιδράσει στο αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής.

Επίσης, τα σχέδια αναδιάρθρωσης της Monte dei Paschi di Siena χρειάζονται την απόλυτη υποστήριξη της τρέχουσας κυβέρνησης και μια συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όσον αφορά τη μεταφορά των κόκκινων δανείων της τράπεζας, όπως σημειώνει ο επικεφαλής επενδυτικών προϊόντων σταθερού εισοδήματος της Banor Capital, Francesco Castelli.  

Μία τέτοια συμφωνία είναι βασικό βήμα για την πώληση της τράπεζας και την υλοποίηση της υπόσχεσης από πλευράς κυβέρνησης για έξοδο από το μερίδιο ύψους 68%, μέχρι το 2021.

Οι μετοχές της Paschi έχουν υπεραποδώσει φέτος και καταγράφουν άνοδο 32%, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου και τις προοπτικές εξαγοράς και συγχώνευσης.

Atlantia

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να περιμένει μέχρι μετά τις περιφερειακές εκλογές για να αποφασίσει αν θα ακυρώσει την παραχώρηση αυτοκινητοδρόμων στην Atlantia, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ιταλικών μέσων ενημέρωσης. Η εταιρεία θα μπορούσε να σταματήσει να λειτουργεί 3.000 χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομου, μετά τον θάνατο 43 ατόμων από την κατάρρευση γέφυρας στη Γένοβα, τον Αύγουστο του 2018.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων υποστήριζε έντονα την ανάκληση των αδειών της Atlantia, με τον Λουίτζι Ντι Μάιο να επαναλαμβάνει την Τετάρτη ότι το κόμμα του θα πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, η κυβέρνηση αναζητά μία «ισορροπημένη λύση», σύμφωνα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, την Πέμπτη.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Atlantia, Carlo Bertazzo, σημείωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa, την Παρασκευή, ότι η εταιρεία είναι ανοιχτή σε συμφωνία με την κυβέρνηση για τον αυτοκινητόδρομο, υπό την προϋπόθεση ότι η λύση διασφαλίζει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα του ομίλου.

Κρίσιμοι διορισμοί

Μία σειρά από διορισμούς ή παραμονή στελεχών σε εταιρείες που ελέγχονται από το κράτος και έχουν μεγάλη κεφαλαιοποίηση στο ιταλικό χρηματιστήριο, είναι προγραμματισμένη για την άνοιξη.

Τα κορυφαία στελέχη των Eni, Enel, Leonardo, Terna Rete Elettrica Nazionale και Poste Italiane είναι υπό εξέταση τις επόμενες εβδομάδες και το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να την επηρεάσει.

Αμυντικό παιχνίδι

Εταιρείες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι Amplifon, DiaSorin, Recordati, Davide Campari-Milano και Interpump Group «είναι ασφαλή καταφύγια», δηλώνει ο Angelo Meda, επικεφαλής διαχείρισης assets στη Banor SIM, στο Μιλάνο. «Εάν προκύψει κάποια αναστάτωση από τις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής, πιθανότατα θα υπεραποδώσουν».  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v