Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινο φως από EE-Βρετανία στη Huawei για τα 5G

Θα εξαιρείται από ευαίσθητα «βασικά» τμήματα των δικτύων, ενώ θα υπάρχει όριο 35% στην πρόσβαση σε μη ευαίσθητα τμήματα των δικτύων. Απόφαση-σταθμός του Ηνωμένου Βασιλείου, παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον για κίνδυνο κατασκοπείας.

Πράσινο φως από EE-Βρετανία στη Huawei για τα 5G

Η Βρετανία θα επιτρέψει σε υψηλού κινδύνου εταιρείες, όπως είναι η κινεζική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Huawei, περιορισμένο ρόλο στην ανοικοδόμηση των δικτύων 5G, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

Οπως μεταδίδει το Reuters, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε ότι οι υψηλού κινδύνου επιχειρήσεις θα εξαιρούνται από ευαίσθητα «βασικά» τμήματα των δικτύων 5G, ενώ θα υπάρχει όριο 35% στην πρόσβαση σε μη ευαίσθητα τμήματα των δικτύων.

Το Συμβούλιο ορίζει επίσης ότι η Huawei δεν θα έχει πρόσβαση σε δομές όπως σταθμοί πυρηνικής ενέργειας και στρατιωτικές βάσεις.

Η απόφαση ελήφθη παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που υποστηρίζουν ότι η χρήση του εξοπλισμού της Huawei στα 5G του Ηνωμένου Βασιλείου θα βάλει τη χώρα σε κίνδυνο κατασκοπείας.

Ωστόσο, προχωρώντας σε μία παραχώρηση προς τον Λευκό Οίκο, οι Βρετανοί υπουργοί συμφώνησαν να εργαστούν με τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία για να αναπτύξουν εναλλακτικούς προμηθευτές τηλεπικοινωνιών. Απώτερος στόχος είναι να μην υπάρχουν «υψηλού κινδύνου» εταιρείες στο σύστημα.

Κομισιόν: Αυστηροί κανόνες αλλά όχι αποκλεισμός Huawei από το 5G

Η ΕΕ δεν σκοπεύει κατ' αρχάς να αποκλείσει την κινεζική Huawei από την ανάπτυξη του δικτύου 5G στην Ευρώπη, όμως θα ορίσει «αυστηρούς κανόνες», δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν.

«Το θέμα δεν είναι να επιβληθούν διακρίσεις, αλλά να τεθούν κανόνες. Θα είναι αυστηροί, θα είναι απαιτητικοί και προφανώς θα υποδεχθούμε στην Ευρώπη όλες τις εταιρείες που θα θέλουν να τους εφαρμόσουν», δήλωσε ο επίτροπος ενώπιον των ευρωβουλευτών.

Ο Γάλλος πρώην υπουργός Οικονομίας, ο οποίος διετέλεσε επίσης επικεφαλής της εταιρείας τηλεπικοινωνιών France Telecom, θα παρουσιάσει αύριο, Τετάρτη, μια «εργαλειοθήκη» που δημιουργήθηκε από τα κράτη μέλη της Ένωσης σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Πρέπει να έχουμε, θα το δείτε μέσα στην 'εργαλειοθήκη', τη δυνατότητα για κάθε χώρα, για κάθε εταιρεία τηλεπικοινωνιών, να έχει πολλές πηγές προμηθευτών, διότι πρέπει να μειώσουμε τους κινδύνους», πρόσθεσε.

Δεύτερη στην αγορά των smartphones, η κινεζική Huawei, έχει επιβληθεί στην ανάπτυξη του δικτύου 5G έναντι των αντιπάλων της, της σουηδικής Ericsson, της φινλανδικής Nokia και της νοτιοκορεατικής Samsung.

Απογοήτευση στις ΗΠΑ για τη συμμετοχή της Huawei στα βρετανικά 5G

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απογοητευμένες από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να δώσει έγκριση στην κινεζική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Huawei για να έχει περιορισμένο ρόλο στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5G της Βρετανίας, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης Τραμπ.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ασφαλής επιλογή, όσον αφορά μη αξιόπιστους προμηθευτές και τον έλεγχο οποιουδήποτε τμήματος ενός δικτύου 5G. Αναμένουμε να εργαστούμε με το Ηνωμένο Βασίλειο σε έναν δρόμο που θα οδηγήσει στον αποκλεισμό των μη αξιόπιστων προμηθευτών από τα δίκτυα 5».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v