Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Περίπλοκος ο δημοσιονομικός κορσές

Δύσκολο να επιβληθούν οι κανόνες, υψηλό το πολιτικό κόστος, τονίζει σε έγγραφό της που θα δημοσιευθεί αυτή την εβδομάδα. Οι διαφωνίες στο μπλοκ για τις αλλαγές, οι μεγάλες αντιθέσεις μεταξύ των κρατών-μελών και ο ευρωσκεπτικισμός.

Κομισιόν: Περίπλοκος ο δημοσιονομικός κορσές

Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ευρωζώνες είναι περίπλοκοι, δεν έχουν πολιτική συμμετοχή και είναι δύσκολο να επιβληθούν, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, σε έγγραφό της η Κομισιόν που αναμένεται να δημοσιευθεί αυτή την εβδομάδα θα αναφέρει ότι η ευρωζώνη δεν κάνει σωστή δημοσιονομική πολιτική.

Οι δημοσιονομικοί κανόνες του μπλοκ, που έχουν στόχο να κρατήσουν υπό έλεγχο το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα, είναι περίπλοκοι και είναι δύσκολο να επιβληθούν, θα αναφέρει στην έκθεσή της. Το προσχέδιο που έχει έρθει στα χέρια του πρακτορείου αναμένεται να δώσει έναυσμα στη συζήτηση για την αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Αν και υπάρχει συναίνεση μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΕ και πολιτικών ότι οι τρέχοντες κανόνες πρέπει να επανεξεταστούν, δεν υπάρχει αρκετή συμφωνία για το πώς πρέπει να συμβεί αυτό. Κάποιες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ιταλικής, έχουν ζητήσει μεγαλύτερη ευελιξία, ενώ άλλες, όπως η γερμανική, έχουν ζητήσει λιγότερα, πιο αυστηρά όρια.

Οι τρέχοντες δημοσιονομικοί κανόνες ορίζουν ότι δεν πρέπει μία χώρα να έχει έλλειμμα στον προϋπολογισμό μεγαλύτερο από 3% του ΑΕΠ ή χρέος υψηλότερο από το 60% του ΑΕΠ. Εάν αποτύχουν, οι κυβερνήσεις πρέπει να θέσουν ετήσιους στόχους για να δείξουν ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Οι 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ μπορεί να δεχθούν πρόστιμο 0,5% του ΑΕΠ για συνεχή παραβίαση των κανόνων, αν και αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ, κυρίως λόγω των πολιτικών πιέσεων πέραν των Βρυξελλών και των ανησυχιών ότι ένα πρόστιμο θα μπορούσε να ενισχύσει τον ευρωσκεπτικισμό.

Η συμμόρφωση με τις συστάσεις της επιτροπής είναι αδύναμη, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία αναφέρει ότι οι απλούστεροι κανόνες θα μπορούσαν να βοηθήσουν ενδεχομένως στο να μειώσουν το πολιτικό κόστος της επιβολής τους. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν αναμένουν ότι η συζήτηση θα μπορούσε να είναι καταλύτης για σημαντική αλλαγή στο άμεσο μέλλον, με δεδομένες τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ.

Το προσχέδιο αναγνωρίζει ότι υπάρχει πολυετής απόκλιση στο μπλοκ, όπου κάποιες χώρες που πρέπει να σφίξουν τη ζώνη ξοδεύουν περισσότερα, ενώ άλλες που πρέπει να δαπανήσουν περισσότερα για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής τείνουν να είναι υπερβολικά λιτές.

Και για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, οι χώρες δεν χρησιμοποιούν τις καλές εποχές για να βάζουν σε τάξη τα οικονομικά τους, ούτε υπάρχουν επαρκή κίνητρα στους κανονισμούς για την τόνωση των επενδύσεων και της ανάπτυξης όταν είναι σε ύφεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v