Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στους 636 οι θάνατοι από τον κορωνοϊό στην Κίνα

Ξεπερνούν τις 31.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα. Στα νοσοκομεία 4.821 άνθρωποι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ 1.540 άνθρωποι έλαβαν εξιτήριο, ανακοίνωσε η εθνική επιτροπή υγείας. Τα αλάρμ του Π.Ο.Υ.

Στους 636 οι θάνατοι από τον κορωνοϊό στην Κίνα

Ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός αυξήθηκε σε 636 στην ηπειρωτική Κίνα, καθώς άλλοι 73 ασθενείς υπέκυψαν, ανακοίνωσε η εθνική επιτροπή υγείας σήμερα Παρασκευή.

Η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων (69) καταγράφηκε στην επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας. Οι 64 από τους ασθενείς πέθαναν στην πόλη Ουχάν, την επαρχιακή πρωτεύουσα.

Σε όλη την κινεζική επικράτεια καταγράφηκαν 3.143 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του 2019-nCoV, γεγονός που αυξάνει σε 31.161 το σύνολο των κρουσμάτων.

Εξ αυτών, «4.821 άνθρωποι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», ενώ αντίθετα «1.540 άνθρωποι έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Επικοινωνία Σι - Τραμπ

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι η χώρα του είναι «απόλυτα ικανή» να αντιμετωπίσει την επιδημία πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός.

Τρία νέα κρούσματα στη Σιγκαπούρη

Η Σιγκαπούρη ανέφερε σήμερα άλλα τρία κρούσματα του κορωνοϊού, τα οποία οι αρχές δεν έχουν ακόμη συνδέσει με προηγούμενες λοιμώξεις ούτε με ταξίδια στην Κίνα, με αποτέλεσμα οι αρχές αυτής της πόλης να αυξήσουν το επίπεδο του συναγερμού.

Τα νέα κρούσματα αυξάνουν τον αριθμό των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη Σιγκαπούρη σε 33 και το επίπεδο του συναγερμού αυξήθηκε σε πορτοκαλί, κάτι που σημαίνει πως η ασθένεια είναι σοβαρή και μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων.

Ο κόκκινος συναγερμός, που είναι και ο υψηλότερος, σημαίνει πως η ασθένεια διαδίδεται ευρέως.

«Καθώς υπάρχουν τώρα λίγα τοπικά κρούσματα χωρίς οποιαδήποτε σύνδεση με προηγούμενα κρούσματα και χωρίς να υπάρχει ιστορικό ταξιδιών στην Κίνα, αυξήσαμε το επίπεδο του συναγερμού», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση, συμβουλεύοντας τις επιχειρήσεις να ματαιώσουν ή να αναβάλουν μη απαραίτητες εκδηλώσεις και να είναι έτοιμες για ευρεία μετάδοση της νόσου στην κοινότητα.

Κινέζοι ερευνητές: Ο φολιδωτός μυρμηγκοφάγος είναι ενδεχομένως ο ξενιστής

Κινέζοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ο φολιδωτός μυρμηγκοφάγος, γνωστός και ως παγκολίνος, ένα θηλαστικό που κινδυνεύει με εξαφάνιση, διακινείται παράνομα και είναι περιζήτητο για το κρέας και τις φολίδες του, είναι πιθανόν ο ξενιστής του νέου κινεζικού ιού 2019-nCoV που ευθύνεται για τον θάνατο άνω των 600 ανθρώπων στην Κίνα.

«Η τελευταία ανακάλυψη θα είναι μεγάλης σημασίας για την πρόληψη και τον έλεγχο της προέλευσης του ιού», ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του το South China Agricultural University, που ηγείται της έρευνας.

Η γονιδιακή ακολουθία του στελέχους του 2019-nCoV, που εντοπίσθηκε κατά την έρευνα στους παγκολίνους, είναι κατά 99% πανομοιότυπη με τη γονιδιακή ακολουθία του στελέχους που έχει μολύνει τους ανθρώπους, μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua, αναφέροντας ότι ο παγκολίνος είναι «ο πιθανότερος ξενιστής».

Ωστόσο, ο Dirk Pfeiffer, καθηγητής Κτηνιατρικής στο Hong Kong's City University, προειδοποιεί ότι η έρευνα δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι οι παγκολίνοι έχουν μεταφέρει τον ιό.

«Οριστικά συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν εάν γίνει σύγκριση του επιπολασμού (του ιού) μεταξύ διαφορετικών ειδών με βάση αντιπροσωπευτικά δείγματα, και είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό δεν έχει γίνει», εξηγεί ο επιστήμονας.

Επιστήμονες υγείας θεωρούν ότι ο ιός προήλθε από τις νυχτερίδες και πέρασε στον άνθρωπο μέσω άλλων ειδών (ξενιστών).

Ακόμη και στην περίπτωση αυτή, ο σύνδεσμος με τους ανθρώπους μέσω μίας αγοράς τροφίμων δεν έχει ακόμη αποδειχθεί, προσθέτει ο Dirk Pfeiffer.

Π.Ο.Υ.

Αναρτήσεις στο Twitter με διευκρινίσεις για τον κορωνοϊό έκανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς κορυφώνεται η αγωνία όλων για την εξάπλωση του ιού, και μαζί με αυτή διαδίδονται ψευδείς «συνταγές» για την καταπολέμησή του.

Κινεζικές χρηματοδοτικές «ενέσεις»

Το Πεκίνο ανακοίνωσε μία σειρά από φορολογικές πολιτικές, με στόχο τη μείωση του οικονομικού βάρους σε μερικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας και στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.

Για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς των μεταφορών, της εστίασης, της φιλοξενίας και του τουρισμού, οι απώλειες εσόδων που θα καταγράψουν το 2020 θα τύχουν ειδικής φορολογικής μεταχείρισης σε βάθος οκταετίας, σύμφωνα με το υπουργείο των Οικονομικών.

Όσοι δραστηριοποιούνται στις μεταφορές και στην προσφορά υπηρεσιών καθημερινής ανάγκης, θα εξαιρεθούν από την καταβολή του ΦΠΑ.

Κρουαζιερόπλοιο

Άλλοι 41 από τις 3.700 και πλέον επιβαίνοντες στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται σε καραντίνα στα ανοικτά της Γιοκοχάμα, επαληθεύτηκε ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο σκάφος σε συνολικά 61, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Ιαπωνίας.

Οι επιβαίνοντες στο κρουαζιερόπλοιο είναι πάνω από 3.700, οι 273 εκ των οποίων υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Κατσουνόμπου Κάτο.

Οι 41 νέοι ασθενείς, όπως και οι είκοσι που είχαν εντοπιστεί ήδη, θα αποβιβαστούν και θα διακομιστούν σε νοσοκομεία, διευκρίνισε ο Κάτο.

Το Diamond Princess τέθηκε σε καραντίνα, αρχικά για 14 ημέρες, τη Δευτέρα.

Ο 2019-nCoV εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ουχάν, μεγαλούπολη 11 εκατομμυρίων κατοίκων, πρωτεύουσα της επαρχίας Χεμπέι της κεντρικής Κίνας, τον Δεκέμβριο, κι έχει έκτοτε εξαπλωθεί σε δεκάδες χώρες. Οι νεκροί, εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που έχει προκαλέσει στην ηπειρωτική Κίνα έφθασαν σήμερα τους 636, ανακοίνωσαν οι κινεζικές υγειονομικές αρχές.

Την περασμένη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την επιδημία ως κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία παγκόσμιας εμβέλειας.

Διαγνώσθηκε και τρίτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ιταλία

Ένας Ιταλός πολίτης διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Είχε φτάσει αεροπορικώς στην Ρώμη από την Κίνα την περασμένη Δευτέρα, μαζί με άλλους πενήντα πέντε Ιταλούς που ζούσαν μόνιμα στην πόλη Ουχάν.

Ο συγκεκριμένος ασθενής (έγινε γνωστό ότι είναι ηλικίας από τριάντα με σαράντα ετών) μέχρι χθες βρισκόταν σε καραντίνα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Τσεκινιόλα, κοντά στην Αιώνια Πόλη. Μόλις οι γιατροί παρατήρησαν ύποπτα συμπτώματα τον μετέφεραν στο νοσοκομείο λοιμωδών νόσων της Ρώμης, Λάτζαρο Σπαλαντσάνι. Στην παρούσα φάση παρουσιάζει μόνο λίγο πυρετό, ο οποίος δεν προκαλεί ανησυχία.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα δύο Κινέζοι τουρίστες που επισκέπτονταν τη Ρώμη διαγνώσθηκαν θετικοί στον ιό. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Σπαλαντσάνι, όπου εξαιτίας αναπνευστικών επιπλοκών έχουν εισαχθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, τέλος, μετέβη αργά χθες βράδυ στην έδρα της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας για να ενημερωθεί, μαζί με τον Ιταλό υπουργό Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, σχετικά με τα μέτρα που στοχεύουν στον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό της πιθανότητας μετάδοσης του κορωνοϊού.

Απεβίωσε ο γιατρός που προειδοποίησε για τον κορωνοϊό

Ο Κινέζος οφθαλμίατρος που προσπάθησε να προειδοποιήσει άλλους για την επιδημία του νέου κορωνοϊού πέθανε σήμερα από την ασθένεια, σύμφωνα με το CNN και το BBC που επικαλούνται αναφορές των κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Ο Λι Ουενλιάνγκ, 34 ετών, εργαζόταν στην Ουχάν και στις 30 Δεκεμβρίου 2019 ανέφερε σε πρώην συμφοιτητές του, μέσω της κινεζικής εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat, ότι επτά ασθενείς, εργαζόμενοι στην τοπική ιχθυαγορά, διαγνώστηκαν με μια ασθένεια που παραπέμπει στο SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) και έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Ο θάνατός του προκάλεσε κύμα οργής στη χώρα του, καθώς συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v