Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Τη μεγαλύτερη βουτιά της δεκαετίας έκανε η βιομηχανική παραγωγή

Την κατηφόρα πήρε η παραγωγή τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας πτώση 6,8% σε ετήσια βάση και 3,5% σε μηνιαία. Βυθίστηκαν και οι εργοστασιακές παραγγελίες τον ίδιο μήνα. Αδύναμη η βιομηχανική παραγωγή και στη Γαλλία.

Γερμανία: Τη μεγαλύτερη βουτιά της δεκαετίας έκανε η βιομηχανική παραγωγή

Τη μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας δεκαετίας και περισσότερο σημείωσε η γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο, υπογραμμίζοντας την αδυναμία της μεταποίησης που επιβαρύνει τη συνολική ανάπτυξη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σύμφωνα με το Reuters και τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, η βιομηχανική παραγωγή έκανε βουτιά 3,5% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, έναντι πρόβλεψης για αρνητική κίνηση κατά 0,2%. Η πτώση ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2009.

Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2018, η συνολική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 6,8%. 

Το αποτέλεσμα του Νοεμβρίου αναθεωρήθηκε σε άνοδο 1,2% από 1,1% προηγουμένως.

Τα εμπορικά στοιχεία έδειξαν ότι οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 0,7% τον Δεκέμβριο. 

Η μεγαλύτερη πτώση της 10ετίας για τα made in Germany προϊόντα

Αρνητικά κινήθηκαν και οι εργοστασιακές παραγγελίες της Γερμανίας στα τέλη της περασμένης χρονιάς, υποδηλώνοντας ότι παραμένει υποτονική η δραστηριότητα των γερμανικών εργοστασίων.

Oπως μεταδίδει το Reuters και σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, οι παραγγελίες για made in Germany προϊόντα υποχώρησαν κατά 2,1% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο και ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για 0,6% άνοδο.

Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα υποχώρησαν κατά 8,7%, με την πτώση να είναι η πιο μεγάλη από το 2009.

Οι εγχώριες παραγγελίες κινήθηκαν ανοδικά κατά 1,4% ενώ οι διεθνείς διολίσθησαν κατά 4,5%, σε μηνιαία βάση. Οι νέες παραγγελίες από την ευρωζώνη κατέγραψαν πτώση 13,9%.

«Αναμένουμε ότι η οικονομία έχει φτάσει στο χαμηλό σημείο της και περιμένουμε ότι η δυναμική θα ανεβάσει ρυθμό το 2020. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία για σημαντική ανάκαμψη», σημειώνουν οικονομολόγοι του Bloomberg.

Αδύναμη η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία τον Δεκέμβριο

Περισσότερο από ό,τι αναμενόταν υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας Insee, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Η συνολική βιομηχανική παραγωγή -που αποτελείται από τη μεταποίηση, την ενέργεια και τις κατασκευές- κινήθηκε αρνητικά κατά 2,8% τον Δεκέμβριο από τον Νοέμβριο, σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους.

Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει πτώση 0,4%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Η μεταποίηση υποχώρηση 2,6% σε μηνιαία βάση, ενώ οι κατασκευές κατά 2,7% και η ενέργεια κατά 4,0%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v