Φόβοι για μετάδοση του κορωνοϊού παγκοσμίως

Πάνω από 2.200 επιβάτες των δύο κρουαζιερόπλοιων, που έχουν κρούσματα, επιστρέφουν στα σπίτια τους ή ετοιμάζονται να αναχωρήσουν. 83χρονη Αμερικανίδα βρέθηκε θετική στη Μαλαισία. Τι φοβούνται οι ειδικοί.

Φόβοι για μετάδοση του κορωνοϊού παγκοσμίως

Περίπου 3.000 επιβάτες δύο κρουαζιερόπλοιων της Carnival Corp. που χτυπήθηκαν από τον κορωνοϊό επιστρέφουν στα σπίτια τους, σε περισσότερες από 40 χώρες, τροφοδοτώντας φόβους για περαιτέρω εξάπλωση του θανατηφόρου κινεζικού ιού.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, μία μέρα μετά τον ελλιμενισμό του Westerdam στην Καμπότζη, μία 83χρονη Αμερικανίδα βρέθηκε θετική στον ιό στη Μαλαισία, αυξάνοντας τις αμφιβολίες για ακόμη 2.200 που έχουν πάρει ήδη τον δρόμο της επιστροφής στο σπίτι ή είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν από το πλοίο.

«Αυτή η γυναίκα ήταν στο πλοίο και μολύνθηκε για μερικές ημέρες -θα μπορούσε να έχουν εκτεθεί πιθανώς και άλλοι άνθρωποι στον ιό και τώρα να έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους», δήλωσε ο Stanley Deresinski, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Stanford και ειδικός στις λοιμώξεις στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο. «Υπάρχει η πιθανότητα οποιοσδήποτε που έχει μολυνθεί και δεν έχει συμπτώματα να ξεκινήσει μία αλυσίδα μολύνσεων, όπου κι αν πάει».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πήραν περισσότερους από 300 πολίτες τους τη Δευτέρα από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, με δύο πτήσεις τσάρτερ. O Καναδάς, το Χονγκ Κογνκ, η Αυστραλία και άλλες χώρες επίσης σχεδιάζουν παρόμοιες κινήσεις, την ώρα που ακόμη 99 νέα κρούσματα εκδηλώθηκαν στο Diamond Princess σήμερα.

105 νέοι θάνατοι, 2.048 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα

Ο απολογισμός των θυμάτων της επιδημίας πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο Covid-19 στην ηπειρωτική Κίνα ανήλθε σε 1.770 ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, αυξημένος κατά 105 από την προηγουμένη, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, σήμερα Δευτέρα.

Οι 100 από τους νέους θανάτους καταγράφηκαν στη Χουμπέι, την επαρχία της κεντρικής Κίνας, η πρωτεύουσα της οποίας, η πόλη Ουχάν, είναι η εστία της μόλυνσης.

Σε όλη την επικράτεια της ηπειρωτικής Κίνας -πλην των αυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο- καταγράφηκαν 2.048 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα χθες. 

Nomura: Η Κίνα αντιμέτωπη με τη χειρότερη επιβράδυνση από την Τιενανμέν

Μία λεπτομερή έκθεση για τις επιπτώσεις της έξαρσης του κορωνοϊού δημοσίευσε η Nomura. Οπως μεταδίδει ο Guardian, το βασικό σενάριο προβλέπει ότι η κινεζική ανάπτυξη θα κατεβάσει ταχύτητα στο μόλις 3% το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε ετήσια βάση, από 6% το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Θα πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση από την εποχή των επεισοδίων και της σφαγής στην Πλατεία Τιενανμέν, το 1989.

Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο της Nomura, η οικονομία θα παραμείνει σχεδόν στάσιμη αυτό το τρίμηνο, με μόλις 0,5% ανάπτυξη.

Η πρόβλεψη για την ετήσια ανάπτυξη πέφτει στο 3,9% το 2020, από 5,7% προηγουμένως, ενώ τονίζει ότι ο αποκλεισμός που επιβλήθηκε έχει δώσει πλήγμα στις επιχειρήσεις, έχει περιορίσει τα επίπεδα παραγωγής και έχει χτυπήσει τις δαπάνες των καταναλωτών.

«Εάν τα μέτρα αποκλεισμού της Κίνας συνεχιστούν για όλο το πρώτο εξάμηνο του 2020, αλλά πιο σημαντικά, εάν η μόλυνση γίνει πανδημία, ο φόβος θα αυξηθεί δραματικά στην Ευρώπη και η δραστηριότητα σε όλη την οικονομική ζωή θα επηρεαστεί σε κάποιο βαθμό.

Μία πιο παρατεταμένη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα οδηγήσει σε πιο αδύναμες εμπορικές ροές, με τη Γερμανία να επηρεάζεται πιο πολύ, μεταξύ των big four. Οι αλυσίδες εφοδιασμού θα έχουν σημαντικές διαταραχές, ενώ η εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη θα προκαλέσεις πιθανόν σοκ στην εγχώρια ζήτηση, με πλήγμα και στην κατανάλωση και στις επενδύσεις.

Σε αυτή την περίπτωση, θεωρούμε ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα επιβραδυνθεί στο -0,1% σε ετήσια βάση το 2020, από 0,7% που είναι η βασική εκτίμηση. Και η Γερμανία και η Ιταλία θα υποχωρήσουν πιθανότατα σε ύφεση το 2020 και δεν θα αποκλείαμε την πιθανότητα για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των πιο χαμηλών επιτοκίων και δυνητικά της ενίσχυσης του προγράμματος αγοράς ενεργητικού. Η δημοσιονομική πολιτική ίσως χρειαστεί να αναπτυχθεί πιο ενεργά, επίσης».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v