Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασανσέρ τα κρούσματα κορωνοϊού στην Κίνα λόγω διαγνωστικής μεθόδου

Τι συμβαίνει με τα «πήγαινε-έλα» των Κινέζων στη διάγνωση του κορωνοϊού. Γιατί μειώθηκαν κατά χιλιάδες. Από τα τεστ νουκλεϊκών οξέων, πέρασαν στις αξονικές τομογραφίες που οδήγησαν σε άλμα κατά 15.000 τις νέες περιπτώσεις. Σε ποια μέθοδο καταλήγουν.

Ασανσέρ τα κρούσματα κορωνοϊού στην Κίνα λόγω διαγνωστικής μεθόδου

Τα πιο λίγα νέα κρούσματα κορωνοϊού από τα τέλη Ιανουαρίου ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι κινεζικές αρχές, κυρίως λόγω της αλλαγής των διαγνωστικών κριτηρίων για τους ασθενείς της περιφέρειας Χουμπέι, που είναι και το επίκεντρο της έξαρσης.

Σύμφωνα με το Reuters, η ηπειρωτική Κίνα είχε 394 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις την Τετάρτη, σημειώνοντας απότομη πτώση από τις 1.749 περιπτώσεις που είχε την Τρίτη και τις πιο λίγες από τις 23 Ιανουαρίου.

Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα είναι 74.576.

Η αλλαγή της διαγνωστικής μεθόδου έχει προκαλέσει αμφιβολίες για την κατάσταση της έξαρσης.

Αρχικά, οι αρχές χρησιμοποιούσαν τεστ νουκλεϊκών οξέων για να εξακριβώσουν την παρουσία του ιού. Ωστόσο, αυτά τα τεστ απαιτούν ημέρες επεξεργασίας, ενώ υπήρξαν και ελλείψεις αυτών των τεστ.

Ετσι, την περασμένη εβδομάδα, η Χουμπέι εισήγαγε μία νέα, πιο γρήγορη μέθοδο, μέσω αξονικής τομογραφίας, που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ, για την αποκάλυψη των μολύνσεων στους πνεύμονες και για να επιβεβαιώσει την παρουσία του ιού.

Αυτή η μέθοδος οδήγησε σε άλμα τα νέα κρούσματα, καταγράφοντας περισσότερες από 15.000 νέες περιπτώσεις στις 12 Φεβρουαρίου, τροφοδοτώντας τους φόβους για γρήγορη εξάπλωση του ιού.

Την Τετάρτη ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι απομακρύνει αυτή την κατηγορία των κλινικά διαγνωσμένων περιπτώσεων από τα κριτήρια για επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, γεγονός που σημαίνει ότι 279 περιπτώσεις θα αφαιρεθούν από την περιφέρεια της Χουμπέι.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι τα τεστ νουκλεϊκού οξέος είναι η προτιμώμενη μέθοδος διάγνωσης. Ως αποτέλεσμα, η Χουμπέι, που έχει τα περισσότερα κρούσματα της Κίνας, σημείωσε απότομη πτώση στις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη. Με 349 νέα κρούσματα, κινήθηκε πολύ χαμηλότερα από τα 1.693 της Τρίτης, και στο πιο χαμηλό από τα τέλη Ιανουαρίου.

Πλέον, δεν υπάρχει πρόβλημα στον εφοδιασμό των τεστ νουκλεϊκών οξέων όπως υπήρχε, ενώ για τη Χουμπέι, ακόμη και αν οι αρχές δεν αφαιρούσαν τα 279 κρούσματα (που τελικά αφαίρεσαν), οι νέες περιπτώσεις θα ήταν επίσης τουλάχιστον 1.000 λιγότερες από την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v