Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναγερμός σε Ιταλία και Νότια Κορέα

Στις 2.592 οι θάνατοι στην ηπειρωτική Κίνα. Μεγάλη άνοδος κρουσμάτων κορωνοϊού και εκτός. Επτά νεκροί και πάνω από 200 κρούσματα στην Ιταλία, 833 περιπτώσεις συνολικά στη Νότια Κορέα. Νέα κρούσματα και στη Μέση Ανατολή.

Συναγερμός σε Ιταλία και Νότια Κορέα

Η μεγάλη άνοδος των κρουσμάτων εκτός ηπειρωτικής Κίνας πυροδοτεί βουτιές στις μετοχές παγκοσμίως και φυγή των επενδυτών προς επενδυτικά προϊόντα ασφαλούς καταφυγίου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει κηρύξει πανδημία, αλλά ο κορωνοϊός εξαπλώνεται με γρήγορο ρυθμό σε Ιταλία και Νότια Κορέα.

Η τελευταία ανακοίνωσε 70 νέα κρούσματα, φτάνοντας συνολικά στα 833, καθώς η πόλης Daegu, τέταρτη μεγαλύτερη της χώρας, δέχεται μεγάλο πλήγμα.

«Εάν δεν καταφέρουμε να μπλοκάρουμε την εξάπλωση του ιού στην περιοχή Daegu αποτελεσματικά, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να οδηγήσει σε μετάδοση εθνικού επιπέδου», σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας, Kima Kang-lip.

Επτά νεκροί και πάνω από 200 κρούσματα στην Ιταλία

Εβδομος νεκρός στην Ιταλία, όπως μετέδωσε το Reuters, ενώ πάνω από 200 είναι τα κρούσματα. Σε καραντίνα βρίσκονται πάνω από 10 πόλεις του ιταλικού βορρά, με τις πιο εύπορες περιοχές της Λομβαρδίας και του Βένετο -που βρίσκονται το Μιλάνο και η Βενετία αντίστοιχα- να είναι στο επίκεντρο των περιπτώσεων κορωνοϊού.

Οι συγκεκριμένες περιοχές αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% της οικονομικής παραγωγής της Ιταλίας, ενώ η πλειοψηφία των πόλεων που είναι σε καραντίνα βρίσκονται βόρεια από το οικονομικό κέντρο του Μιλάνου.

Σχολεία, μουσεία, πανεπιστήμια και σινεμά έκλεισαν ενώ άλλες δημόσιες εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, ακυρώθηκαν. Το διάσημο καρναβάλι της Βενετίας που επρόκειτο να ολοκληρωθεί την Τρίτη, κατέβασε αυλαία την Κυριακή, λόγω του ιού.

Την ίδια ώρα, αδειάζουν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ.

 

Αδεια και τα αεροπλάνα με προορισμό το Μιλάνο. Η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι οι πιθανοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί στις χώρες που ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν θα πρέπει να είναι αναλογικοί και συντονισμένοι μεταξύ των κρατών της ΕΕ, καθώς το μπλοκ βρίσκεται αντιμέτωπο με την επιδημία κορωνοϊού στην Ιταλία. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν περιορισμοί.

Πλήγμα δέχεται ο τουριστικός τομέας της Γαλλίας, μετά την έξαρση του κορωνοϊού. Οπως μεταδίδει το CNBC, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε την Κυριακή ότι «έχουμε λιγότερους τουρίστες στη Γαλλία, περίπου 30%-40% από ό,τι αναμενόταν».

Εν μέσω ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και περιορισμών, η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια έχει μειωθεί, οδηγώντας σε περισσότερες από 200.000 ακυρώσεις πτήσεων. 

 

Πάνω από 2.500 νεκροί στην Κίνα

Ο απολογισμός της επιδημίας πνευμονίας που προκάλεσε ο κορωνοϊός, ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν, πρωτεύουσα της κεντρικής κινεζικής επαρχίας Χουμπέι, έφθασε ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής τις 2.592 νεκρούς στην ηπειρωτική Κίνα, αυξημένος κατά 150 θανάτους από την προηγουμένη, με όλα τα θύματα πλην ενός να καταγράφονται στη Χουμπέι, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Ο αριθμός σηματοδοτεί επιδείνωση της κατάστασης ως προς τη θνησιμότητα του COVID-19, καθώς χθες Κυριακή ανακοινώθηκαν 97 θάνατοι.

Η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας έκανε επίσης λόγο για 409 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες, στη συντριπτική πλειονότητά τους στη Χουμπέι, κάτι που αυξάνει σε τουλάχιστον 77.150 τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό. Πάντως, ο αριθμός τους είναι μειωμένος από τα 649 κρούσματα που καταγράφηκαν το Σάββατο.

61 περιπτώσεις και 12 θάνατοι στο Ιράν, ενώ νέες περιπτώσεις εμφανίζονται στη Μέση Ανατολή, με το Μπαχρέιν να ανακοινώνει το πρώτο κρούσμα και το Κουβέιτ τρεις περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν βρεθεί στο Ιράν.

Ταξιδιωτικούς και μεταναστευτικούς περιορισμούς επιβάλλουν Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Ιράκ, Τουρκία, Πακιστάν και Αφγανιστάν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v