Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην Ιταλία

Εβδομος νεκρός στην Ιταλία, πάνω από 200 τα κρούσματα, σε καραντίνα περισσότερες από 10 πόλεις στον ιταλικό βορρά. Πτώση 5% στο Μιλάνο, 3,9% στη Φρανκφούρτη και Παρίσι, 3,3% στο Λονδίνο. Απώλειες άνω του 3% για το αργό. Ράλι για τα γερμανικά ομόλογα.

Βουτιά στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην Ιταλία

Βυθίζεται κατά 4,7% το ιταλικό χρηματιστήριο τη Δευτέρα,  μπαίνοντας σε πορεία για τη χειρότερη μέρα από τον Ιούνιο του 2016.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη έξαρση του κορωνοϊού εκτός Ασίας.

Απότομη πτώση καταγράφεται και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν το μέγεθος της εξάπλωσης του κινεζικού ιού.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 3,9%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 3,3%, στο Παρίσι ο CAC 3,9%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 3,8%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται 3,6% χαμηλότερα.

Οι μετοχές αεροπορικών εταιρειών δέχονται τις μεγαλύτερες απώλειες. Η EasyJet χάνει 15%, η Ryanair 13,2% και η Air France 10,5%.

Βουτιά της Wall Street δείχνουν τα futures – πτώση 2,5% ή 800 μονάδες για τον Dow Jones και τον S&P, πάνω από 3% για τον Nadsdaq.

Εβδομος νεκρός στην Ιταλία, σύμφωνα με το ραδιόφωνο της RAI, ενώ πάνω από 200 είναι τα κρούσματα. Σε καραντίνα βρίσκονται πάνω από 10 πόλεις του ιταλικού βορρά, με τις πιο εύπορες περιοχές της Λομβαρδίας και του Βένετο -που βρίσκονται το Μιλάνο και η Βενετία αντίστοιχα- να είναι στο επίκεντρο των περιπτώσεων κορωνοϊού.

Οι συγκεκριμένες περιοχές αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% της οικονομικής παραγωγής της Ιταλίας, ενώ η πλειοψηφία των πόλεων που είναι σε καραντίνα βρίσκονται βόρεια από το οικονομικό κέντρο του Μιλάνου.

Σχολεία, μουσεία, πανεπιστήμια και σινεμά έκλεισαν ενώ άλλες δημόσιες εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, ακυρώθηκαν. Το διάσημο καρναβάλι της Βενετίας που επρόκειτο να ολοκληρωθεί την Τρίτη, κατέβασε αυλαία την Κυριακή, λόγω του ιού.

Την ίδια ώρα, αδειάζουν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ.

 

Αδεια και τα αεροπλάνα με προορισμό το Μιλάνο. Η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι οι πιθανοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί στις χώρες που ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν θα πρέπει να είναι αναλογικοί και συντονισμένοι μεταξύ των κρατών της ΕΕ, καθώς το μπλοκ βρίσκεται αντιμέτωπο με την επιδημία κορωνοϊού στην Ιταλία. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν περιορισμοί.

Πλήγμα δέχεται ο τουριστικός τομέας της Γαλλίας, μετά την έξαρση του κορωνοϊού. Οπως μεταδίδει το CNBC, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε την Κυριακή ότι «έχουμε λιγότερους τουρίστες στη Γαλλία, περίπου 30%-40% από ό,τι αναμενόταν».

Εν μέσω ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και περιορισμών, η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια έχει μειωθεί, οδηγώντας σε περισσότερες από 200.000 ακυρώσεις πτήσεων. 

 

Ισχυρή πτώση σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου στο trading της Δευτέρας, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την εξάπλωση του κορωνοϊού στις ευρωπαϊκές χώρες.

Η Κίνα μετρά 2.592 νεκρούς από τον κορωνοϊό, ενώ η Νότια Κορέα μετατρέπεται στη μεγαλύτερη εστία μόλυνσης πέραν της ηπειρωτικής Κίνας. 

Το αμερικανικό αργό χάνει 3,5%, στα 51,48 δολάρια/βαρέλι, το μπρεντ υποχωρεί 3,6%, στα $56,40 ενώ το φυσικό αέριο με πτώση κατά 3,1%, φτάνει στα $1,85 ανά εκατομμύριο BTU. Σε υψηλό 7 ετών ο χρυσός, με κέρδη 2,2%, διαμορφώνεται στα 1.685,40 δολάρια/ουγγιά.

Για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο γυρίζει αρνητικά η απόδοση του γερμανικού 30ετούς ομολόγου, οδηγώντας όλη την καμπύλη αποδόσεων των γερμανικών τίτλων χαμηλότερα από το μηδέν, καθώς κορυφώνονται οι φόβοι για την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η απόδοση του 30ετούς γερμανικού υποχωρεί 6 μονάδες βάσης, στο -0,02%, στο πιο χαμηλό σημείο από τον Οκτώβριο.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς κινείται ανοδικά κατά 7,4 μονάδες βάσης, στο 0,98%, παρασύροντας και την απόδοση του ελληνικού 10ετούς υψηλότερα κατά 4,8 μονάδες βάσης, στο 1,01%, ενώ του 5ετούς κινείται σταθεροποιητικά, στο 0,33%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,1%, στο 1,0836 δολάριο, ενώ ο δείκτης δολαρίου, έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων, κερδίζει 0,2%, στα 99,49.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v