Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΗΕ: Εφικτό ακόμα να περιοριστεί η επιδημία

Θετική τάση η μείωση των νέων κρουσμάτων του COVID-19 στην Κίνα, λέει ο γ.γ. του ΟΗΕ. Χρηματοδότηση 2,5 δισεκ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της επιδημίας ζητεί από το Κογκρέσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Τα νεότερα στοιχεία για κρούσματα και θανάτους.

ΟΗΕ: Εφικτό ακόμα να περιοριστεί η επιδημία

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προέτρεψε χθες Δευτέρα όλες τις χώρες του κόσμου να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος η επιδημία πνευμονίας που οφείλεται στον κορωνοϊό ο οποίος εμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας τον Δεκέμβριο να προκαλέσει κρίση με «δραματικές συνέπειες» για τη δημόσια υγεία και για την οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση να καλυφθεί πλήρως το αίτημα του Π.Ο.Υ. να συγκεντρωθούν 675 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αντίδρασή του στην επιδημία του COVID-19 το προσεχές τρίμηνο.

«Όλες οι χώρες — καθώς πλέον το πρόβλημα πλήττει πολλές χώρες του κόσμου — πρέπει να κάνουν το παν ώστε να είναι προετοιμασμένες» για την αντιμετώπιση της επιδημίας, σημείωσε ο Γκουτέρες έπειτα από την ενημέρωσή του από τον Γενικό Διευθυντή του Π.Ο.Υ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους και άλλους αξιωματούχους.

«Είναι ακόμη εφικτό να περιοριστεί η επιδημία, όμως αν κάποιοι αποτύχουν, αν κάποιοι δεν κάνουν όλα όσα απαιτούνται, η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο με δραματικές συνέπειες για την υγεία και για την οικονομία παγκοσμίως», προειδοποίησε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Η έκκληση του Π.Ο.Υ. για τη συγκέντρωση κεφαλαίων είναι καίριας σημασίας προκειμένου να προσφερθεί βοήθεια σε κυβερνήσεις που δεν έχουν στη διάθεσή τους μέσα και να «αποφευχθεί» το ενδεχόμενο αυτή η «τραγική επιδημία» να μετατραπεί σε «παγκόσμιο εφιάλτη», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφο του κινεζικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα, ο Γκουτέρες σημείωσε ότι η μείωση των νέων κρουσμάτων του COVID-19 στην Κίνα είναι θετική τάση κι εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ υπέβαλε στο Κογκρέσο αίτημα να προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ επιπρόσθετο κονδύλι ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος χθες Δευτέρα.

Από το ποσό αυτό, το 1 δισεκ. και πλέον θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη εμβολίου, διευκρινίστηκε στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

«Η κυβέρνηση διαβιβάζει στο Κογκρέσο επιπρόσθετο σχέδιο χρηματοδότησης ύψους 2,5 δισεκ. δολαρίων για την επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίου, την αύξηση των ενεργειών προετοιμασίας και αντίδρασης (στον COVID-19) και την προμήθεια απολύτως αναγκαίου εξοπλισμού και εφοδίων», σημείωσε, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, η Ρέιτσελ Σέμελ, εκπρόσωπος του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού (Office of Management and Budget, OMB) του Λευκού Οίκου.

Δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο…

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι «ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε και επειδή ένα νοσοκομείο δεν τήρησε πλήρως το επιβεβλημένο πρωτόκολλο».

Ο Κόντε θύμισε ότι η δημόσια υγεία είναι αρμοδιότητα των περιφερειών στην Ιταλία, αλλά συμπλήρωσε ότι αν δεν υπάρχει ο αναγκαίος συντονισμός, ενσκήπτουν προβλήματα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι σε περίπτωση περαιτέρω εξάπλωσης του ιού, η κυβέρνηση στη Ρώμη ενδέχεται να επέμβει και να αναλάβει τον συνολικό συντονισμό των προσπαθειών αντιμετώπισης της κρίσης, ειδικά όσον αφορά τα δημόσια νοσοκομεία.

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα, ο οποίος ανήκει στην ακροδεξιά παράταξη Λέγκα, αντέτεινε ότι «ελπίζει οι δηλώσεις αυτές να οφείλονται στη κούραση των τελευταίων ημερών».

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο ωστόσο, ο Κόντε συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με όλους τους περιφερειάρχες σήμερα το πρωί για τη διαχείριση της κρίσης, καθώς οι νεκροί του κορωνοϊού έχουν φθάσει τους επτά και τα κρούσματα μόλυνσης είναι εκατοντάδες.

Τα νέα στοιχεία για νεκρούς και κρούσματα

Ως προς τα νεότερα στοιχεία για τα κορύσματα και τους θανάτους, στους 2.699 ανέρχονται οι νεκροί από τον κορωνοϊό, από τους οποίους οι 2.563 στην Χουμπέι, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 80.148 παγκοσμίως, από τα οποία τα 77.659 έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα. Επίσης, ο αριθμός των ανθρώπων που αποθεραπεύτηκαν ανέρχεται σε 27.683 παγκοσμίως, από τους οποίους οι 18.888 στη Χουμπέι.

Στην Ευρώπη έχουν μέχρι στιγμής (από το ξέσπασμα της επιδημίας) χάσει τη ζωή τους 7άνθρωποι στην Ιταλία, 1 στη Γαλλία, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 229 στην Ιταλία, 16 στη Γερμανία, 13 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 12 στη Γαλλία, 3 στην Ισπανία, 1 στο Βέλγιο, 1 στη Φινλανδία και 1 στη Σουηδία.

Μόλις 9 νέα κρούσματα εκτός Χουμπέι

Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού εκτός της επαρχίας Χουμπέι, επίκεντρου της κρίσης, περιορίστηκε σε εννέα χθες Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας, από τα συνολικά 508 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας του COVID-19, τα 499 επαληθεύτηκαν στη Χουμπέι χθες Δευτέρα. Την Κυριακή, ο αριθμός των κρουσμάτων εκτός της επαρχίας ήταν 11, ενώ το Σάββατο 18.

Εξάλλου, η Επιτροπή επισήμανε ότι ο αριθμός των αποθεραπευθέντων ξεπέρασε αυτόν των νέων κρουσμάτων, για έβδομη συναπτή ημέρα.

Χθες Δευτέρα έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία 2.589 άνθρωποι.

Συνολικά, 27.323 ασθενείς αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο από το ξέσπασμα της κρίσης τον Δεκέμβριο στην μεγαλούπολη Ουχάν ως χθες τα μεσάνυχτα στην ηπειρωτική Κίνα.

Ένας νέος θάνατος και 60 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Νότια Κορέα

Εξήντα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφηκαν στη Νότια Κορέα, με τον συνολικό απολογισμό των ασθενών που έχουν μολυνθεί να ανέρχεται πλέον σε 893, ανακοίνωσαν το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Νότιας Κορέας (Korea Centres for Disease Control and Prevention, KCDC).

Από τα νέα κρούσματα, τα 16 αναφέρθηκαν στην πόλη Ντέγκου, όπου έχει την έδρα της μια χριστιανική αίρεση που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης, και 33 στην επαρχία Βόρεια Τσονγκσάνγκ, που την περιβάλλει.

Επιπλέον, άλλος ένας ασθενής υπέκυψε, γεγονός που αυξάνει τον απολογισμό των νεκρών στη Νότια Κορέα εξαιτίας της επιδημίας του COVID-19 σε 8.

Η αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

Πάντως ο αριθμός των κρουσμάτων σημαίνει ότι η Νότια Κορέα συνεχίζει να είναι η μεγαλύτερη εστία του κοροναϊού πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, όπου εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο.

Δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ταϊλάνδη, το σύνολο ανήλθε σε 37 

Οι υγειονομικές αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν άλλα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα, γεγονός που αυξάνει το σύνολο στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας σε 37.

Τα δύο νέα κρούσματα είναι Ταϊλανδοί, διευκρίνισε ο Σουχούμ Καντσαναπιμάι, γραμματέας του υπουργείου Υγείας της χώρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Το πρώτο νέο κρούσμα είναι γυναίκα, 31 ετών, συγγενής της οποίας έχει ιστορικό ταξιδιών στην Κίνα, εξήγησε το στέλεχος του ταϊλανδικού υπουργείου Υγείας, προσθέτοντας ότι οι αρχές θα υποβάλλουν σε εξετάσεις τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Το δεύτερο κρούσμα είναι «άνδρας, 29 ετών, επαγγελματίας οδηγός, που είχε μεταφέρει κινέζους τουρίστες», πρόσθεσε ο Σουχούμ Καντσαναπιμάι.

Από τους 37 ασθενείς, οι 22 αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο, ενώ οι υπόλοιποι 15 ακόμη νοσηλεύονται.

Αποθεραπεύθηκαν και οι 16 άνθρωποι οι οποίοι είχαν μολυνθεί στο Βιετνάμ

Οι δεκαέξι άνθρωποι οι οποίοι μολύνθηκαν από τον κορωνοϊού στο Βιετνάμ αποθεραπεύθηκαν όλοι, γνωστοποίησε το υπουργείο Υγείας της χώρας σήμερα, προσθέτοντας ότι δεν έχουν καταγραφεί νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μετά τη 13η Φεβρουαρίου.

Ο τελευταίος άνθρωπος που είχε επαληθευτεί πως είχε προσβληθεί, 50χρονος που μολύνθηκε όταν η κόρη του επέστρεψε από ένα ταξίδι της στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας — όπου άρχισε η κρίση του COVID-19 τον Δεκέμβριο — έχει αποθεραπευθεί και βρίσκεται σε καλή κατάσταση, τόνισε το υπουργείο Υγείας.

Δεν αποσαφηνίστηκε το πότε πρόκειται να του δοθεί εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Η κατάσταση των υπολοίπων, συμπεριλαμβανομένου ενός βρέφους τριών μηνών, παρουσιάζει βελτίωση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Το Βιετνάμ είχε καταγράψει τα δύο πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού την 23η Ιανουαρίου. Επρόκειτο για δύο υπηκόους της Κίνας.

Πέθανε ακόμη ένας από τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess

Ακόμη ένας, ο τέταρτος μέχρι σήμερα, από τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο στη Γιοκοχάμα, υπέκυψε μετά τη μόλυνσή του από τον κορωνοϊό, μετέδωσε η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK σήμερα.

Επρόκειτο για ηλικιωμένο άνθρωπο, πάνω από 80 ετών, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.

Οι αρχές της Ιαπωνίας δέχονται ολοένα πιο έντονες επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίστηκαν την κρίση του κρουαζιερόπλοιου της αμερικανικής ναυτιλιακής εταιρείας Carnival Corp, καθώς παρά τα υποτιθέμενα μέτρα καραντίνας πάνω στο σκάφος, εκατοντάδες επιβάτες μολύνθηκαν.

Ο αριθμός των ασθενών εξάλλου αυξάνεται στην Ιαπωνία, με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε να αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την καταπολέμηση της επιδημίας αργότερα σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v