Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Bank: Πράσινο φως στον Jho Low για κυπριακή χρυσή βίζα

Ο Μαλαισιανός επιχειρηματίας κατηγορείται για διαφθορά πολλών δισεκατομμυρίων. Η μεταφορά των χρημάτων έγινε για αγορά κατοικίας και απόκτηση υπηκοότητας, υπό το πρόγραμμα «χρυσού διαβατηρίου» της Κύπρου.

Deutsche Bank: Πράσινο φως στον Jho Low για κυπριακή χρυσή βίζα

Το «πράσινο φως» έδωσε η Deutsche Bank σε συναλλαγή του Jho Low, του Μαλαισιανού επιχειρηματία που είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες διαφθοράς πολλών δισεκατομμυρίων, για αγορά κατοικίας και απόκτηση υπηκοότητας στην Κύπρο, υπό το πρόγραμμα «χρυσού διαβατηρίου» της Κύπρου.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα έδρασε ως ανταποκρίτρια τράπεζα και επεξεργάστηκε διασυνοριακή μεταφορά του, σχεδόν 6 εκατ. ευρώ. Η πληρωμή έγινε τον Ιούνιο του 2015 από τον λογαριασμό του Low στη Falcon Bank προς την Τράπεζα Κύπρου.

Η μεταφορά χρημάτων έγινε αρκετούς μήνες μετά τις κατηγορίες εναντίον του, σύμφωνα με τις οποίες βοήθησε σε υπεξαίρεση μεγάλων ποσών από το κρατικό ταμείο της Μαλαισίας. Ο επιχειρηματίας, εναντίον του οποίου έχουν απαγγελθεί ποινικές κατηγορίες στις ΗΠΑ, αρνείται τα πάντα.

Ο ρόλος της Deutsche στη συναλλαγή υπογραμμίζει τους κινδύνους του συστήματος ανταποκριτριών τραπεζών, στο οποίο παγκόσμιες τράπεζες παρέχουν διεθνείς υπηρεσίες πληρωμών, κερδίζοντας αμοιβές σε αντάλλαγμα.

Η γερμανική τράπεζα είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, όσον αφορά την επεξεργασία διασυνοριακών πληρωμών. Το 2019, απέσυρε από τις δραστηριότητες ανταποκρίτριας τράπεζας στην Κύπρο και σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ λόγω των κινδύνων που υπάρχουν.

Η πληρωμή των 5,96 εκατ. ευρώ στον λογαριασμό του Low στην Τράπεζα Κύπρου έγινε στις 24 Ιουνίου 2015. Ο Μαλαισιανός επιχειρηματίας αγόρασε ένα σπίτι αξίας 5 εκατ. ευρώ στην Αγία Νάπα και έκανε ένα σύντομο ταξίδι στη Λευκωσία, για να παραλάβει το κυπριακό διαβατήριό του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v