Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody’s: Βοηθά τις τράπεζες ο Ηρακλής

Η κρατική εγγύηση θα προστατεύσει τους senior τίτλους έναντι μη πληρωμής κεφαλαίου ή τόκων και είναι άνευ όρων, αμετάκλητη και σε πρώτη ζήτηση. Προβληματίζει η μικρή εμπειρία σε τιτλοποιήσεις.

Moody’s: Βοηθά τις τράπεζες ο Ηρακλής

Το σχέδιο Ηρακλής θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια μέσω της τιτλοποίησής τους και στηρίζει τόσο τον εγχώριο κλάδο όσο και τις ίδιες τις τιτλοποιήσεις, σχολιάζει η Moody’s σε έκθεσή της.

«Ο ‘Ηρακλής’ θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους και να βελτιώσουν την φερεγγυότητά τους», δήλωσε ο Νόντας Νικολαϊδης, στέλεχος του οίκου. «Αυτό θα τους επιτρέψει να μεταφέρουν ουσιαστικούς πόρους που έχουν δεσμευτεί έως τώρα στην μείωση των κόκκινων δανείων προς την αύξηση του δανεισμού στην πραγματική οικονομία, στηρίζοντας τα βασικά κέρδη».

Οι τέσσερις τράπεζες, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική έχουν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να τιτλοποιήσουν σημαντικό ποσοστό των NPEs, που έφταναν τα 71,2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2019 ή 42,1% του συνόλου των δανείων. Ο Ηρακλής θα οδηγήσει σε περαιτέρω επέκταση της ελληνικής αγοράς NPEs με αυξημένη διαφάνεια και βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων.

Ο Ηρακλής προστατεύει τους κατόχους senior τίτλων ευθυγραμμίζοντας τα συμφέροντά τους (που είναι η μεγιστοποίηση των έγκαιρων ανακτήσεων από υποκείμενο ενεργητικό από τη διαδικασία εκκαθάρισης) με αυτά των βασικών αντισυμβαλλόμενων, όπως οι servicers.

Ο διορισμός ανεξάρτητου servicer θα αμβλύνει πιθανές διαφορές συμφερόντων μεταξύ των δημιουργών και των κατόχων senior τίτλων. Η κρατική εγγύηση θα προστατεύσει τους senior τίτλους έναντι μη πληρωμής κεφαλαίου ή τόκων και είναι άνευ όρων, αμετάκλητη και σε πρώτη ζήτηση.

«Παραμένουν εμπόδια, υπάρχει περιορισμένο βάθος στα στοιχεία για τις ανακτήσεις εγγυήσεων και τα χρονοδιαγράμματα πλειστηριασμών, κρίσιμα για τις τιτλοποιήσεις NPEs», δήλωσε η Monica Curti, στέλεχος του οίκου αξιολόγησης. «Βασικοί αντισυμβαλλόμενοι, όπως οι δημιουργοί και οι servicers έχουν σχετικά περιορισμένη πείρα με αυτές τις συναλλαγές. Για τον τραπεζικό τομέα, ο Ηρακλής θα έχει κόστος με την πώληση των τιτλοποιημένων NPEs κάτω από την καθαρή αξία, πληγώνοντας την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v