Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Bank: Συρρίκνωση 4-5% της γερμανικής οικονομίας φέτος

Η νέα δυσμενέστερη πρόβλεψη έγινε «παρά το ότι αναμένεται μία ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο, καθώς -σε αντίθεση με το 2009- θα πληγεί πολύ και ο τομέας των υπηρεσιών», σημειώνει η τράπεζα. Τι προβλέπει για τις ΗΠΑ. Σε χαμηλό 11 ετών ο δείκτης Ifo.

Deutsche Bank: Συρρίκνωση 4-5% της γερμανικής οικονομίας φέτος

Συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 4-5% το 2020 και της βιομηχανικής παραγωγής κατά 10% προβλέπει τώρα η Deutsche Bank, λόγω του αντίκτυπου του κορονοϊού.

«Μέσα σε λίγες ημέρες, τα μέτρα και οι (προσωρινές) διακοπές λειτουργίας των εργοστασίων έχουν φθάσει ένα επίπεδο που υποδηλώνει μία πολύ μεγαλύτερη συρρίκνωση στο πρώτο εξάμηνο από ό,τι θεωρείτο πριν», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας Στέφαν Σνάιντερ, προσθέτοντας ότι προηγουμένως ανέμενε μία συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 1-2% φέτος.

Η νέα δυσμενέστερη πρόβλεψη έγινε «παρά το ότι αναμένεται μία ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο, καθώς -σε αντίθεση με το 2009- θα πληγεί πολύ και ο τομέας των υπηρεσιών», πρόσθεσε σε σημείωμα που έστειλε σήμερα. Η Deutsche Bank επικαιροποίησε και τις προβλέψεις της για άλλες μεγάλες οικονομίες, προβλέποντας ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 0,8% φέτος, ενώ της Ιαπωνίας θα έχει ύφεση 1,7%. Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2%, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Deutsche Bank.

DΙW: Ο κορωνοϊός θα βυθίσει τη γερμανική οικονομία σε ύφεση

Το ξέσπασμα του κορωνοϊού θα επηρεάσει πολύ σοβαρά τη γερμανική οικονομία τουλάχιστον για τα επόμενα δύο τρίμηνα, όπως προειδοποίησε σήμερα το ινστιτούτο DIW, προσθέτοντας ότι αναμένει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία να συρρικνωθεί κατά 0,1% φέτος.

Το ινστιτούτο DIW ανακοίνωσε ότι η πρόβλεψή του βασίζεται σε ένα αισιόδοξο σενάριο τύπου “V”, στο οποίο η απότομη πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα ακολουθηθεί από μια γρήγορη ανάκαμψη αργότερα φέτος.

Ωστόσο, η ύφεση μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο σοβαρή, εάν συνεχίσει να υπάρχει αβεβαιότητα μεταξύ των εταιρειών και των καταναλωτών λόγω του νέου ιού, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Βουτιά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 κατέγραψε τον Μάρτιο ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από το ινστιτούτο Ifo, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία υποχωρεί σε ύφεση λόγω του αντίκτυπου του κορωνοϊού.

Βουτιά κατέγραψε ο γερμανικός δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία από την έρευνα Μαρτίου που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ifo υποχώρησε στις 87,7 μονάδες από τις 96,0 του Φεβρουαρίου.

«Αυτό σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη πτώση από το 1991 και φέρνει τον δείκτη στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2009», ανέφερε ο επικεφαλής του Ifo Κλέμενς Φιστ, προσθέτοντας ότι ιδιαίτερα οι επιχειρηματικές προσδοκίες έχουν επιδεινωθεί όσο ποτέ πριν. «Η γερμανική οικονομία κινείται γρήγορα προς ύφεση», πρόσθεσε ο Φιστ.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία του Ifo βασίζονται στο περίπου 90% του συνηθισμένου αριθμού συμμετεχόντων. Το ινστιτούτο θα δημοσιοποιήσει τα τελικά στοιχεία της έρευνας του στις 25 Μαρτίου. Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 2 και 18 Μαρτίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v