Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ρώμη απέρριψε το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

«Nein» από τη Μέρκελ στα ευρωομόλογα παρά τις δραματικές εκκλήσεις Λαγκάρντ και Ευρωπαίων ηγετών. Στο πλευρό της Γερμανίας και η Ολλανδία. Διορία 10 ημερών έδωσε ο Κόντε στην Ευρώπη. Η προειδοποίηση Μητσοτάκη.

Η Ρώμη απέρριψε το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε απέρριψε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Αιτία, η αρνητική στάση ορισμένων χωρών μελών, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

«Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση» είπε σύμφωνα με τη Rai ο Κόντε, λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Ιταλία θα βασιστεί στις δυνάμεις της. 

Η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αυξήσει το πακέτο τόνωσης της οικονομίας κατά 25 με 40 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα χρηματοδοτήσει με έκδοση νέου χρέους, ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης στο MNI.

Σύμφωνα με πηγή του Bloomberg, κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την έκκληση της για έκδοση ευρωομολόγων, προειδοποιώντας ότι η ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με μια κρίση «επικών» διαστάσεων.

Η ίδια συνέστησε τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων και πιστωτικών γραμμών από τον ESM, ρευστότητα από την ΕΤΕπ και έκδοση ευρωομολόγων.

Ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συμφώνησε όσον αφορά τη σοβαρότητα της κατάστασης, αντιστάθηκε στις εκκλήσεις για την έκδοση κοινού χρέους, λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες, σημείωσαν αξιωματούχοι. Ο τόνος της κα. Μέρκελ ήταν πιο κατηγορηματικός από ότι στο παρελθόν. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τάχθηκε στο πλευρό της καγκελάριου, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

Η άρνηση της κα. Μέρκελ ήρθε εν μέσω δραματικών εκκλήσεων Ευρωπαίων ηγετών για ανάληψη περαιτέρω δράσεων. Ο Ιταλός πρωθυπουργός σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία υπογράμμισε ότι ολόκληρη η χώρα του υποφέρει, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι η πολιτική αντίδραση στην κρίση αυτή μπορεί να σκοτώσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα, τόνισαν οι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ο κ. Κόντε υποστήριξε ότι οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι δεν επαρκούν και τάχθηκε με την πρόταση του Ισπανού πρωθυπουρογού Πέδρο Σάντσεθ να ανατεθεί στους πέντε προέδρους της Ε.Ε. να ετοιμάσουν μια κοινή πρόταση εντός δέκα ημερών για τη χρήση όλων των διαθέσιμων δημοσιονομιών εργαλείων.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι αν το μπλοκ δεν αντιδράσει, μπορεί να αναγκάσει την ΕΚΤ να εφαρμόσει ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο θα έθετε σε κίνδυνο την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v