Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Πιθανό «όχι» από τράπεζες στο πρόγραμμα διάσωσης μικρών επιχειρήσεων

Βασική ανησυχία των τραπεζών είναι πως το υπουργείο Οικονομικών έχει πει ότι περιμένει οι δανειοδότες να πιστοποιήσουν την επιλεξιμότητα των δανειοληπτών και να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν την απάτη, το ξέπλυμα χρήματος και να προστατεύσουν τα προσωπικά δεδομένα των πελατών.

ΗΠΑ: Πιθανό «όχι» από τράπεζες στο πρόγραμμα διάσωσης μικρών επιχειρήσεων

Οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ απειλούν να πουν «όχι» στο πρόγραμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τη διάσωση των μικρών επιχειρήσεων, λόγω ανησυχιών για ανάληψη υπερβολικά μεγάλου οικονομικού και νομικού ρίσκου, σύμφωνα το Reuters που επικαλείται πέντε πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων που πραγματοποιούνται στον κλάδο.

Σε μια προσπάθεια να βοηθηθούν εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις οι δραστηριότητες των οποίων έχουν ήδη κλείσει ή περιοριστεί δραματικά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το Κογκρέσο πέρασε την περασμένη εβδομάδα πακέτο μέτρων ύψους 2 τρις. δολαρίων, που περιλαμβάνει και 349 δισ. δολάρια τα οποία θα κατευθυνθούν προς τις μικρές επιχειρήσεις.

Οι δανειολήπτες μπορούν να αιτηθούν για δάνεια μέσω των τραπεζών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αρχής γενομένης από αυτήν την Παρασκευή και μέχρι τις 30 Ιουνίου, με στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ να έχουν πει πως θέλουν τα δάνεια να εκταμιευτούν εντός ημερών.

Όμως οι εκπρόσωποι ορισμένων μεγάλων τραπεζών, σε conference call που πραγματοποιήθηκε χθες, εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα, με τη μορφή που έχει τώρα.

Βασική ανησυχία τους είναι πως το υπουργείο Οικονομικών έχει πει ότι περιμένει οι δανειοδότες να πιστοποιήσουν την επιλεξιμότητα των δανειοληπτών και να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν την απάτη, το ξέπλυμα χρήματος και να προστατεύσουν τα προσωπικά δεδομένα των πελατών στο πλαίσιο του Bank Secrecy Act, σύμφωνα με τις πηγές.

Οι τράπεζες ανησυχούν πως μπορεί να έρθουν αντιμέτωπες με ρυθμιστικές ποινές ή νομικά κόστη αργότερα, αν τα πράγματα πάνε στραβά πάνω στη βιασύνη να δοθούν χρήματα, ή να κατηγορηθούν ότι δεν κίνησαν αρκετά γρήγορα τα κεφάλαια εάν προβούν σε due diligence με τον τρόπο που θα έκαναν υπό κανονικές συνθήκες, συμπλήρωσαν οι πηγές.

Σύμφωνα με δυο πηγές, αφού άκουσαν τις ανησυχίες των τραπεζών, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών φέρεται να εξετάζουν την απόσυρση της οδηγίας σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες θα πρέπει να επιβεβαιώσουν πως οι δανειολήπτες έχουν στα βιβλία τους τον συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων και πως τα άλλα κόστη τους είναι νόμιμα.

Όπως ανάφεραν οι πηγές, οι τράπεζες θέλουν να υπάρξει ένα έγγραφο που θα υπογράφουν οι πελάτες τους, με το οποίο θα δηλώνουν υπεύθυνα οι ίδιοι πως είναι επιλέξιμοι και πληρούν τις προϋποθέσεις, ώστε να απαλλαγεί ο κλάδος από την ευθύνη για πιθανή αδικοπραξία.

Επίσης, φέρεται να ζητούν έγγραφες διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση αναφορικά με τη νομική τους ευθύνη και τις υποχρεώσεις, προτού συμφωνήσουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v