Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα «χρυσά» γκολ εμπόδιο στη διακοπή πρωταθλημάτων

Ο κρίση του κορωνοϊού πλήττει τα έσοδα των ποδοσφαιρικών ομάδων. Πρόταση για επιμερισμό ζημιών μεταξύ ομάδων και παικτών στην Ισπανία. Στη Βρετανία σκέφτονται να μεταφερθεί το πρωτάθλημα στην Κίνα. Μελετούν τις καμπύλες.

Τα «χρυσά» γκολ εμπόδιο στη διακοπή πρωταθλημάτων

Το 1 δισ. ευρώ θα «αγγίξουν» οι απώλειες εσόδων των συλλόγων του ισπανικού πρωταθλήματος, σε περίπτωση που η φετινή σεζόν διακοπεί οριστικά, εξαιτίας της πανδημίας τους κορονοϊού. Αυτό προκύπτει από στοιχεία που έχει στα χέρια της η LaLiga και τα οποία έθεσε υπόψιν της ένωσης των ποδοσφαιριστών, καταθέτοντας παράλληλα προτάσεις για το πώς θα "μοιραστεί" η ζημιά μεταξύ ομάδων και παικτών.

Στο δυσμενέστερο σενάριο, αυτό δηλαδή κατά το οποίο η ποδοσφαιρική χρονιά θα διακοπεί οριστικά, οι απώλειες αναμένεται να ανέλθουν στα 956,6 εκατ. ευρώ. Η αρχική εκτίμηση ήταν σαφώς χαμηλότερη (περίπου στα 648 εκατ. ευρώ), αλλά σε αυτή δεν υπολογίζονταν οι απώλειες των ομάδων που συνεχίζουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Ατλέτικο στο Champions League, Σεβίλη και Χετάφε στο Europa League).

Το δεύτερο σενάριο, που μοιάζει αυτή τη στιγμή και το πιο ρεαλιστικό, είναι να ολοκληρωθεί η σεζόν με παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών. Σε αυτή την περίπτωση, οι απώλειες περιορίζονται στα 303,4 εκατ. ευρώ, ενώ πέφτουν περίπου στο μισό (156 εκατ.) αν οι αγώνες ξαναρχίσουν και γίνουν με θεατές, ενδεχόμενο πάντως που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη στιγμή.

Η πρόταση για τον επιμερισμό των ζημιών, που κατέθεσε η LaLiga στον πρόεδρο της ένωσης παικτών (AFE) και παλιό μας γνώριμο από τη θητεία του στον 'Αρη, Νταβίντ Αγκάνθο, προβλέπει ότι οι ποδοσφαιριστές θα «πληρώσουν» σχεδόν το μισό μέρος των απωλειών: 450,9 εκατ. ευρω (47%) αν η σεζόν διακοπεί, 140,6 εκατ. (46%) αν ολοκληρωθεί κεκλεισμένων των θυρών και 77,2 εκατ. (49%) αν τα υπολειπόμενα ματς γίνουν με θεατές. Απομένει βεβαίως να εγκριθεί από την AFE αυτή η πρόταση, κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο.

Στο τραπέζι πρόταση για ματς Premier League στην Κίνα!

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας theathletic.com, οι σύλλογοι της Premier League είναι αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν τη φετινή σεζόν, προκειμένου να μη χάσουν τα 762 εκατομμύρια λίρες - ποσό που αντιστοιχεί στα τηλεοπτικά δικαιώματα!

Ένας σύλλογος, χωρίς να αποκαλύπτεται το όνομά του, έριξε στο τραπέζι την ιδέα οι αγώνες να διεξαχθούν σε άλλη χώρα. Η ιδέα είναι να μελετηθούν οι καμπύλες εξέλιξης της εξάπλωσης του κορονοϊού σε ολόκληρο τον πλανήτη, προκειμένου να εντοπιστούν περιοχές στις οποίες αφενός θα ήταν ασφαλής η υγεία των διαγωνιζομένων, αφετέρου θα είναι άρτιες οι υποδομές. Με τα σημερινά δεδομένα, μία είναι η χώρα που πληρεί τις προϋποθέσεις: η Κίνα!

Επισήμως, η Κίνα βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης. Ήταν η χώρα από την οποία ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες έχει υπάρξει μια «επιστροφή στην κανονικότητα». Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες αλλά και αξιωματούχοι, αμφιβάλλουν για τον αριθμό των κρουσμάτων και των θυμάτων που έχει δημοσιεύσει η κυβέρνηση της Κίνας.

Η πρόταση της Κίνας, πάντως, συνάντησε και αντιστάσεις. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μεγαλοστέλεχος συλλόγου της Premier League είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έχει λογική. Είναι τρελή ιδέα και νομίζω θα απορριφθεί με μεγάλη πλειοψηφία. Αν πάρουμε το πρωτάθλημα για να το μεταφέρουμε σε ένα άλλο μέρος του κόσμου αυτή τη στιγμή, θα μιλάμε για σφαγή...».

Σήμερα, Παρασκευή (3/4), οι σύλλογοι της Premier League θα καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Προτού φτάσουν σε ακύρωση της σεζόν ή απότομη ολοκλήρωσή της, θα προσπαθήσουν να παίξουν τους εναπομείναντες αγώνες, ακόμη και κεκλεισμένων των θυρών. Ή εκτός Βρετανίας...

Κάθετα αντίθετη στη μείωση μισθών των παικτών η PFA

Δεν υπάρχει καμία διάθεση από τους αστέρες της Premier League να δεχθούν μείωση των μισθών τους, όπως ανακοίνωσε ο Συνδέσμος Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών της Αγγλίας (PFA), λίγο μετά την προτροπή της κυβέρνησης προς της κατεύθυνση αυτή!

Η κυβέρνηση της Αγγλίας, μέσω του Υπουργού Υγείας, Ματ Χάνκοκ, ζήτησε από τους ποδοσφαιριστές να δεχθούν περικοπές στους μισθούς τους, προκειμένου να εξασφαλισθούν οι πληρωμές των υπολοίπων υπαλλήλων των συλλόγων. Όπως, όμως, ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή της η PFA και ο πρόεδρος της Γκόρντον Τέιλορ, κάτι τέτοιο θα είναι μόνο προς όφελος των πολύ-εκατομμυριούχων ιδιοκτητών των συλλόγων.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η μακροσκελής ανακοίνωση: «Τα οικονομικά κάθε συλλόγου διαφέρουν. Γνωρίζουμε το κοινό αίσθημα, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει οι ποδοσφαιριστές να καλύψουν τους μισθούς του υπόλοιπου προσωπικού. Ωστόσο, επειδή μιλάμε για επιχειρήσεις, η άποψή μας είναι ότι εφόσον οι σύλλογοι μπορούν να πληρώσουν, να το κάνουν. Οι ποδοσφαιριστές γνωρίζουμε πολύ καλά τη σπουδαιότητα όλου του προσωπικού και δεν θέλουμε με τίποτα να συμβεί αυτή η αδικία... Αν, όμως, δεν υπάρχει πραγματικά σοβαρό οικονομικό πρόβλημα σε ένα σύλλογο, η χρήση του κυβερνητικού προγράμματος στήριξης θα είναι επιζήμια για όλη την κοινωνία. Αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις προκλήσεις που έχουμε όλοι μπροστά μας, ωστόσο μία τέτοια απόφαση θα εξυπηρετούσε μόνο τα συμφέροντα των μετόχων του συλλόγου... Έχουμε ζητήσει από τους συλλόγους να μας παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την οικονομική τους κατάσταση, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε όλοι μαζί και να βρούμε λύσεις για το μέλλον - άμεσο και μακροπρόθεσμο».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Κατανοούμε πως πρέπει να είμαστε ευέλικτοι ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε την πανδημία του COVID-19. Επιπλέον, είμαστε διατεθειμένοι, ως PFA, να βοηθήσουμε οικονομικά όπου κριθεί απαραίτητο. Ελπίζουμε σύντομα να φτάσουμε σε συμφωνία με την Premier League και την EFL (ένωση συλλόγων επαγγελματικών πρωταθλημάτων), η οποία θα καθιστά ευοίωνο το μέλλον των συλλόγων και θα προστατέψει τους ποδοσφαιριστές».

Συζητούν και ακύρωση του πρωταθλήματος στην Κύπρο

Σε τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της κυπριακής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (ΚΟΠ), Γιώργος Κούμας, ενημέρωσε τους προέδρους των ομάδων της Α’ κατηγορίας για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του ποδοσφαίρου, σε σχέση και με την ενημέρωση που έγινε στις ομοσπονδίες από την UEFA.

Μεταφέρθηκε από την ηγεσία της ΚΟΠ η επιθυμία της UEFA για ολοκλήρωση των διοργανώσεων στο γήπεδο, όμως, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο, αυτό να μην γίνει κατορθωτό, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθεί η πανδημία του ιού COVID-19.

Στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης ήταν το θέμα των οικονομικών των σωματείων σε συνδυασμό με τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών. Οι εκπρόσωποι των ομάδων εξουσιοδότησαν την ομοσπονδία να συζητήσει με τον σύνδεσμο των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών το «καυτό» θέμα της μισθοδοσίας. Να σημειωθεί πως η UEFA συνέστησε στις ομοσπονδίες μέλη της να συνεννοηθούν με το συνδικαλιστικό όργανο των ποδοσφαιριστών κάθε χώρας.

Οι περισσότεροι πρόεδροι ζήτησαν μείωση των αποδοχών για τους παίκτες από την στιγμή που δεν υπάρχει αγωνιστική δράση και αναμένουν τις επόμενες μέρες την κατάληξη των επαφών που θα έχει η ομοσπονδία με τον παγκύπριο σύνδεσμο ποδοσφαιριστών.

Συζητήθηκε και το θέμα της ακύρωσης του πρωταθλήματος στο ενδεχόμενο που η πανδημία του κορωνοϊού δεν υποχωρήσει γρήγορα και θα παρθεί αναγκαστικά απόφαση για ακύρωση του πρωταθλήματος, όπως αποφάσισε χθες το Βέλγιο. Υπάρχουν ομάδες που θα ήθελαν την ακύρωση (ΑΠΟΕΛ), ενώ αντιδρούν οι πρωτοπόροι της βαθμολογίας, Ομόνοια και Ανόρθωση.

«Η UEFA έκανε ό,τι απέτυχε η Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Η UEFA έκανε ό,τι απέτυχε να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα κράτη μέλη». Αυτό μεταξύ άλλων τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Gazzetta Dello Sport, ο αντιπρόεδρος της UEFA, Μικέλε Ούβε. «Για οποιαδήποτε απόφαση προτεραιότητα πρέπει να είναι η δημόσια υγεία. Η UEFA αποτελείται από 55 ομοσπονδίες. Κάθε έθνος έχει διαφορετικές προσεγγίσεις στον ιό, έτσι είμαστε ευτυχείς που βρήκαμε μια διαδρομή να μοιραστούμε με 55 Ομοσπονδίες, με την Eca, με τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και με τους παίκτες », τόνισε.

«Το να γίνουν πρώτα τα πρωταθλήματα και στη συνέχεια οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις δεν είναι η πρώτη μας επιλογή. Δεν είναι απαραίτητο όλα τα πρωταθλήματα να επανεκκινήσουν ταυτόχρονα, καθώς ορισμένα έχουν περισσότερα παιχνίδια ακόμα . Όσον αφορά τις προπονήσεις , η επιστροφή πρέπει να αποφασιστεί από τις κυβερνήσεις και στη συνέχεια από ομοσπονδίες και τις λίγκες, όχι από την UEFA. Εάν ένα πρωτάθλημα δεν ξεκινήσει ξανά, μια ομάδα από αυτό το πρωτάθλημα θα μπορούσε να συμμετάσχει στα ευρωπαϊκά κύπελλα αν είχε την ευκαιρία να κάνει προπονήσεις. Λίγκες και ομοσπονδίες θέλουν να αρχίσουν τα πρωταθλήματα ξανά. Όμως θα είναι εκείνες που θα αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν ή θα σταματήσουν. Ελπίζουμε να επιστρέψουμε σταδιακά στο φυσιολογικό, χρειαζόμαστε ενότητα, εμπιστοσύνη, ευθύνη και αξιοπιστία», συμπλήρωσε ο Ούβα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v