Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαλαρώνουν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες

Οι διευκολύνσεις στην αποπληρωμή δανείων δεν θα επιβαρύνουν την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών, σύμφωνα με «τεχνικές διευκρινήσεις» που εξέδωσε η Επιτροπή της Βασιλείας.

Χαλαρώνουν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες

Oι διεθνείς τράπεζες ειδοποιήθηκαν ότι δεν χρειάζεται να τηρούν αυστηρά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για δάνεια τα οποία έχουν κρατικές εγγυήσεις ή προβλέπουν περιόδους χάριτος, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Επιτροπή της Βασιλείας, η οποία θέτει τα διεθνή κριτήρια για τους κανόνες λειτουργίας των τραπεζών, εξέδωσε την Παρασκευή «τεχνικές διευκρινήσεις» προς τις τράπεζες, εξηγώντας ότι οι πελάτες που ζητούν προσωρινή ανακούφιση από τις πληρωμές δανείων δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως υψηλότερου ρίσκου.

Στόχος της οδηγίας της Επιτροπής είναι να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να δανείζουν κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού.

Με βάση τους ισχύοντες κανόνες της Βασιλείας, οι τράπεζες εφαρμόζουν αυστηρότερα κεφαλαιακά κριτήρια για τα δάνεια που χαρακτηρίζονται ως καθυστερούμενα ή μη εξυπηρετούμενα. Η ρύθμιση αυτή ωστόσο καθιστά πιο ακριβό για τις τράπεζες να προσφέρουν τον επιπρόσθετο δανεισμό και τις περιόδους χάριτος που έχουν εγκρίνει οι κυβερνήσεις για να βοηθήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι χώρες της Ε.Ε. έχουν ανακοίνωσε συνολικά μέτρα 2,7 τρισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και κανάλια ρευστότητας με τη μορφή κρατικών δανείων ή κρατικών εγγυήσεων μέσω τραπεζικών δανείων. Ωστόσο, οι τράπεζες έχουν δεχθεί κριτική ότι άργησαν να εφαρμόσουν τις κρατικές πρωτοβουλίες, κυρίως λόγω ανησυχιών ότι θα βλάψουν την κεφαλαιακή τους θέση.

Για να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα, η Επιτροπή της Βασιλείας διαμήνυσε στις τράπεζες ότι μπορούν να εξαιρέσουν τις περιόδους χάριτος από τους υπολογισμούς για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Επιπρόσθετα, σε περιπτώσεις που οι πελάτες έχουν το δικαίωμα να επωφεληθούν από μέτρα ανακούφισης όπως η παροχή κρατικών εγγυήσεων, τα δάνεια τους δεν θα λογίζονται ως δάνεια υπό ρύθμιση, το οποίο αυξάνει την αξιολόγηση ρίσκου και τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v