Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία ΟΠΕΚ-Ρωσίας για το πετρέλαιο που… δεν πείθει

Με πτώση αντέδρασαν οι αγορές στην ιστορική συμφωνία των δυο πλευρών να μειώσουν κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την παραγωγή. Η αγορά εκτιμά ότι δεν φτάνει για να καλύψει τη «ζημιά» από τη μειωμένη ζήτηση. Απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία το Μεξικό.

Συμφωνία ΟΠΕΚ-Ρωσίας για το πετρέλαιο που… δεν πείθει

ΟΠΕΚ και Ρωσία συμφώνησαν σήμερα να προχωρήσουν σε μεγάλες μειώσεις στην παραγωγή, βάζοντας τέλος σε μια διαμάχη εβδομάδων που οδήγησε στην μεγαλύτερη πτώση τιμών στην ιστορία. Η συμφωνία, όμως, δεν ικανοποίησε τις αγορές: η τιμή του brent που προηγουμένως κέρδιζε 11% έκλεισε με πτώση 4% στα 31,48 δολάρια το βαρέλι.

Οι αναλυτές αμφιβάλουν για το εάν η μείωση που συμφωνήθηκε είναι αρκετή για να αντισταθμίσει την μειωμένη ζήτηση για μαύρο χρυσό εξαιτίας της πανδημίας, ενώ αμφιβάλουν αν μη μέλη του ΟΠΕΚ θα συμβάλουν.

Η συμφωνία προβλέπει μείωση της παραγωγής κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, μακράν η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει στην ιστορία καθώς είναι ισοδύναμη με το 10% της προ κρίσης ζήτηση.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η μείωση θα ελαττώνεται έως τον Απρίλιο του 2022. Σαουδική Αραβία και Ρωσία θα κόψουν παραγωγή περί τα 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και άλλα μέλη του καρτέλ θα συνεισφέρουν με επιπλέον 5 εκατομμύρια βαρέλια.

Αντιδρά το Μεξικό

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε σήμερα ότι η τελική συμφωνία για τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου «εξαρτάται» από τη συμμετοχή του Μεξικού στις μειώσεις, μετά την αντίδρασή του σε μείωση της παραγωγής του, που του ζητήθηκε να κάνει.

Η άρνηση της υπουργού Ενέργειας του Μεξικού Rocio Nahle Garcia να αποδεχθεί τις προτεινόμενες περικοπές αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα της χώρας να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο κοντά στα σχέδια παραγωγής και δαπανών που επιδιώκει, παρά την κατρακύλα της αγοράς.

Σε ανάρτησή της στο Twitter λίγο μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του ΟΠΕΚ δήλωσε ότι η χώρα της είναι έτοιμη να μειώσει την παραγωγή κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως, πολύ λιγότερα από τις 400.000 που πρότεινε στο Μεξικό ο ΟΠΕΚ.

Οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Ενέργειας θα συνεχιστούν σήμερα, στο πλαίσιο της ομάδας των χωρών G20.

Καλωσορίζει η Ουάσινγκτον

Οι ΗΠΑ καλωσόρισαν τις αναφορές για την επίτευξη κατ' αρχήν συμφωνίας μεταξύ του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του για τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια (bpd), σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι δεσμεύσεις αυτές θα στείλουν ένα σημαντικό μήνυμα ότι όλες οι μεγάλες χώρες παραγωγής πετρελαίου θα αντιδράσουν συντονισμένα στις πραγματικότητες της αγοράς που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού», δήλωσε ο αξιωματούχος, ενώ πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Νταν Μπρουιλέτ θα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στη σημερινή διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας της G20.

Στη διάσκεψη θα εξεταστούν μέτρα για την αποκατάσταση της σταθεροποίησης στην ενεργειακή αγορά.

Τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ-Πούτιν-Σαλμάν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είχε μία καλή τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, αναμένοντας την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ του ΟΠΕΚ και των άλλων χωρών για τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου.

«Είχαμε μία μεγάλη κουβέντα για την παραγωγή πετρελαίου και τον ΟΠΕΚ, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνει [η μείωση], ώστε η βιομηχανία μας να πάει καλά και η πετρελαϊκή βιομηχανία να πάει καλύτερα» δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ, εκφράζοντας ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρξουν απολύσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία και σε διεθνές επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v