Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχορηγήσεις και όχι δάνεια από το ταμείο ανάκαμψης ζητά η Ισπανία

Η Ισπανία ζητά η ΕΕ να εγκρίνει επιχορηγήσεις έως 1,5 τρισ. ευρώ για τις οικονομίες που έχουν πληγεί από την πανδημία αλλά και για να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι χώρες που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα να υπονομευθούν από κράτη που βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση.

Επιχορηγήσεις και όχι δάνεια από το ταμείο ανάκαμψης ζητά η Ισπανία

Το ταμείο ανάκαμψης από τον κορωνοϊό θα πρέπει να δίνει επιχορηγήσεις και όχι δάνεια, προκειμένου να διαφυλαχθεί η εσωτερική αγορά από τον αθέμιτο ανταγωνισμό από κράτη που βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση να χρηματοδοτήσουν διασώσεις επιχειρήσεων και πακέτα τόνωσης, δήλωσε στους Financial Times η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Nadia Calviño, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης.

Η Ισπανία έχει απευθύνει έκκληση στους ηγέτες της ΕΕ να εγκρίνουν επιχορηγήσεις έως 1,5 τρισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση των οικονομιών που έχουν πληγεί από την πανδημία αλλά και για να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι χώρες που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα να υπονομευθούν από κράτη που βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση.

«Η ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση αυτή δεν μπορεί να είναι ορισμένα κράτη να καταλήξουν με υψηλότερο ποσοστό χρέους ως προς το ΑΕΠ», τόνισε η κα Calviño. «Πρέπει να διασφαλίσουμε πως θα προστατεύσουμε τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς… δεν μπορεί ορισμένες χώρες να μπορέσουν να στηρίξουν τις οικονομίες τους πιο γενναιόδωρα απ’ ό,τι άλλες». Κατά την ίδια, το μπλοκ πρέπει να βρίσκεται σε «εξαιρετική επαγρύπνηση» για τη χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, ώστε «οι εγγυήσεις που δίνονται στις επιχειρήσεις να είναι παρόμοιες σε όλη την ΕΕ».

Η κα Calviño σχολίασε πως η συμφωνία στην οποία κατέληξαν αυτόν τον μήνα οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ για ένα πακέτο έκτακτων οικονομικών μέτρων 500 δισ. ευρώ είναι «καλοδεχούμενη αλλά οπωσδήποτε όχι επαρκής». Όπως ανέφερε, το ταμείο ανάκαμψης θα πρέπει να είναι «κατάλληλου μεγέθους». Σημειώνεται πως ισπανικό κρατικό έγγραφο με ημερομηνία 19/4 κάνει λόγο για 1 τρισ. έως 1,5 τρισ. ευρώ. Η κα Calviño πρόσθεσε πως θα «χρηματοδοτείται μέσω μόνιμου χρέους που θα εκδοθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» και θα αποπληρώνεται μέσω νέων πηγών εσόδων που θα βρίσκονται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το ισπανικό σχέδιο προβλέπει την κατανομή των κεφαλαίων με βάση δείκτες όπως οι πτώσεις στο ΑΕΠ και οι αυξήσεις στην ανεργία και για εμπροσθοβαρείς πληρωμές που θα αρχίσουν την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Κατά την κα Calviño, δεν υπάρχει ανάγκη η Μαδρίτη να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα διάσωσης του ESM, διότι η χώρα μπορεί να βγει στις αγορές με έκδοση ομολόγων, σε όρους που εξακολουθούν να είναι «πολύ ευνοϊκοί». Επέμεινε πάντως πως είναι απαραίτητο το ταμείο ανάκαμψης, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες μειώνεται η στήριξη των Ισπανών προς την ΕΕ. «Δεν αφορά μόνο τη χρηματοοικονομική ικανότητα αλλά την παροχή μιας ευρωπαϊκής απάντησης στην κρίση», υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v