Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντόμινο μείωσης μισθών στη βιομηχανία ποδοσφαίρου

Η κινεζική ποδοσφαιρική ομοσπονδία πρότεινε στους συλλόγους να μειώσουν τις αμοιβές τους κατά 30% και περιμένει μια απάντηση από τους συλλόγους της Σούπερ Λιγκ και των δύο μικρότερων κατηγοριών. Τι γίνεται στην Ευρώπη.

Ντόμινο μείωσης μισθών στη βιομηχανία ποδοσφαίρου

Όπως συμβαίνει και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι μισθοί των παικτών και των προπονητών που εργάζονται στην Κίνα, θα μπορούσαν να μειωθούν, προκειμένου να ανταποκριθούν στην κρίση που συνδέεται με την πανδημία του κορωνοϊού.

Η κινεζική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (CFA) πρότεινε στους συλλόγους να μειώσουν τις αμοιβές τους κατά 30% και περιμένει μια απάντηση από τους συλλόγους της Σούπερ Λιγκ (CSL) και των δύο μικρότερων κατηγοριών, όπως αναφέρει η «People's Daily», το επίσημο όργανο Τύπου της κεντρικής επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

«Μόλις συλλεχθούν και εξεταστούν όλες οι απόψεις, η Oμοσπονδία θα επικοινωνήσει με τη FIFA και τους άλλους αρμόδιους φορείς», αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, προσθέτοντας πως αυτή η απόφαση δεν αφορά στους νέους και στους χαμηλόμισθους.

Μειώσεις μισθών 12,5% ανακοίνωσε η Άρσεναλ

Οι παίκτες και το τεχνικό επιτελείο της Άρσεναλ συμφώνησαν σε περικοπή του μισθού τους κατά 12,5%, λόγω της πανδημίας της COVID-19, όπως ανακοίνωσε ο σύλλογος σήμερα (20/4).

«Οι μειώσεις των συνολικών ετήσιων κερδών κατά 12,5% θα τεθούν σε ισχύ αυτόν τον μήνα, με τα απαραίτητα έγγραφα να ολοκληρώνονται τις επόμενες ημέρες», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Άρσεναλ, η οποία προσθέτει: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι έχουμε καταλήξει σε εθελοντική συμφωνία με τους παίκτες της πρώτης ομάδας, τον προπονητή και το επιτελείο του για να βοηθήσουμε στην οικονομική υποστήριξη του συλλόγου σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή».

Η Άρσεναλ, πάντως, υπογράμμισε ότι τα ποσά της περικοπής θα επιστραφούν στην περίπτωση που επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι του συλλόγου εντός αγωνιστικού χώρου, όπως η έξοδος στο Champions League της νέας σεζόν.

Επίσης, ο σύλλογος ενημέρωσε ότι η συμφωνία με τους παίκτες βασίστηκε στην προοπτική ότι θα ολοκληρωθεί η σεζόν 2019/20, ενώ η ομάδα θα λάβει κανονικά τα έσοδα από τηλεοπτικά.

Η Βαλένθια ανακοίνωσε συμφωνία μείωσης μισθών

Η Βαλένθια ανακοίνωσε μείωση μισθών για παίκτες και προπονητές, ενώ πολλά μέλη του προσωπικού θα μπορούσαν να λάβουν τον πλήρη μισθό τους, κατά την περίοδο που δεν γίνονται αγώνες, μετά από συμφωνία με τους ποδοσφαιριστές. Η ισπανική ομάδα δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τις μειώσεις των αποδοχών.

«Οι παίκτες και οι προπονητές της πρώτης ομάδας και της ακαδημίας, καθώς και το διοικητικό συμβούλιο συμφώνησαν να βοηθήσουν τον σύλλογο και να εγγυηθεί την οικονομική του σταθερότητα σε μια εποχή μεγάλης δυσκολίας και αβεβαιότητας για όλους. Επίσης, λόγω της δέσμευσης του συλλόγου να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους εργαζομένους του ενόψει της αβέβαιης εξέλιξης αυτής της κατάστασης, η Βαλένθια θα καλύψει τα εισοδήματα ενός μεγάλου ποσοστού των εργαζομένων της. Ο σύλλογος θα ήθελε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στους παίκτες της πρώτης ομάδας που έδειξαν αλληλεγγύη μειώνοντας τους μισθούς τους προκειμένου να βοηθήσουν τον σύλλογο να προστατεύσει τους εργαζόμενους και τις οικογένειές του σε τόσο περίπλοκες συνθήκες.»...

Πτώχευσε η Λόκερεν

Ενώπιον της διακοπής της λειτουργίας της βρίσκεται η Λόκερεν, όπως αποκάλυψε ο ιδιοκτήτης της, Λουί Ντε Βράις, ο οποίος γνωστοποίησε ότι δεν βρέθηκε ο επενδυτής που θα απέτρεπε την πτώχευση. Τα χρέη της ομάδας υπολογίζονται από τα βελγικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε 5 εκατομμύρια ευρώ (5,43 εκατομμύρια δολάρια).

«Παρά τις προσπάθειές μας, δεν καταφέραμε να προσελκύσουμε εγκαίρως τους απαραίτητους επενδυτές», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Λόκερεν, προσθέτοντας ότι δεν θα ασκήσουν έφεση στο βελγικό εμπορικό δικαστήριο.

Η Λόκερεν, η οποία είχε φτάσει μέχρι τους προημιτελικούς του Κυπέλλου UEFA το 1981, είχε χάσει την επαγγελματική άδειά της, ενώ αγωνιζόταν στη Β΄ κατηγορία της χώρας.

Οι τελευταία τίτλοι της ομάδας είχαν έρθει στο Κύπελλο Βελγίου το 2012 και το 2014, ενώ τον προσεχή Ιούνιο ο σύλλογος θα γιόρταζε την 50η της επέτειο.

Bundesliga: Σκέψεις για restart στις 9 Μαΐου

Οι γερμανικοί σύλλογοι ελπίζουν ότι η επιστροφή στη δράση δεν θα αργήσει να έρθει, έστω κι αν αυτό μπορεί να σημαίνει αγώνες σε άδεια γήπεδα, μετά τους ισχυρισμούς του υπουργού υγείας της χώρας και τους περιφερειακούς ηγέτες ότι το πρωτάθλημα θα μπορούσε να επαναρχίσει στις 9 Μαΐου.

Η Bundesliga έχει διακοπεί από τα μέσα Μαρτίου, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Οι ηγέτες των περιφερειών της Βαυαρίας και της νότιας Ρηνανίας/Βεστφαλίας, είπαν τη Δευτέρα (20/04), ότι οποιαδήποτε επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων θα πρέπει να γίνει κεκλεισμένων των θυρών κι ότι δεν μπορεί να υπάρξει δράση νωρίτερα από τις 9 Μαΐου.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Γερμανίας θα συνεδριάσει την προσεχή Πέμπτη (23/04), προκειμένου να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις και μία πιθανή ημερομηνία επανέναρξης.

«Ναι» στην επανέναρξη της Serie A

Παρά τις σημαντικές διαφωνίες που είχαν καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα μεταξύ των ομάδων της Serie A, η σημερινή κρίσιμη τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με ομόφωνη διακήρυξη της πρόθεσης των 20 συλλόγων να ολοκληρωθεί η φετινή χρόνια.

Όπως αποφάσισε η γενική συνέλευση της ιταλικής λίγκας, εφόσον η ιταλική κυβέρνηση δώσει το «πράσινο φως» για την επανέναρξη των αθλητικών δραστηριοτήτων, το πρωτάθλημα θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τις οδηγίες της FIFA, της UEFA και της ιταλικής ομοσπονδίας, με την εφαρμογή όλων των απαραίτητων ιατρικών πρωτοκόλλων, προς διασφάλιση της υγείας των ποδοσφαιριστών των και των υπολοίπων εμπλεκομένων.

UEFA: Επεξεργάζεται Plan B για τους ευρωπαϊκούς αγώνες

Η UEFA πρόκειται να ανακοινώσει κατευθυντήριες γραμμές που θα περιγράφουν τα κριτήρια με τα οποία σύλλογοι διοργανώσεων που δεν ολοκληρώθηκαν -λόγω του κορωνοϊου- θα μετάσχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν.

Αυτό ήταν το κύριο συμπέρασμα της τηλεδιάσκεψης των διοικούντων την Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία με τις 55 εθνικές ομοσπονδίες που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης (21/4). Για μία ακόμη φορά, ωστόσο, ξεκαθαρίστηκε πως επιδίωξη της UEFA είναι να δοθεί όσος χρόνος είναι δυνατόν προκειμένου να ολοκληρωθούν κανονικά τόσο οι εγχώριες όσο και οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Περαιτέρω ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την Πέμπτη (23/4), μετά τη σύσκεψη της εκτελεστικής επιτροπής της ομοσπονδίας, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Αυγενάκης: «Σέντρα τέλη Μαΐου, με αρχές Ιουνίου»

Τα πρωταθλήματα στην Ελλάδα (στις περιπτώσεις φυσικά όπου οι αρμόδιες διοργανώτριες αρχές θα αποφασίσουν τη συνέχισή τους) θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν στα τέλη Μαΐου ή το αργότερο στις αρχές Ιουνίου.

Αυτό υπογρράμμισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ-1, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι δεν θα υπάρξει κάποια δυσμενής εξέλιξη στην εξάπλωση του κορονοϊού, που θα πάει πίσω όλο τον σχεδιασμό.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Αυγενάκης, «αν όλα πάνε καλά, τα σχέδιά μας είναι αρχές Μαΐου να ανοίξουν οι εγκαταστάσεις για αυτούς που προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μέσα Μαΐου να ανοίξουν όλα τα γήπεδα για να ξεκινήσουν οι προπονήσεις των ποδοσφαιριστών και όσων αθλητών συνεχιστούν τα πρωταθλήματά τους. Τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου θα ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα, εφόσον το αποφασίσουν οι αντιστοιχίες ομοσπονδίες».

Τα σχέδια επανέναρξης του πρωταθλήματος στην Κύπρο

Τα ευχάριστα νέα για την καθημερινή μείωση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Κύπρο διευκολύνουν τα σχέδια της ομοσπονδίας για ολοκλήρωση των εγχώριων διοργανώσεων, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Η απόφαση για σταδιακή άρση των μέτρων ανήκει στην κυβέρνηση, με το να καταστρώνει τη στρατηγική, αλλά όχι την ημερομηνία εφαρμογής της απόφασης.

Το αισιόδοξο σενάριο για τον αθλητισμό προνοεί πως αρχές Μαΐου οι ομάδες θα επαναρχίσουν τις προπονήσεις, υπό συγκεκριμένους όρους τους οποίους θα θέσει η κυβέρνηση με πρώτιστο γνώμονα τη δημόσια υγεία. Δηλαδή, όταν ανοίξουν τα προπονητικά κέντρα των ομάδων αρχικά οι προπονήσεις θα γίνονται ανά γκρουπ παικτών σε ανοικτό χώρο, όπως συμβαίνει στη Γερμανία.

Σήμερα είναι προγραμματισμένη νέα τηλεδιάσκεψη της UEFA με τις 55 ομοσπονδίες μέλη της, στην οποία αναμένεται να παρθούν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του ποδοσφαίρου, αφού τα περιθώρια στενεύουν. Στην τηλεδιάσκεψη θα εξεταστούν οι εξελίξεις στις εγχώριες, αλλά και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και σήμερα το απόγευμα η ομοσπονδίαθα ενημερώσει τους πρόεδρους των κυπριακών ομάδων για όλες τις αποφάσεις.

Η ομοσπονδία ακολουθεί πιστά τις οδηγίες για εξάντληση όλων πιθανοτήτων ολοκλήρωσης των πρωταθλημάτων και με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει η σέντρα θα γίνει στις αρχές Ιουνίου με αγώνες κεκλεισμένων των θυρών. Στην ατζέντα θα βρίσκεται και το θέμα της μισθοδοσίας των ποδοσφαιριστών. Ομοσπονδία και διοικήσεις ομάδων με επιστολή τους προς το συνδικαλιστικό όργανο των παικτών ενημέρωσαν ότι δεν προτίθενται να μπουν σε διάλογο ή να συναντηθούν με το σύνδεσμο εφόσον από πλευράς των παικτών δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση για αποκοπή του 23% των ετήσιων απολαβών τους ή δεν γίνει αντιπρόταση από πλευράς του συνδέσμου ποδοσφαιριστών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v