Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η γερμανική συνταγή που νίκησε τον κορωνοϊό

Σε… ντετέκτιβ μετατράπηκαν στελέχη της κρατικής μηχανής, στην προσπάθεια να εντοπίσουν τις επαφές κρουσμάτων και να περιορίσουν την εξάπλωση. Πώς λειτούργησε η διαδικασία ιχνηλάτησης, που δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ.

Η γερμανική συνταγή που νίκησε τον κορωνοϊό

Οι λοιμώξεις δεν ήταν ποτέ η ειδικότητα του Joachim Lazarek. Οι άνθρωποι είναι. Αλλά όταν ο νέος κορωνοϊός χτύπησε την πόλη Würzburg της Γερμανίας, στις αρχές Μαρτίου, ο 39χρονος κοινωνικός λειτουργός βρέθηκε στην πρώτη γραμμή να αγωνίζεται ως ιχνηλάτης επαφών.

Είναι σαν μία δουλειά ντετέκτιβ: Όταν κάποιος στο Würzburg βγει θετικός στον ιό, ο Lazarek κάνει συνεντεύξεις για να βρει οποιοδήποτε ίχνος μπορεί να έχει αφήσει το άτομο μέσα από τις επαφές του, επικοινωνώντας με τις επαφές του για να τους συμβουλεύσει να μείνουν σε καραντίνα και να κρατήσει ένα ημερολόγιο υγείας αυτών και όποιων συναντούν. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, η Γερμανία δεν εγκατέλειψε ποτέ την ιχνηλάτηση επαφών, ακόμη και όταν οι μολύνσεις αυξάνονταν ραγδαία. Εξαιτίας ορισμένων από τους πιο δύσκολους νόμους παγκοσμίως όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα, οι 375 υγειονομικές αρχές της χώρας δεν μπορούσαν να βασιστούν στην ψηφιακή παρακολούθηση. Αντ’ αυτού, «στρατολόγησαν» ομάδες, στις οποίες μετέχουν από φοιτητές ιατρικής έως πυροσβέστες, οι οποίοι εργάζονται μέσω e-mail, τηλεφώνου ή ακόμη και φαξ.

Το Würzburg, μια πόλη 130.000 ανθρώπων, περίπου μια ώρα ανατολικά της Φρανκφούρτης με το αυτοκίνητο, προσφέρει μία μελέτη περίπτωσης, σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ανίχνευσης επαφών μέσω χαμηλής τεχνολογίας. Οι δύο πρώτες μολύνσεις από τον ιό εμφανίστηκαν στις 4 Μαρτίου, σε άτομα που μόλις επέστρεψαν από την Ιταλία. Πριν από το θετικό τεστ, επισκέφτηκαν συγγενείς και έως τις 5 Μαρτίου, άλλα τρία μέλη της οικογένειας μολύνθηκαν. Το προσωπικό της υγειονομικής αρχής άρχισε να πραγματοποιεί κλήσεις.

Ενώ είχαν κάποια εμπειρία από την αντίδραση στη γρίπη των χοίρων, έγινε γρήγορα σαφές ότι αυτό θα ήταν σε διαφορετική κλίμακα. Νέα κρούσματα αναδύονταν. Η υγειονομική αρχή του Würzburg συνειδητοποίησε σύντομα ότι υπήρχαν πάρα πολλές περιπτώσεις, για να καταφέρει να κάνει την ιχνηλάτηση το προσωπικό της.

Ο Lazarek και οι άλλοι εργαζόμενοι στην ιχνηλάτηση επαφών αναφέρουν ότι εργάζονται κάθε πρωί και μέσω σύσκεψης, παραδίδονται οι υποθέσεις της ημέρας. Οταν καλεί κάποιον που είχε θετικό τεστ, πρέπει πρώτα να του το πει, να απομακρύνει τον φόβο του ανθρώπου και να τον ενημερώσει τι πρέπει να κάνει. Μόλις δημιουργηθεί μία σχέση, λέει στον ασθενή πώς να μπει σε καραντίνα. Μετά, ξεκινά την επίπονη διαδικασία δημιουργίας μίας λίστας με όλους όσοι το άτομο είχε έρθει σε επαφή για περισσότερα από 15 λεπτά, δύο μέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. 

Οι ασθενείς έχουν την ευκαιρία να καλέσουν οι ίδιοι τις επαφές τους πρώτα και να τους ενημερώσουν για το τι έχει συμβεί. Αλλά ο Lazarek και το υπόλοιπο προσωπικό πρέπει επίσης να τηλεφωνήσουν για να εξηγήσουν ότι κάθε άτομο πρέπει να μπει σε καραντίνα στο σπίτι, για δύο εβδομάδες. Αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν οδηγίες για το πώς να παρακολουθούν την υγεία τους και να σημειώνουν τυχόν συναντήσεις, ακόμη και γρήγορες, όπως η παράδοση ενός πακέτου στην πόρτα τους. Εάν εμφανίσουν συμπτώματα, κάνουν τεστ, και για όσους είναι θετικοί, ένας ιχνηλάτης επιστρέφει στην αρχή, για να διερευνήσει την αλυσίδα επαφών αυτού του ανθρώπου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v