Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόρους για χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης ψάχνει η Κομισιόν

Σε κυνήγι για νέες πηγές εσόδων επιδίδεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η πρόεδρός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς θα μπορούσαν να αποφέρουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Φόρους για χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης ψάχνει η Κομισιόν

Νέους περιβαλλοντικούς φόρους και εταιρικές εισφορές θα αναζητήσουν οι Βρυξέλλες, καθώς εξετάζουν καινοτόμους τρόπους χρηματοδότησης χρέους 500 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος ανάκαμψης λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας κορωνοϊού, γράφουν οι Financial Times.

Τα σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν θα δημοσιευτούν την Τετάρτη, μία εβδομάδα μετά τη γαλλογερμανική πρόταση για ταμείο €500 δισ., η οποία ήταν μια ιστορική ανατροπή για το Βερολίνο.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα παρουσιάσει τις προτάσεις των Βρυξελλών για το πώς η ΕΕ θα στηρίξει τις κατεστραμμένες εθνικές οικονομίες.

Ανθρωποι εξοικειωμένοι με τις προτάσεις της Κομισιόν -οι οποίες θα δημοσιευθούν την Τετάρτη- δήλωσαν ότι η απάντηση της Φον ντερ Λάιεν θα περιλαμβάνει κυνήγι για νέες πηγές εσόδων, γνωστές στην αργκό της ΕΕ ως «ιδίους πόρους», που θα μπορούσαν να αποφέρουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Μεταξύ των ιδεών, πολλές από τις οποίες θα αντιμετωπίσουν έντονη αντίσταση από ορισμένα κράτη της ΕΕ, είναι ένας νέος φόρος για τα πλαστικά απόβλητα σε επίπεδο ΕΕ.

Οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν την ιδέα στη Σύνοδο Κορυφής για τον επερχόμενο επταετή προϋπολογισμό του μπλοκ τον Φεβρουάριο, χωρίς να βγει όμως τελικό αποτέλεσμα. Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν 7 δισ. ευρώ ετησίως.

Η Φον ντερ Λάιεν θα προτείνει επίσης να μπορούν οι Βρυξέλλες να αξιοποιούν τα έσοδα που προκύπτουν από τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά άνθρακα της ΕΕ, γνωστό ως σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών. Το σύστημα, το οποίο επιτρέπει στις εταιρείες να αγοράζουν και να πωλούν άδειες εκπομπής CO2, θα μπορούσε να αποδώσει περίπου 10 δισ. ευρώ τη χρονιά στον προϋπολογισμό της ΕΕ, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις.

Ενας φόρος σε μεγάλες ψηφιακές εταιρείες όπως το Facebook και η Google θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως, εάν προχωρήσει, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v