Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Βρετανία πρωταθλήτρια σε ρυθμό θανάτων από κορωνοϊό

Η ανάλυση δεδομένων από τους Financial Times σε 19 χώρες δείχνει ότι η Βρετανία έχει χτυπηθεί περισσότερο από κάθε άλλη. Τα ποσοστά θνησιμότητας και οι συγκρίσεις με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Βρετανία πρωταθλήτρια σε ρυθμό θανάτων από κορωνοϊό

Το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από την πανδημία κορωνοϊού, μεταξύ χωρών που έχουν συγκρίσιμα δεδομένα, σύμφωνα με τα στοιχεία αυξημένης θνησιμότητας.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η χώρα έχει καταγράψει 59.537 περισσότερους θανάτους από το «συνηθισμένο», από την εβδομάδα που έληξε στις 20 Μαρτίου, δείχνοντας ότι ο ιός σκότωσε άμεσα ή έμμεσα 891 άτομα ανά εκατομμύριο.

Σε αυτό το στάδιο της πανδημίας, αυτό είναι υψηλότερο ποσοστό θανάτου από ό,τι σε οποιαδήποτε χώρα για την οποία υπάρχουν δεδομένα υψηλής ποιότητας. Ο απόλυτος αριθμός αυξημένων θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης ο υψηλότερος στην Ευρώπη και δεύτερος μετά τις ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Βρετανία δεν τα πηγαίνει καλύτερα ούτε σε μία άλλη μέτρηση: Στην ποσοστιαία αύξηση θανάτων σε σύγκριση με τα φυσιολογικά επίπεδα, όπου έχει δεχθεί το μεγαλύτερο χτύπημα στην Ευρώπη, ενώ διεθνώς είναι πίσω μόνο από το Περού.

Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες και αφορούν 19 χώρες για τις οποίες υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες, έτσι ώστε να γίνουν ισχυρές συγκρίσεις. Οι αριθμοί περιλαμβάνουν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί από κορωνοϊό. Οι περίοδοι σύγκρισης αφορούν το χρονικό διάστημα, από το οποίο τα ποσοστά θανάτου ξεπέρασαν τους μέσους όρους 5ετίας.

Οι FT πραγματοποίησαν αυτές τις συγκρίσεις για πρώτη φορά, επειδή το επίπεδο των αυξημένων θανάτων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, επέστρεψε κοντά στα κανονικά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι τα ποσοστά θανάτου σε αυτές τις χώρες είναι απίθανο να προσπεράσουν το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός εάν υποστούν ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων.

Αλλες χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Ρωσία έχουν μεγάλους αριθμούς θανάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, τα ποσοστά θνησιμότητάς τους είναι πολύ χαμηλότερα από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ο αριθμός των θανάτων είναι μικρότερος σε σύγκριση με τους πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς τους.

Ο χρόνος του lockdown σε σχέση με την εξάπλωση του ιού είχε σημαντική επίδραση στο συνολικό επίπεδο των αυξημένων θανάτων, όπως δείχνουν τα δεδομένα.

Χώρες όπως η Γερμανία και η Νορβηγία, οι οποίες επέβαλαν περιορισμούς όταν η εξάπλωση του ιού ήταν περιορισμένη, έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα πρόσθετων θανάτων από αυτά που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η κυβέρνηση περίμενε περισσότερο πριν δώσει εντολή για «λουκέτο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v