Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι ΗΠΑ εξεγείρονται και ο Τραμπ ρίχνει λάδι στη φωτιά

Αντιμέτωπες με το χειρότερο κύμα κοινωνικής αναταραχής και πόλωσης από τη δεκαετία του 1960 οι ΗΠΑ. Ένας ακόμα νεκρός διαδηλωτής στο Κεντάκι. Πιο σκληρή στάση από τους κυβερνήτες ζήτησε ο Τραμπ. Διχασμένος ο Λευκός Οίκος. Το μήνυμα Ομπάμα.

Oι ΗΠΑ εξεγείρονται και ο Τραμπ ρίχνει λάδι στη φωτιά

Σκηνικό χάους και διχασμού επικρατεί στις ΗΠΑ μετά από μία ακόμα νύχτα διαδηλώσεων για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς, με έναν διαδηλωτή να χάνει τη ζωή του στο Κεντάκι και τις αρχές να χρησιμοποιούν πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα.

Χιλιάδες άντρες της εθνοφρουράς παρατάχθηκαν σε δεκάδες πόλεις σε όλες τις ΗΠΑ, καθώς εξεγερμένα πλήθη κατέβηκαν στους δρόμους για έβδομη συνεχόμενη ημέρα. Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Κεντάκι διέταξε έρευνα για τον θάνατο πολίτη από πυρά κατά τη διάρκεια συγκρούσεων διαδηλωτών με την αστυνομία και την εθνοφρουρά στο Λούιβιλ.

"Δεν είναι σκηνή από την ταινία 'Joker' ... είναι η Νέα Υόρκη πριν από λίγα λεπτά", ήταν το tweet του Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

«Αστυνομικοί και εθνοφρουροί ξεκίνησαν να εκκαθαρίσουν την περιοχή από το πλήθος και σε κάποια στιγμή δέχτηκαν πυρά. Απάντησαν και έχουμε έναν νεκρό», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας σε συνέντευξη Τύπου. Συμπλήρωσε ότι γίνονται ανακρίσεις ενώ συλλέγονται βίντεο από τη στιγμή του συμβάντος.

Δεν είναι η πρώτη απώλεια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Το βράδυ της Παρασκευής ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο Ντιτρόιτ, όταν άγνωστοι πυροβόλησαν διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία της πόλης. Το θύμα υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο.

Εν τω μεταξύ, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τις διαδηλώσεις αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες εναντίον δημοσιογράφων.

Σε πολλές πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Ουάσιγκτον, σημειώθηκαν βίαιες λεηλασίες, ενώ γενικευμένες ταραχές καταγράφηκαν σε πόλεις σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, από τη Φιλαδέλφεια και την Ατλάντα στην Ανατολική Ακτή ως το Λος Άντζελες στη Δυτική Ακτή.

Οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με τις μεγαλύτερες ταραχές από τη δεκαετία του 1960 τη στιγμή που η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100.000 πολίτες. Ο κορωνοϊός έχει θερίσει δυσανάλογα τις κοινότητες των Αφροαμερικανών, το οποίο έχει εντείνει τη δυσαρέσκεια για την ανισότητα και τις φυλετικές διακρίσεις λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φέρεται να μεταφέρθηκε σε υπόγειο καταφύγιο το βράδυ της Παρασκευής καθώς διαδηλωτές είχαν φτάσει κοντά στον Λευκό, έχει καταφύγει σε εμπρηστικές δηλώσεις στο Twitter και στη ρητορική του «νόμου και της τάξης», επιρρίπτοντας την ευθύνη για τις αναταραχές στο κίνημα Antifa και στην ριζοσπαστική αριστερά.

Την Κυριακή προέβη σε μια ακόμα προκλητική κίνηση, ανακοινώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα κηρύξουν το κίνημα Antifa τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Λευκός Οίκος φαίνεται πάντως διχασμένος όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διαχειριστεί την κρίση. Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Μαρκ Μίντοους, ασκεί πιέσεις για να απευθύνει ο Τραμπ επίσημο διάγγελμα προς το αμερικανικό έθνος και να δώσει έμφαση στην υποστήριξή του στην τήρηση του νόμου και της τάξης

Στον αντίποδα, ο γαμπρός και υψηλόβαθμος σύμβουλος του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, έχει ταχθεί κατά μιας τέτοιας κίνησης, υποστηρίζοντας ότι ο τόνος που θα έχει μπορεί να απομακρύνει ψηφοφόρους ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Tη Δευτέρα πάντως ο κ. Τραμπ επέκρινε την απάντηση των Αμερικανών κυβερνητών στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, λέγοντά τους ότι θα πρέπει να υιοθετήσουν σκληρότερη στάση και ότι η τωρινή απάντησή τους τούς κάνει να φαίνονται αδύναμοι.

«Πρέπει να επιβάλεστε, εάν δεν επιβάλεστε, χάνετε τον χρόνο σας. Θα σας πατήσουν, θα φαίνεστε σαν βλάκες. Πρέπει να επιβληθείτε», είπε ο Τραμπ, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, που επικαλέστηκε την ηχογράφηση της κλήσης.

O Oμπάμα καλεί τους διαδηλωτές να μιλήσουν στην κάλπη

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απευθύνεται στους διαδηλωτές που έχουν κατακλύσει τους δρόμους της χώρας για τον θάνατο ενός Αφροαμερικανού στα χέρια της αστυνομίας, καλώντας τους πολίτες να «διοχετεύσουν τη δικαιολογημένη οργή τους σε ειρηνική, διαρκή και αποτελεσματική δράση».

Ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ότι οι πολίτες πρέπει να αφυπνίσουν τους άλλους για την αδικία, ακόμα και μέσω των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, αλλά να μεταφράζουν αυτήν τη συναίσθηση σε υψηλή προσέλευση στις κάλπες και εκλογή κυβερνητικών αξιωματούχων που ανταποκρίνονται στα αιτήματά μας».

Ο Ομπάμα αναγνώρισε ότι οι διαδηλώσεις είναι αποτέλεσμα ζητημάτων που δεν αντιμετώπισαν εδώ και καιρό οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι, καταδικάζοντας, την ίδια στιγμή, τη βία και τις λεηλασίες.

«Τα κύματα των διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα αντιπροσωπεύουν μια γνήσια και νόμιμη οργή για την αποτυχία δεκαετιών να μεταρρυθμιστούν οι αστυνομικές πρακτικές και το ευρύτερο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης στις ΗΠΑ», τονίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ανάγκη να αναγνωριστεί ο «συνεχής, διαβρωτικός ρόλος που ο ρατσισμός διαδραματίζει στην κοινωνία μας» και να θεσπιστούν μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση όλου αυτού, προσθέτοντας πως «χρειάζεται μια πραγματική αλλαγή».

«Πρέπει να κινητοποιηθούμε για να αφυπνίσουμε τους άλλους και πρέπει να οργανωθούμε και να ψηφίσουμε για να διασφαλίσουμε ότι θα εκλέξουμε υποψηφίους που θα ενεργήσουν μέσω μεταρρυθμίσεων», γράφει ο Μπαράκ Ομπάμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v