Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανδημία και διαμαρτυρίες ανεβάζουν τα ποσοστά του Μπάιντεν

Στις 11 μονάδες το προβάδισμα του Δημοκρατικού υποψηφίου έναντι του Τραμπ σε νέα δημοσκόπηση. Αντιτίθεται στην ανάπτυξη στρατού εντός ΗΠΑ ο υπουργός Άμυνας. Συνεχίστηκαν για όγδοη ημέρα οι μαζικές πορείες.

Πανδημία και διαμαρτυρίες ανεβάζουν τα ποσοστά του Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν διεύρυνε ακόμα περισσότερο το προβάδισμά του έναντι του Τραμπ κατά τη διάρκεια των πρωτοφανών εξεγέρσεων για τον θάνατο του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, με τον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ να προηγείται του Ρεπουμπλικάνου προέδρου με 11 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση τoυ Monmouth University  ο Μπάιντεν συγκεντρώνει ποσοστό 52% μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων έναντι 41% για τον Τραμπ. Τον περασμένο μήνα ο Μπάιντεν προηγούνταν με 50% έναντι 41% και τον Απρίλιο με 48% έναντι 44%.

«Η αρχική αντίδραση στη συνεχιζόμενη κοινωνική αναταραχή στη χώρα καταδεικνύει ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι νιώθουν ότι ο Τραμπ δεν χειρίζεται την κατάσταση καθόλου καλά» ανέφερε σε ανακοίνωση ο Πάτρικ Μάρεϊ, διευθυντής του Monmouth University Polling Institute.

H δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 28 Μαϊου ως τις 1 Ιουνίου και έχει περιθώριο λάθους 3,6 ποσοστιαίων μονάδων. Η 1η Ιουνίου ήταν Δευτέρα, όταν ο Τραμπ έδωσε εντολή να απομακρυνθούν με τη βία από το πάρκο Λαφαγιέτ για να επισκεφτεί την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και να φωτογραφηθεί με τη Βίβλο στο χέρι.

Τη στιγμή που συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, το ένα τρίτο των ψηφοφόρων δηλώνει ότι οι «φυλετικές σχέσεις» θα αποτελέσουν «καθοριστικό παράγοντα» στην ψήφο τους.

Οι λευκοί ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Κόμματος ανέφεραν σε ποσοστό 48% ότι οι φυλετικές σχέσεις θα αποτελέσουν «καθοριστικό παράγοντα» για τον ποιον θα ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές, έναντι μόλις 4% για τους λευκούς ψηφοφόρους του Ρεπουμπλικανού Κόμματος και 35% των λευκών ανεξάρτητων ψηφοφόρων.

Συνολικά, οι ψηφοφόροι εμπιστεύονταν περισσότερο τον Μπάιντεν από τον Τραμπ στη διαχείριση των φυλετικών σχέσεων και της πανδημίας του κορωνοϊού. Η πλειοψηφία, το 52%, τόνισε ότι εμπιστεύεται την ικανότητα του Μπάιντεν να διαχειριστεί τις φυλετικές σχέσεις έναντι 40% για τον Τραμπ.

Όχι του υπουργού Άμυνας στην ανάπτυξη στρατού

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ δήλωσε σήμερα δημοσίως ότι αντιτίθεται στην ανάπτυξη του αμερικανικού στρατού στις περιοχές θέατρα των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων, μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια ενός λευκού αστυνομικού.

«Δεν είμαι υπέρ της κήρυξης της κατάστασης εξέγερσης», που θα επέτρεπε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αναπτύξει εν ενεργεία στρατιώτες μπροστά σε Αμερικανούς πολίτες και όχι πλέον εφέδρους της Εθνοφυλακής, είπε ο Έσπερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Η επιλογή να χρησιμοποιηθούν εν ενεργεία στρατιώτες δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί παρά ως έσχατη επιλογή και σε πιο επείγουσες και πιο τραγικές καταστάσεις. Δεν βρισκόμαστε σε αυτού του είδους την κατάσταση σήμερα», σημείωσε ο Έσπερ, ο οποίος αποδοκιμάστηκε χθες καθώς μίλησε για αμερικανικούς δρόμους που έχουν μετατραπεί σε «πεδία μάχης».

Μαζικές πορείες

Το ιστορικό κύμα διαδηλώσεων και αμφισβήτησης δεν κοπάζει εννέα μέρες μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, όπου ο 46χρονος Αφροαμερικανός υπέστη ασφυξία κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς.

Τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι απέτισαν χθες φόρο τιμής στον εκλιπόντα σε ειρηνική συγκέντρωση στο Χιούστον, την πόλη του Τέξας όπου μεγάλωσε και αναμένεται να κηδευτεί την επόμενη εβδομάδα. «Ο Τζορτζ δεν πέθανε μάταια», διαβεβαίωσε ο δήμαρχος της πόλης Σιλβέστερ Τέρνερ, Αφροαμερικανός και Δημοκρατικός. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Χιούστον πήρε μέρος στη διαδήλωση.

Στο Λος Άντζελες, ο δήμαρχος Έρικ Γκαρσέτι πόζαρε μαζί με αστυνομικούς καθώς γονάτιζαν, κίνηση που από το 2016 έχει μετατραπεί σε μορφή διαμαρτυρίας εναντίον της αστυνομικής βίας σε βάρος της αφροαμερικανικής μειονότητας.

Την τελευταία εβδομάδα, διαδηλώσεις και ταραχές έχουν καταγραφεί σε πάνω από εκατό αμερικανικές πόλεις Έχουν αναφερθεί χιλιάδες συλλήψεις και θάνατοι.

Ο Τραμπ απέτισε φόρο τιμής χθες βράδυ σε έναν πρώην αστυνομικό που σκοτώθηκε σε χώρο όπου έγινε λεηλασία στο Σεντ Λούις (Μιζούρι).

Στη Νέα Υόρκη, όπου πολλά καταστήματα στην περίφημη 5η Λεωφόρο λεηλατήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, η απαγόρευση κυκλοφορίας τέθηκε σε ισχύ νωρίτερα, στις 20:00, ενώ ανακοινώθηκε πως η ισχύς του μέτρου παρατείνεται ως την Κυριακή.

Αυτό δεν εμπόδισε πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές, λευκούς και μαύρους, να διαδηλώσουν φωνάζοντας το όνομα του εκλιπόντα ή ακόμη «Black Lives Matter» («οι ζωές των μαύρων μετράνε»), σύνθημα καταγγελίας της βίας της αστυνομίας σε βάρος των Αφροαμερικανών και ονομασία ενός ολόκληρου κινήματος που έχει γεννηθεί γι’ αυτό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v