Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μελέτη: Τα φάρμακα της πίεσης προστατεύουν από σοβαρή Covid-19

Ερευνα σε 2.900 ασθενείς καθησυχάζει τις αρχικές ανησυχίες, για επιδείνωση της νόσου. Προς την αντίθετη κατεύθυνση τα αποτελέσματα, ανοίγουν την πόρτα στο να ερευνηθούν ακόμη και ως δυνητική θεραπεία της νόσου.

Μελέτη: Τα φάρμακα της πίεσης προστατεύουν από σοβαρή Covid-19

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως για τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από σοβαρή Covid-19. Η νέα μελέτη ηρεμεί τις ανησυχίες για επιδείνωση της ασθένειας που προκαλείται από τον κορωνοϊό.

Οπως μεταδίδει το CNBC, συνολικά, οι ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση είχαν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου και περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη με αναπνευστήρα, για να αναπνεύσουν, από εκείνους χωρίς υπέρταση -γνωστός παράγοντας κινδύνου-, σύμφωνα με τους ερευνητές που δημοσίευσαν την έρευνα στο European Heart Journal.

Ομως, όσοι έπαιρναν οποιοδήποτε είδος φαρμάκου για τον έλεγχο της αρτηριακής τους πίεσης είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από Covid-19, σε σχέση με εκείνους που δεν λάμβαναν θεραπεία για υπέρταση. Αυτό έδειξε η μελέτη σε περίπου 2.900 ασθενείς, που νοσηλεύτηκαν από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Μάρτιο στο Νοσοκομείο Huo Shen Shan, στην Ουχάν της Κίνας -το αρχικό επίκεντρο της πανδημίας.

Συγκεντρώνοντας δεδομένα από προηγούμενες μελέτες, η ερευνητική ομάδα βρήκε επίσης ότι τα φάρμακα αρτηριακής πίεσης, από τις κατηγορίες που είναι γνωστές ως αναστολείς ΜΕΑ και ειδικότερα τα ARBs, μπορεί να σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από Covid-19. Διάφορες μελέτες είχαν δείξει ότι τα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν την ευπάθεια στην Covid-19.

«Μας εξέπληξαν αρκετά αυτά τα αποτελέσματα, καθώς δεν υποστηρίζουν την αρχική μας υπόθεση. Στην πραγματικότητα, τα αποτελέσματα ήταν προς την αντίθετη κατεύθυνση, με τάση υπέρ των αναστολέων ACE και των ARB», δήλωσε ο Fei Li από το Νοσοκομείο Xijing, στην Xi'an της Κίνας.

Το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας και η Αμερικανική Ενωση Καρδιολογίας συνέστησαν στους ασθενείς να συνεχίσουν τα φάρμακα υπέρτασης, που τους έχουν συνταγογραφηθεί.

Τα αποτελέσματα ανοίγουν την πόρτα στην πιθανότητα αυτά τα φάρμακα να μελετηθούν ως θεραπεία για την Covid-19, σημειώνει ο Δρ Luis Ruilope από το Νοσοκομείο Universitario 12 de Octubre στη Μαδρίτη, σε άρθρο του στο περιοδικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v