Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλιμακώνεται η ένταση Βόρειας-Νότιας Κορέας

Μία ημέρα αφότου η Βόρεια Κορέα ανατίναξε το γραφείο του διακορεατικού συνδέσμου, η Πιονγιάνγκ προειδοποιεί πως η λύση στην κρίση μεταξύ των δύο πλευρών «μπορεί να τερματιστεί μόνον όταν έχει πληρωθεί το κατάλληλο τίμημα».

Κλιμακώνεται η ένταση Βόρειας-Νότιας Κορέας

Η Βόρεια Κορέα απέρριψε σήμερα την πρόταση της Νότιας Κορέας για αποστολή ειδικών αντιπροσώπων, προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών, αναφορικά με τη δράση αποστατών και τις προσπάθειες συμφιλίωσης που έχουν «βαλτώσει», ενώ δεσμεύτηκε να αναπτύξει εκ νέου στρατό στα σύνορα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι ανακοινώσεις έγιναν μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων KCNA, μία ημέρα αφότου η Βόρεια Κορέα ανατίναξε το γραφείο του διακορεατικού συνδέσμου, το οποίο είχε δημιουργηθεί σε συνοριακή πόλη, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπέγραψαν οι ηγέτες των δύο πλευρών το 2018.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae-in πρότεινε να στείλει τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειάς του και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το KCNA, ωστόσο η Kim Yo Jong, αδελφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Jong Un και ένα ανώτατο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος «απέρριψαν ξεκάθαρα την αγενή και κυνική πρόταση».

«Η λύση στην παρούσα κρίση μεταξύ του Βορρά και του Νότου, που προκλήθηκε από την ανικανότητα και ανευθυνότητα των αρχών της Νότιας Κορέας, είναι αδύνατη και μπορεί να τερματιστεί μόνον όταν έχει πληρωθεί το κατάλληλο τίμημα», σύμφωνα με το KCNA.

Η Kim Yo Jong επέκρινε επίσης σκληρά τον Moon και σε άλλη ανακοίνωση μέσω του KCNA, λέγοντας πως απέτυχε να εφαρμόσει οποιεσδήποτε από τις συμφωνίες του 2018 και «έβαλε το κεφάλι του στη θηλιά της φιλοαμερικανικής δουλικότητας».

Από το προεδρικό μέγαρο της Νότιας Κορέας σχολίασαν πως οι επικρίσεις εναντίον του Moon είναι αγενείς και παράλογες και βλάπτουν την εμπιστοσύνη που χτίστηκε από τους ηγέτες της Νότιας και της Βόρειας Κορέας.

«Δεν θα δεχθούμε άλλο τέτοια παράλογη συμπεριφορά», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Μπλε Οίκου, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v