Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Radobank: Η πανδημία μπορεί να προκαλέσει νομισματικό πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη

Η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουγγαρία μπορεί να βρίσκονται στα πρόθυρα ενός νομισματικού πολέμου, εκτιμά αναλυτής της Radobank.

Radobank: Η πανδημία μπορεί να προκαλέσει νομισματικό πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη

Η προειδοποίηση της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας για ενδεχόμενη υποτίμηση του ζλότι μπορεί να είναι η σπίθα που θα ξεκινήσει έναν νομισματικό πόλεμο μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Η ανακοίνωση της πολωνικής κεντρικής τράπεζας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το ζλότι είναι υπερτιμημένο ξάφνιασε τις αγορές και μπορεί να ενθαρρύνει παρόμοιες κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες γειτονικών χωρών, σύμφωνα με τον αναλυτή της Radobank, Piotr Matys.

«Η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουγγαρία μπορεί να βρίσκονται στα πρόθυρα ενός νομισματικού πολέμου μεταξύ τους αλλά και με χώρες από άλλες περιοχές, κυρίως από την Ασία» τόνισε ο ίδιος σύμφωνα με το Bloomberg.

«Τα κράτη θα προστατεύσουν με όποιο τρόπο μπορούν το μερίδιο τους στο παγκόσμιο εμπόριο και να το αυξήσουν με κάθε κόστος καθώς η πανδημία αλλάζει ριζικά τις εφοδιαστικές αλυσίδες» πρόσθεσε.

Τα νομίσματα των τριών χωρών βρίσκονται μεταξύ των δέκα νομισμάτων αναδυόμενων χωρών που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο αυτό το τρίμηνο.

H κεντρική τράπεζα της Πολωνία δεν είναι η μόνη που προτιμάει ένα πιο αδύναμο νόμισμα για να αποκτήσει εμπορικό πλεονέκτημα, τόνισε ο κ. Matys.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v