Αίτηση για πτώχευση υποβάλλει η Wirecard

Είναι η πρώτη εταιρεία του DAX που καταρρέει. Βυθίζονται 79% οι μετοχές της με την επανέναρξη του trading. Η γερμανική fintech είχε ανακοινώσει πριν από λίγες ημέρες ότι €1,9 δισ. που είχε εγγράψει στους ισολογισμούς της, πιθανόν να μην υπήρξαν ποτέ.

Αίτηση για πτώχευση υποβάλλει η Wirecard

Η γερμανική εταιρεία fintech Wirecard ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι υποβάλλει αίτηση για έναρξη διαδικασίας πτώχευσης, αφότου αποκάλυψε «τρύπα» 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους λογαριασμούς της.

Τα χρήματα των καταθετών προστατεύονται με βάση τους κανόνες που ισχύουν για τις γερμανικές τράπεζες. 

Οπως μεταδίδει το Reuters, οι μετοχές τέθηκαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης ενόψει της  ανακοίνωσης από το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Εχουν χάσει πάνω από το 90% της αξίας τους από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με τα «εξαφανισμένα δισεκατομμύρια», το οποίο οδήγησε στην παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου Markus Braun.

Με την έναρξη ξανά της διαπραγμάτευσης τους, οι μετοχές της Wirecard καταρρέουν κατά 79,68%. Οι μετοχές της Wirecard, οι οποίες τελούσαν υπό διαπραγμάτευση πάνω από τα 100 ευρώ προ ημερών, ίσως αξίζουν μόλις 1 ευρώ, δήλωσε χθες αναλυτής της Bank of America. Η πρόσφατη ροή ειδήσεων υπονοεί ότι οι καταναλωτές ίσως έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν την εταιρεία και οι τράπεζες ίσως εξετάζουν το κλείσιμο των πιστωτικών γραμμών, σημειώνει η Adithya Metuku. «Διαύγεια αναφορικά με τις δραστηριότητες είναι δύσκολο να υπάρξει για αρκετό καιρό».

«Το διοικητικό συμβούλιο της Wirecard AG αποφάσισε σήμερα να υποβάλει αίτηση για την έναρξη διαδικασίας πτώχευσης για τη Wirecard AG στο αρμόδιο δικαστήριο του Μονάχου, λόγω επικείμενης αφερεγγυότητας και υπερχρέωσης», ανέφερε η εταιρεία. Είπε ακόμη ότι αξιολογεί εάν θα υποβάλει διαδικασία πτώχευσης για τις θυγατρικές της.

Υπενθυμίζεται ότι η Wirecard ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι ποσό 1,9 δισ. ευρώ, που είχε εγγράψει στους ισολογισμούς της, πιθανόν να μην υπήρξε ποτέ, μια «μαύρη τρύπα» που οδήγησε στη σύλληψη του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της.

Δεν έχουν περάσει ούτε δύο χρόνια από τότε που η fintech με έδρα το Μόναχο κέρδισε την είσοδό της στον δείκτη των blue chip του γερμανικού DAX. Στο peak της είχε χρηματιστηριακή αξία 28 δισ. δολαρίων. Είναι η πρώτη εταιρεία του DAX που καταρρέει.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η Wirecard οφείλει 3,5 δισ. ευρώ στους πιστωτές της. Από αυτά, η εταιρεία έχει δανειστεί 1,75 δισ. από 15 τράπεζες και 500 εκατ. από επενδυτές ομολόγων.

Το εισαγγελικό γραφείο του Μονάχου, το οποίο ήδη ερευνά τον πρώην CEO με υποψίες παραποίησης των λογαριασμών της Wirecard και χειραγώγησης της αγοράς, δήλωσε: «Θα εξετάσουμε τώρα όλα τα πιθανά εγκλήματα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v