Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πρωτοπόρος του Shale Gas στις ΗΠΑ… πτώχευσε

Εγινε η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου στις ΗΠΑ. Η… μανία για γεωτρήσεις βοήθησε να ηγηθεί της επανάστασης σχιστολιθικού, που μέσα σε μία 10ετία θα έκανε τις Ηνωμένες Πολιτείες τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο.

Η πρωτοπόρος του Shale Gas στις ΗΠΑ… πτώχευσε

Πτώχευση κήρυξε η Chesapeake Energy την Κυριακή, η πρωτοπόρος της αμερικανικής επανάστασης σχιστολιθικού, η μεγαλύτερη παραγωγός των ΗΠΑ, η οποία υπέκυψε στη συντριβή των τιμών αργού, που πλήττει τον ενεργειακό τομέα της χώρας.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η αίτηση για υποβολή στο Αρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα αναμενόταν νωρίτερα και όχι αργότερα.

Ωστόσο, η χρεοκοπία μίας εταιρείας που ηγήθηκε του σχιστόλιθου πριν από μία δεκαετία, βοηθώντας τις ΗΠΑ να γίνουν η μεγαλύτερη παραγωγική χώρα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, θα έχει επιπτώσεις σε έναν τομέα που καταγράφει τη μεγαλύτερη κατάρρευση εδώ και δεκαετίες.

Η εταιρεία δήλωσε ότι έχει συμφωνήσει με την πλειοψηφία των πιστωτών της για την εξάλειψη 7 δισ. δολαρίων χρέους και πως έχει εξασφαλίσει $925 εκατ. χρηματοδότηση, για να συνεχίσει να λειτουργεί κατά τη διάρκεια της πτώχευσης.

Η εταιρεία έχει υποβάλει αίτηση σε δικαστήριο του Τέξας. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, οι δανειστές συμφώνησαν κατ' αρχάς να παρέχουν χρηματοδότηση 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την έξοδο από την πτώχευση.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι η υποβολή της αίτησης πτώχευσης της Cheaspeake πιθανότατα θα ανοίξει την πόρτα και για άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον σχιστόλιθο και που ήδη είχαν αποδυναμωθεί φέτος, πριν η χειρότερη συντριβή των τελευταίων δεκαετιών χτυπήσει τον κλάδο.

Μέχρι το τέλος Μαΐου, 18 εταιρείες έρευνας και παραγωγής των ΗΠΑ είχαν υποβάλει αίτηση πτώχευσης φέτος, σύμφωνα με τη δικηγορική εταιρεία Haynes and Boone.

Η Chesapeake ιδρύθηκε το 1989, μπήκε στο χρηματιστήριο το 1993, αλλά η στιγμή της έφτασε τη δεκαετία του 2000, καθώς η χρήση νέων τεχνολογιών απελευθέρωσε τεράστια νέα αποθέματα παγιδευμένου σχιστολιθικού αερίου, από το Τέξας έως την Πενσιλβάνια.

Υπό τον χαρισματικό ιδρυτή της και τότε διευθύνοντα σύμβουλο Aubrey McClendon, η εταιρεία απέκτησε τεράστια τμήματα γης, δεσμευόμενη να κάνει χιλιάδες γεωτρήσεις.

Εγινε η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου στις ΗΠΑ. Η… μανία για γεωτρήσεις βοήθησε να ηγηθεί της επανάστασης σχιστόλιθου, που μέσα σε μία δεκαετία θα έκανε τις Ηνωμένες Πολιτείες τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο.

Η χρηματιστηριακή αξία της ήταν περισσότερη από 35 δισ. δολάρια το 2008. Ο McClendon χρησιμοποίησε τον πλούτο του -ήταν κάποια στιγμή ο πιο υψηλά αμειβόμενος διευθύνων σύμβουλος στις ΗΠΑ- και της εταιρείας για να μεταμορφώσει την Οκλαχόμα, πατρίδα της Chesapeake Energy. Βοήθησε να αγοραστεί ομάδα του ΝΒΑ και λάνσαρε τις ανακατασκευές ακινήτων κοντά στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της εταιρείας. Ο McClendon πέθανε το 2016, μία μέρα μετά τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον του για στημένους διαγωνισμούς που αφορούσαν δικαιώματα γεωτρήσεων.

Την Παρασκευή, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ήταν μόλις 116 εκατ. δολάρια.

Τα τεράστια χρέη που έκανε ο ΜcClendon για να οικοδομήσει την αυτοκρατορία φυσικού αερίου στάθηκαν εμπόδιο στις προσπάθειες του κ. Lawler να μεταμορφώσει την εταιρεία που ανέλαβε το 2013. Οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων μείωσαν κατά το ήμισυ τις υποχρεώσεις, στα 12 δισ. δολάρια, μέχρι το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς -αλλά τα συνολικά assets της εταιρεία άξιζαν μέχρι τότε μόλις 8 δισ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v