Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΟΥ: Δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα της πανδημίας

Δεν είμαστε ακόμα στην αρχή του τέλους, ξεκαθαρίζει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας παρά τα 10 εκατομμύρια κρούσματα και τις άνω των 500.000 απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Δραματική έκκληση προς τις κυβερνήσεις.

ΠΟΥ: Δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα της πανδημίας

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε ότι θα μολυνθούν πολύ περισσότεροι άνθρωποι, αν οι κυβερνήσεις δεν ξεκινήσουν να εφαρμόζουν τις σωστές πολιτικές. Το μήνυμα παραμένει: τεστ, ιχνηλάτηση, απομόνωση και καραντίνα, ξεκαθαρίζει.

Ηδη πάνω από 10 εκατομμύρια κρούσματα έχουν καταγραφεί από το ξέσπασμα της πανδημίας στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Ο αριθμός των θυμάτων είναι πλέον άνω των 500.000. Οι μισές από τις μολύνσεις έχουν καταγραφεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη αλλά η Covid-19 εξαπλώνεται τώρα ραγδαία στην αμερικανική ήπειρο, ενώ επηρεάζει τη Νότια Ασία και την Αφρική, όπου η κορύφωση δεν αναμένεται πριν από τα τέλη Ιουλίου.

Σε μια διαδικτυακή συνέντευξη χθες, ο Tedros δήλωσε: Ολοι θέλουμε να τελειώσει αυτό. Ολοι θέλουμε να συνεχίσουμε τις ζωές μας. Η σκληρή πραγματικότητα όμως είναι ότι δεν είμαστε ακόμα καν κοντά στο ξεκίνημα του τέλους. Αν και πολλές χώρες έκαναν κάποια πρόοδο, παγκοσμίως η πανδημία στην πραγματικότητα επιταχύνει.

«Με 10 εκατομμύρια κρούσματα και μισό εκατομμύρια θανάτους, αν δεν αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που ήδη έχουμε εντοπίσει στον ΠΟΥ», συνέχισε ο καθηγητής σύμφωνα με το BBC, «η έλλειψη εθνικής ενότητας, η έλλειψη παγκόσμιας αλληλεγγύης και ο διχασμός του πλανήτη, κάτι που στην πραγματικότητα βοηθά τον κορωνοϊό να εξαπλωθεί… τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα», τόνισε. «Λυπάμαι που το λέω αυτό, αλλά σε αυτό το περιβάλλον και με αυτούς τους όρους, φοβόμαστε το χειρότερο».

Ο Tedros κάλεσε τις κυβερνήσεις να ακολουθήσουν τα παραδείγματα της Γερμανίας, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, που συγκράτησαν την πανδημία με πολιτικές που περιελάμβαναν ευρύτατα τεστ και ιχνηλατήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v