Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η βιταμίνη D πιθανή άμυνα στον κορωνοϊό

Φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό καθώς και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Γιατί την χρειάζονται περισσότεροι οι άνθρωποι με πιο σκούρο χρώμα στην επιδερμίδα τους. Η σημασία της για το αναπνευστικό.

Η βιταμίνη D πιθανή άμυνα στον κορωνοϊό

Ολο και περισσότερες φωνές κάνουν λόγο για τις θετικές επιπτώσεις της βιταμίνης D, καθώς φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επωφελής για όσους έχουν σκούρο δέρμα.

Αυτή την εβδομάδα, οι κάτοικοι στο Ηνωμένο Βασίλειο παροτρύνθηκαν να βεβαιωθούν ότι καταναλώνουν αρκετή βιταμίνη D από τρεις σημαντικούς οργανισμούς.

Ωστόσο, ακόμη και υποστηρικτές της «βιταμίνης της ηλιοφάνειας» - επειδή το σώμα την παράγει μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως - λένε ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να αποδειχθεί οριστικά ότι μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα μπορούν να την παράγουν το καλοκαίρι εκθέτοντας γυμνά χέρια ή πόδια στο φως του ήλιου για λίγα λεπτά την ημέρα.

Η διαδικασία όμως διαρκεί περισσότερο σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα, καθώς εμποδίζει την ακτινοβολία από τον ήλιο. Το χειμώνα όλη η βιταμίνη D πρέπει να προέρχεται από τρόφιμα, όπως λιπαρά ψάρια, κρόκους αυγών και μανιτάρια ή χάπια.

Ο Charles Bangham, καθηγητής ανοσολογίας στο Imperial College London δήλωσε: «Ξεκίνησα από μια αρκετά δύσπιστη θέση, αμφιβάλλοντας αν η βιταμίνη D θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στο Covid-19, αλλά είμαι τώρα πεπεισμένος ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι πιο ευαίσθητα σε οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι έγχρωμοι άνθρωποι και τα άτομα από εθνικές μειονότητες αντιπροσωπεύουν περίπου το 13% του πληθυσμού, αλλά αποτελούν το ένα τρίτο των ασθενών με Covid-19 που εισήχθησαν σε μονάδες αυξημένης φροντίδας. Οι Αφροαμερικανοί αντιπροσωπεύουν περίπου το 14% του πληθυσμού των ΗΠΑ, αλλά το 30% των εισαγωγών σε νοσοκομείο για Covid-19.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v