Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Διορία 72 ωρών στην Κίνα να κλείσει το προξενείο στο Χιούστον

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως το μονομερές κλείσιμο του γενικού προξενείου της Κίνας στο Χιούστον εντός σύντομης χρονικής περιόδου αποτελεί πρωτοφανή κλιμάκωση των πρόσφατων ενεργειών των ΗΠΑ κατά της Κίνας.

ΗΠΑ: Διορία 72 ωρών στην Κίνα να κλείσει το προξενείο στο Χιούστον

Η Κίνα γνωστοποίησε σήμερα πως οι ΗΠΑ τής έδωσαν ξαφνικά εντολή να κλείσει το προξενείο της στην πόλη του Χιούστον, κίνηση που το Πεκίνο δηλώνει πως καταδικάζει έντονα, απειλώντας με αντίποινα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από το State Department, καθώς εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε από την πλευρά του πως δόθηκε οδηγία για κλείσιμο του γενικού προξενείου της Κίνας στο Χιούστον, «προκειμένου να προστατεύσουμε την αμερικανική πνευματική ιδιοκτησία και τις ιδιωτικές πληροφορίες των Αμερικανών». Κατά τον ίδιο, ο πρόεδρος Τραμπ «επιμένει στη δικαιοσύνη και την αμοιβαιότητα των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας».  

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin δήλωσε κατά τη διάρκεια της τακτικής ημερήσιας ενημέρωσης Τύπου πως η Κίνα ειδοποιήθηκε χθες Τρίτη πως πρέπει να κλείσει το προξενείο.

Σχολιάζοντας αναφορές στα media του Χιούστον χθες το βράδυ ότι κάποιοι έκαιγαν έγγραφα στην αυλή του προξενείου, δήλωσε πως το προξενείο λειτουργεί κανονικά.

Κατά τον ίδιο, το μονομερές κλείσιμο του γενικού προξενείου της Κίνας στο Χιούστον εντός σύντομης χρονικής περιόδου αποτελεί πρωτοφανή κλιμάκωση των πρόσφατων ενεργειών των ΗΠΑ κατά της Κίνας. Οι Global Times ανέφεραν νωρίτερα πως οι ΗΠΑ έδωσαν στην Κίνα διορία 72 ωρών να κλείσει το προξενείο.

Ως προς τις κατηγορίες των ΗΠΑ πως Κινέζοι προέβησαν σε χάκινγκ για να κλέψουν αμυντικά μυστικά και δεδομένα που σχετίζονται με την Covid-19, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν αμέσως να κατηγορούν την Κίνα για κυβερνοεγκλήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v