Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό εννέα ετών καλπάζει ο χρυσός

Το πολύτιμο μέταλλο χρειάζεται ακόμη μία δόση υποστήριξης, για να ξεπεράσει το υψηλό όλων των εποχών, των $1.920 ανά ουγγιά. Υψηλό 7ετίας για το ασήμι, ξεπέρασε τα $23. Οι παράγοντες που ενισχύουν την bullish διάθεση των επενδυτών.

Σε υψηλό εννέα ετών καλπάζει ο χρυσός

Διατηρεί το υψηλό των 9 ετών ο χρυσός και την Τετάρτη, καθώς το δολάριο υποχωρεί και οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται επίσης χαμηλότερα. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου ενισχύεται 0,8%, στα 1.859,40 δολάρια ανά ουγγιά, που είναι και το πιο υψηλό σημείο από το 2011, ενώ τα κέρδη από τα μέσα Μαρτίου έχουν φτάσει στο 26%.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, το δολάριο έχει χάσει 5% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων από τα μέσα Μαΐου, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την οικονομική ανάκαμψη.

Η πανδημία του κορωνοϊού είναι σε έξαρση μέσω της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, ενώ οι επενδυτές συρρέουν στο ευρώ καθώς οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι αυξανόμενες τιμές πολύτιμων μετάλλων έρχονται, καθώς η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχωρεί στο χαμηλό του 0,59%.

Η προοπτική ακόμη μίας ύφεσης στην Ευρώπη και η απόκλιση παραγωγής και κατανάλωσης στην Κίνα ενισχύουν την bullish διάθεση, σημειώνει ο Bernard Dahdah, ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων της Natixis. Για κάποιους υπεύθυνους χάραξης στρατηγικής, ο χρυσός χρειάζεται ακόμη μία δόση υποστήριξης, για να ξεπεράσει το υψηλό όλων των εποχών, των 1.920 δολαρίων ανά ουγγιά.

Κάθε απόφαση της Κίνας να συνδέσει το νόμισμά της με το πολύτιμο μέταλλο και να μειώσει την εξάρτηση από το δολάριο θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τη ζήτηση για χρυσό. «Εχοντας εξασφαλίσει τον έλεγχο στο Χονγκ Κονγκ, πιστεύω ότι η Κίνα θα κινηθεί σύντομα για να προσφέρει μία σταθερή ισοτιμία χρυσού-κινεζικού γουάν», δήλωσε ο Charles Gave, ιδρυτικός συνεργάτης της Gavekal Research.

Την ίδια ώρα, το ασήμι επεκτείνει την άνοδό του. Με ράλι 7,6% φτάνει στα 23,21 δολάρια ανά ουγγιά, στο πιο υψηλό από τον Οκτώβριο του 2013, καθώς οι ελπίδες για ανάκαμψη από την πανδημία και τη χαλαρή νομισματική πολιτική ενισχύουν τη ζήτηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v